Πιτάκια gluten free - fodmap friendly



Χριστός Ανέστη αγαπημένη μου μπλογκογειτονιά! Σήμερα θα μοιραστώ μαζί την αγαπημένη μου συνταγή για φύλλο χωρίς γλουτένη και λακτόζη, ιδανική για όσους χρειάζεται να ακολουθούμε διατροφή χαμηλή σε Fodmap




Ζύμη για πιτάκια χωρίς γλουτένη - Fodmap friendly 

1  αυγό  (το ασπράδι στη ζύμη και ο κρόκος για  για να αλείψουμε  α πιτάκια) 

¼ ποτηριού λάδι

½ ποτήρι γάλα χωρίς λακτόζη 

2 κουταλάκια μπέικιν 

2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι χωρίς λακτόζη και περίπου 250–300 γρ. αλεύρι  για ψωμί χωρίς γλουτένη (ή 1¾ με 2  κούπες ), προσθέτοντας λίγο-λίγο μέχρι να μην κολλάει στα χέρια.

Εκτέλεση: Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 20–30 λεπτά.
Ανοίγουμε στρογγυλά μικρά φύλλα με τη βοήθεια ενός πλάστη πάνω σε μια σε λαδόκολλα, με λίγο κορν φλάουρ για να μην κολλάει.
Ετοιμάζουμε την γέμιση μας ανάλογα με το τι πιτάκια θέλουμε να φτιάξουμε και βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου ένα κουταλάκι του γλυκού. Στη συνέχεια κλείνουμε προσεκτικά το πιτάκι μας, αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού αρεωμένου με λίγο νερό και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. 

Ιδέες για γέμιση. 

Αλμυρές γεμίσεις:

1) Κολοκύθα - φέτα
Υλικά :
200 γρ. ψημένη και λιωμένη γλυκιά κολοκύθα 
100 γρ. φέτα χωρίς λακτόζη, θρυμματισμένη
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας τυρί κρέμα  χωρίς λακτόζη 
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμύδι (πράσινο μέρος μόνο)
(Προαιρετικά) λίγος δυόσμος ή θυμάρι



2) Σπανάκι & μυρωδικά

Υλικά :

200–250 γρ. φρέσκο σπανάκι  baby 
2–3 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο

2 κουταλιές πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι

2 κουταλιές άνηθος ή δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος

100 γρ. φέτα χωρίς λακτόζη 

Αλάτι  πιπέρι

Εκτέλεση:

 Κόβουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε  με το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι για 4–5 λεπτά μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε τον άνηθο, το πράσινο κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι και τη φέτα (αν βάλεις). Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε 






3)Πατάτα & μυρωδικά

Υλικά :

2 μέτριες πατάτες, βρασμένες και λιωμένες 

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. φέτα χωρίς λακτόζη (προαιρετικά)

1 κουταλιά . ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη

2 κ κουταλιές πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι

Αλάτι, πιπέρι κατά προτίμηση



Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε τις βρασμένες πατάτες, πρόσθεσε το ελαιόλαδο, τη φέτα (αν βάλουμε ), το πράσινο κρεμμυδάκι, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει πριν γεμίσουμε τα πιτάκια 

4)  Μανιτάρια και καρότο

Υλικά για τη γέμιση:

200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους ή καστανά, ψιλοκομμένα
(Προσοχή: όχι portobello ή λευκά σε μεγάλη ποσότητα)

1 μεσαίο καρότο, τριμμένο

2–3  κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση : Σοτάρουμε το πράσινο κρεμμυδάκι με ελαιόλαδο, μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια και καρότα.
Μαγειρεύουμε 8–10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά.
 Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε. 


Γλυκές γεμίσεις:

1)Κολοκύθα  :

Υλικά για τη γέμιση:

200 γρ. ψημένη γλυκιά κολοκύθα (πολτοποιημένη)

2–3 κ.σ. καστανή ζάχαρη 

1 κ.γ. κανέλα

Προαιρετικά:

1 πρέζα μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλλο

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο καρύδι (εάν το ανέχεστε στη διατροφή σας)

 Εκτέλεση: 
Πολτοποιούμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε με ζάχαρη, κανέλα και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε. 



2. Μαρμελάδα χωρίς υψηλά FODMAP

Π.χ. μαρμελάδα φράουλα, πορτοκάλι ή βατόμουρο (σε μικρή ποσότητα) γεμίζουμε τα πιτάκια μας και τα ψήνουμε 


*Τα πιτάκια δεν ροδίζουν όπως εκείνα που είναι ζυμωμένα με συμβατικό αλεύρι όμως είναι πολύ νόστιμα. Δοκιμάστε τα! 



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής

Το βότανο των ιπποτών

Ένα αστέρι κι ένα βότανο