Τα βιβλία του καλοκαιριού

Γειά σου αγαπημένη παρέα!
Πολλές φορές με ρωτάτε αν υπάρχουν βιβλία που αξίζουν περισσότερο από κάποια άλλα και τι είναι κατάλληλο για να διαβάσουμε στη θάλασσα. Η προσωπική μου άποψη - ίσως επειδή δεν μου αρέσει γενικά να βάζω - ταμπέλες είναι ότι δεν υπάρχουν βιβλία παραλίας και βιβλία του σαλονιού. Σίγουρα όσο περνάει ο καιρός έχουμε διαμορφώσει ο κάθε ένας από εμάς το δικό του αναγνωστικό προφίλ όμως δεν θεωρώ πως υπάρχουν βιβλία που αξίζουν περισσότερο ή λιγότερο.
Υπάρχουν αναγνώσματα που αγαπάμε να διαβάζουμε όπως και μουσική που μας αρέσει ν'ακούμε. Εξαρτάται από την περίσταση και γενικότερα τη διάθεση μας. Προσωπικά έχω πάρει όμορφα μύνηματα από βιβλία που φαινομενικά δε μου ταίριαζαν.

Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω μερικά από τα αναγνώσματα του καλοκαιριού:

"Μια νύχτα του Αυγούστου" Victoria  Hislop 
των εκδόσεων "Ψυχογιός" 


Στις 25 Αυγούστου 1957 η αποικία των λεπρών στη Σπιναλόγκα κλείνει  για πάντα και ακολουθεί ένα παραδοσιακό γλέντι  στην Πλάκα ώστε να υποδεχτεί το  χωριό τους θεραπευμένους. 
Όμως ο χρόνος παγώνει όταν ακούγονται δυο πυροβολισμοί την ώρα της γιορτής και μια γυναίκα η Άννα Βανδουλάκη η αδερφή της Μαρίας που επέστρεψε κι εκείνη θεραπευμένη και από το νησί 
πέφτει νεκρή από το όπλο του Ανδρέα του  απατημένου συζύγου της. 

Αυτή η τραγωδία σημαδεύει για πάντα τους ανθρώπους που μένουν πίσω οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το στίγμα και το σκάνδαλο... 

Η Μαρία  μαζί με τον άντρα της αναλαμβάνει την ευθύνη να μεγαλώσει το ορφανό κοριτσάκι που αφήνει η Άννα πίσω της και γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε για τον Αντρέα και την οικογένειά του. 

Το βιβλίο "Μια νύχτα του Αυγούστου" της Βικτόρια Χίσλοπ η συνέχεια του μυθιστορήματος "Το νησί" είναι ένα βαθειά συγκινητικό, βιβλίο γραμμένο απλά, όμορφα λιτό κι απέριττο που μας μιλάει για τη δύναμη της συγχώρεσης και της αγάπης! Εξαιρετικό! 


"Μ'αγαπά δε μ' αγαπά" M. J. Arlidge
των εκδόσεων "Διόπτρα" 


Η ήσυχη πόλη του Σαουθαμτον ζει έναν απίστευτο εφιάλτη στους δρόμους της.
Ένας ένοπλος κυκλοφορεί και στήνει καρτέρι στα θύματα του που δεν έχουν καμία ελπίδα να επιβιώσουν μετά  από αυτό το συναπάντημα.
Η επιθεωρητής Ελεν Γκρέις ερευνά την υπόθεση και ανακαλύπτει πως τα θύματα έχουν καταγωγή από διαφορετικές χώρες, ενώ ταυτόχρονα το εγληματολογικό βρίσκει στο διαμέρισμα του δράστη νεοναζιστικά βιβλία και βίντεο. Η αστυνομία θεωρεί πως ο ένοπλος έχει ρατσιστικά κίνητρα και αρχίζει έναν αγώνα δρόμου για την προστασία των επόμενων θυμάτων. 
Τα δεδομένα αλλάζουν όταν ο φερόμενος ως δράστης βρίσκεται νεκρός και μάλιστα δολοφονημένος από το όπλο που πέθαναν και τα άλλα θύματα. Τότε  νέος αγώνας δρόμου ξεκινά για την αστυνομικό και τίποτα πλέον δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Το βιβλίο "Μ'αγαπά δε μ'αγαπα" είναι ενδιαφέρον και μου κράτησε καλή παρέα  τα απογεύματα. Θα αναζητήσω σίγουρα και τις υπόλοιπες περιπέτειες της Ελεν στη βιβλιοθήκη. 


"Η σιωπή του Φάρου" Kimberly Freeman 
των εκδόσεων "Διόπτρα" 




Το 1901 η Ιζαμπέλα μια νεαρή γυναίκα που βιώνει τον απόλυτο πόνο μετά το θάνατο του μωρού της  ταξιδεύει με προορισμό της Αυστραλία μαζί με τον πλούσιο αλλά αδιάφορο κοσμηματοπώλη σύζυγό της Άρθουρ Γουΐντερμουρ. Στο πλοίο μεταφέρουν ένα αμύθητης αξίας σκήπτρο γεμάτο πολύτιμους λίθους, δώρο της βασίλισσας της Αγγλίας που προορίζεται για το κοινοβούλιο της Αυστραλίας. 'Ομως ανοιχτά των ακτών του Κουΐνσλαντ, το πλοίο πέφτει σε καταταιγίδα και ναυαγεί. Η μοναδική επιζήσασα είναι η Ιζαμπέλα, η οποία βγαίνει στη ακτή του Όρμου του Φάρου, κρατώντας το σεντούκι με το σκήπτρο.

Εκατόν δέκα χρόνια μετά, το 2011, η Λίμπι βιώνοντας τη δική της απώλεια επιστρέφει από το Παρίσι, στη γενέτειρά της στον Όρμο του Φάρου σε ένα παλιό αλλά όμορφο σπίτι δίπλα στον ωκεανό Η Λίμπι κάνει μια νέα αρχή στη ζωή της  ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση της με την αδελφή της που να τραγικό γεγονός του παρελθόντος τις είχε κάνει να αποκακρυνθούν

Το βιβλίο "Σιωπή του Φάρου της Kimberly Freeman είναι είναι ένα ρομαντικό συμπαθητικό βιβλίο για τις δεύτερες ευκαιρίες που όλοι οι άνθρωποι αξίζουν στη ζωή. 



"Η Ξηρασία" Jane Harper των εκδόσεων
 "Μεταίχμιο" 


"Η Αυστραλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ κι έναν αιώνα, και στη μικρή πόλη της Κιβάρα έχει να βρέξει δύο ολόκληρα χρόνια. Οι εντάσεις που υποβόσκουν στην κοινότητα γίνονται αφόρητες όταν τρία μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται νεκρά. Όλοι θεωρούν ότι ο αρχηγός της οικογένειας Χάντλερ, ο Λιουκ, αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη σύζυγο και τον εξάχρονο γιο του.

Ο αστυνομικός Άρον Φαλκ επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του καλύτερου φίλου των παιδικών του χρόνων και, παρά τη θέλησή του, αναγκάζεται να συμμετάσχει στην έρευνα. Καθώς τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και η καχυποψία απλώνεται στην πόλη, ο Φαλκ υποχρεώνεται να έρθει αντιμέτωπος με μυστικά από το δικό του παρελθόν που αναδύονται όταν αμφισβητεί την αλήθεια για το έγκλημα του φίλου του."

Το βιβλίο" Η ξηρασία" είναι ένα πολύ καλό αστυνομικό μυθιστόρημα με ενδιαφέρουσα πλοκή που μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος χωρίς να με κουράσει ή να με κάνει να βαρεθώ . Μια ιστορία με ανατροπές, απρόοπτα που μιλάει για τη δύσκολη ζωή στις κλειστές κοινωνίες και για τις παρεξηγήσεις που μπορούν να διαλύσουν φιλίες και οικογένειες.

Πολύ καλό! 




"Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" 
Πηνελόπη Κουρτζή από τις εκδόσεις "Ψυχογιός" 



Η Υπατία ένα κορίτσι μεγαλωμένο σε μια υπερπροστατευτική οικογένεια επιστρέφει από το Λονδίνο με την καρδιά της πληγωμένη. Στις αποσκευές της έχει ένα μικρό σαλιγκάρι με σπασμένο κέλυφος που νιώθει ότι συμβολίζει την ψυχή της.
Τα βήματα της την οδηγούν στα Μάταλα ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι που θα γνωρίσει το σαγηνευτικό κόσμο των παιδιών των λουλουδιών. Εκεί, κάτω από τον ήλιο της Κρήτης με το νοτιά της Αφρικής, την ξεγνοιασιά  και την ελευθερία θα γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους και ίσως  καταφέρει να επουλώσει τη ραγισμένη της καρδιά. 

Το Βιβλίο "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" με ταξίδεψε σε έναν διαφορετικό, άγνωστο και σχεδόν μυθικό κόσμο...Μια ιστορία για τον έρωτα , την προδοσία και την αληθινή αγάπη που μένει για πάντα στις καρδιές. 

Πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό βιβλίο για έναν τόσο διαφορετικό τρόπο ζωής.  



" Δύο μαύρα πουκάμισα" Μένιος Σακελαρόπουλος εκδόσεις "Λιβάνη" 





Εκεί κοντά στην Ψηλορείτη, απ' όπου μπορούσαν να δουν με το καθάριο βλέμμα τους το πέταγμα των σταυραετών και τ' αντάριασμα τ' ουρανού, εκεί στα ευλογημένα κι άπαρτα χώματα, ο Μανούσος κι ο Σήφης ένωσαν το αίμα τους για να γίνουν σταυραδέλφια "ως. το θάνατο». Μεγάλωσαν σαν αληθινά αδέλφια, μέχρι που μπήκε στη ζωή τους η Μαρκέλλα, ένα σαγηνευτικό πλάσμα με μάτια γαλανά σαν τα βαθιά νερά του πελάγου, που έκανε τις καρδιές ν' αναστενάζουν σαν τη λύρα που φουντώνει. Οι ζωές τους περιπλέχτηκαν και το πάθος πυρπόλησε την ύπαρξή τους σαν τη δυνατή ρακή που καίει τα σωθικά. Οι φλόγες θέριεψαν μέσα τους και τα όνειρα που έγιναν εφιάλτες. Κι όταν η Μαρκέλλα αποφάσισε να ακολουθήσει μόνη της το νήμα της δικής της ύπαρξης κόβοντας τα δεσμά που την ένωναν με το παρελθόν, το κουβάρι έγινε κόμπος, με εξέλιξη... σοκαριστική..."

Το βιβλίο" Δυο μαύρα πουκάμισα" είναι ένα βιβλίο γεμάτο ένταση,  κινηματογραφική, γρήγορη πλοκή και ήρωες της διπλανής πόρτας. Μου άρεσαν πολύ οι περιγραφές των τοπίων και των αρωμάτων. 



Τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στη  Βικελαία δημοτική βιβλιοθήκη. 

Σας εύχομαι καλά αναγνωστικά ταξίδια! 



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Η υψηλότερη μορφή άνοιξης!!!