Στο Άγιον Όρος της Κρήτης

  

Μια μεγάλη επιθυμία που είχαμε οικογενειακώς ήταν να προσκυνήσουμε τη χάρη της Παναγίας στο Μοναστήρι του Κουδουμά.

 
https://www.imkoudouma.gr/thaymatoyrges-eikones.php



Έτσι, όταν μας δόθηκε η ευκαιρία μια όμορφη Κυριακή του Σεπτέμβρη, πήγαμε εκδρομή στο Μοναστήρι της που λέγεται ότι είναι "Το Άγιον Όρος της Κρήτης"


Το μονστήρι της Κουδουμιανής Παναγιάς βρίσκεται στα  Νότια παράλια του νομού Ηρακλείου σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την πόλη.
https://www.imkoudouma.gr/idrysi-tis-monis.php

Είναι χτισμένο στην έξοδο του φαραγγιού «Καταρράκτης» στα Αστερούσια Όρη, και είναι το πιο απομονωμένο και αρχαιότερο Μοναστήρι της Νότιας Κρήτης.
Η  απόσταση από το Ηράκλειο είναι  περίπου δυόμισι ώρες  και η πρόσβαση στη Μονή τα τελευταία 24 χιλιόμετρα είναι τόσο μαγευτική που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα  καθώς ξεκινάει από το χωριό Στέρνες  σε υψόμετρο 1000 μέτρων στη σκιά  του επιβλητικού  Όρους Κόφινα.


Η κατάβαση μας με το  πουλμανάκι προς το μοναστήρι ήταν εντυπωσιακή  γεμάτη γκρεμούς ,γυμνούς κοφτερούς βράχους  ,πευκοδάση  κυπαρίσσια  με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και δεκάδες κατσίκες  να κρέμονται κυριολεκτικά πάνω στο βουνό.



Μέσα σε αυτό το απόκοσμο τοπίο είναι χτισμένο το Μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

https://www.imkoudouma.gr/to-katholiko-ths-monhs.php




Η περιοχή είναι γεμάτη σπηλιές και σε πολλές από αυτές  αποσύρονται και προσεύχονται οι μοναχοί, ενώ αρκετές  έχουν διαμορφωθεί σε ξωκλήσια.

Η Ιερά Μονή Κουδουμά αναστηλώθηκε το 1870 από τους Όσιους  Παρθένιο και Ευμένιο Χαριτάκη  πάνω στα  ερείπια ενός παλιού Μοναστηριού που ως τότε είχε εγκαταληφθεί λόγω των πειρατικών επιδρομών.

https://www.imkoudouma.gr/oi-osioi-parthenios-kai-evmenios.php



Η προσκυνηματική εκδρομή στο αρχαίο Μοναστήρι της Παναγίας  ήταν μια μοναδική εμπειρία 




και η υπέροχη φιλοξενία των μοναχών που προσέφεραν  καφέ μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας  και μεσημεριανό φαγητό για όλο τον κόσμο που βρισκόταν στη Μονή θα μας μείνει αξέχαστη... 


Μαζί με τα μικρά γατάκια που ενθουσίασαν το Μανώλη... 



Και την υπέροχη πεντακάθαρη θάλασσα σε απόσταση αναπνοής από το μοναστήρι! 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής