Φανουρόπιτα χωρίς γλουτένη



Ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα του Αυγούστου είναι αυτό της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε κάθε χρόνο και το σπίτι μας μοσχομυρίζει. 




Φέτος έφτιαξα και μία χωρίς γλουτένη για μπορέσω να φάω κι εγώ. 

Υλικά:

1κούπα  λάδι 
1  κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλίου
Μισή κούπα κρασί γλυκό
 Μισή κούπα κανέλα βρασμένη
1 κούπα  καρυδόψυχα αλεσμένη
1κουταλάκι σόδα  
ξύσμα πορτοκαλιού
1 φαρίνα χωρίς γλουτένη (ή αλεύρι σίτου που φουσκώνει μόνο του) 
ζάχαρη άχνη (προερετικά) 

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι τη ζάχαρη και με το σύρμα δουλεύουμε τα δύο υλικά   να γίνουν  σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κρασί τη βρασμένη κανέλα κι ανακατεύουμε. 
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, και το προσθέτουμε στα υλικά . Βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε. 



 Τοποθετούμε το μείγμα μας σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170  βαθμούς για 1 ώρα  περίπου.  Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς για 50 λεπτά. Για να δουμε αν έχει ψηθεί η πίτα  καρφώνουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της  κι αν βγαίνει στεγνό από ζύμη σημαίνει ότι έχει ψηθεί. 



Αφήνουμε να κρυώσει και αν θέλουμε την διακοσμούμε με άχνη ζάχαρη.  

Βοήθεια μας ο Άγιος Φανούριος. 

Σχόλια

  1. ααααααχ υπεροχη φαινεται θα δοκιμασω του χρονου να μαστε γεροι
    να αξιωθουμε κ παλι....... τι κρασι βαζεις? ας εχουμε την ευλογια του Αγιου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου έβαλα γλυκό κρασί που έφερα από τους Αγίους Τόπους.
      Όμως οποιοδήποτε γλυκό κρασί κι αν έχεις μπορείς να το βάλεις. Ή αν δεν έχεις κρασί βάλε κονιάκ. Βοήθεια μας ο Άγιος.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής