Λιαστός πελτές ντομάτας


Μια από τις πιο αγαπημένες μου  αναμνήσεις είναι όταν ο μπαμπάς μου, φορώντας πάντα το υφασμάτινο χακί καπέλο του,φύτευε ντομάτες στον κήπο μας. Θυμάμαι τη φροντίδα με την οποία περιποιόταν κάθε φυτό ξεχωριστά και την υπομονή του να τις σκαλίζει, να φτιάχνει γύρω τους τετράγωνες κατασκευές με καλάμια, για να δένει τα κλαδιά κάθε  ντοματιάς που μεγάλωνε ώστε να μη σπάσουν. Κι όταν περνούσε ο καιρός και οι ντοματούλες γινόταν κόκκινες κάτω από τον ήλιο, μαζεύαμε τις πιο ώριμες για να φτιάξουμε τον αγαπημένο μας λιαστό πελτέ.

Ο χειροποίητος λιαστός πελτές ντομάτας είναι η συνταγή που σας υποσχέθηκα εδώ και είναι γεμάτος γεύση και θρεπτικά συστατικά.

 Σήμερα, θα σας δείξω πώς να φτιάξετε τον δικό σας, και στη σκέψη μου θα έρχονται όλες οι όμορφες στιγμές με τον μπαμπά μου.

Υλικά :
Ντομάτες ώριμες και ζουμερές 
Αλάτι : 1 κουταλιά της σούπας για κάθε κιλό ντομάτες



Εκτέλεση:

Πλένουμε τις ντομάτες αφαιρούμε τα κοτσάνια , τις κόβουμε σε χοντρές φέτες, τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά  και τις αφήνουμε να σταθούν για 1-2 μέρες. 


Όταν δούμε πως οι φλούδες τους έχουν αρχίσει να ξεκολλάνε από τη σάρκα τους, τις  στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Τις τοποθετούμε λίγες λίγες πάνω από μια σίτα, πιέζοντας ώστε να μείνουν πάνω στην επιφάνεια μόνο οι φλούδες και τα σπόρια. Σε αυτό το σημείο, θα δούμε μέσα στη λεκάνη να μαζεύεται ο χυμός τους. Αδειάζουμε το χυμό μέσα σε ένα λεπτό παλιό μαξιλάρι που δε χρησιμοποιούμε πια. 


Τοποθετούμε το μαξιλάρι έξω στον ήλιο, κάπου ψηλά δεμένο με ασφάλεια για να μην πέσει. Όταν στραγγίξει όλος ο χυμός θα δούμε να μένει η ψύχα της ντομάτας αυτός είναι ο πελτές...


Με ένα κουτάλι μαζεύουμε τον πελτέ τον τοποθετούμε σε  ένα πιάτο τον σκεπάζουμε με μια πολύ λεπτή πετσέτα, τον αφήνουμε σε ηλιόλουστο σημείο  και περιμένουμε να φύγει τυχόν υγρασία που έχει απομείνει.


 Στη συνέχεια τοποθετούμε τον πελτέ μας σε γυάλυνο βάζο καλύπτοντας την επιφάνεια του με λάδι. 



Ο δικός  μου βγήκε  λίγος. Αν έχετε πολλές ντοματες και φτιάξετε μεγάλη ποσότητα πελτέ πρέπει φυλαχτεί σε αποστειρωμενα βάζα.

Για να αποστειρώσετε τα βάζα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Πλύνετε τα βάζα και τα καπάκια με ζεστό νερό.... Τοποθετήστε τα βάζα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Αφήστε τα να βράσουν χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά..Αφαιρέστε προσεκτικά τα βάζα από την κατσαρόλα, τοποθετήστε τα πάνω σε μια καθαρή πετσέτα ανάποδα για 1-2 λεπτά να στραγγίξουν. 
Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε τα βάζα στη σχάρα του φούρνου της κουζίνας στους 120 βαθμούς για 15-20 λεπτά.Αμέσως μετά την αποστείρωση κι όσο είναι ακόμα ζεστά τοποθετούμε μεσα τον πελτέ. 



Με τον λιαστό πελτέ μπορείτε να προσθέσετε πλούσια γεύση σε πολλές συνταγές. Ελπίζω αυτή η παρασκευή να σας εμπνεύσει και να σας φέρει κοντά στις δικές σας αναμνήσεις. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Παναγιά η Γοργόνα

"Holiday"

Διαβάζοντας