Σπιτική λεμονάδα!


Αναζητώντας τη δροσιά στον κήπο των ευχών στέκομαι δίπλα στο παράθυρο...Στην Κρήτη φυσούν νοτιάδες το Μάιο ανεβάζουν το θερμόμετρο στα ύψη ,κι αφήνουν μικρούς κόκκους γύρης παντού στο πέρασμα τους... εκείνες τις μέρες αναζητάς ίσκιο κάνεις υπομονή και περιμένεις τη νοθιά να φύγει... Τώρα έχει έρθει ένας διαφορετικός άνεμος, φέρνει την αλμύρα της θάλασσας  και τα γήινα αρώματα της ξερής χλόης... καμία φορά μεταφέρει και τα πέταλα  μιας πικροδάφνης που ανθίζει στην αρχή του μικρού μας δρόμου...καθώς κι ένα αγιόκλημα να σκαρφαλώνει στο μπαλκόνι του νου. Μαζί του έρχονται και  τα γέλια των παιδιών απ' το δρόμο της γειτονιάς, τα χαρούμενα κουδουνάκια   των ποδηλάτων τους αντηχούν στον απογευματινό ουρανό...ο Κοτσυφός αρχίζει το τραγούδι όταν ακούει κουδούνισμα , τα παιδιά το ξέρουν και γελούν.


Συχνά  ο μικρός μου και οι φίλοι του βρίσκουν καταφύγιο στην πίσω αυλή στον ίσκιο της γιαγιάς  ελιάς ,να πάρουν μια ανάσα, να μου ζητήσουν νερό... Το περασμένο καλοκαίρι όταν είχα γλυκό υποβρύχιο πάντα τα φίλευα... έβλεπα τόση χαρά στα μάτια τους για ένα τόσο απλό και ταπεινό  κέρασμα... Τους αρέσουν πολύ και οι καραμέλες Τσάρλεστον...να μην ξεχάσω ν'αγοράσω  όταν θα κατεβώ στο κέντρο...  Θυμάμαι μια μέρα που  έψηνα  μπισκότα , στεκόμουν στο παράθυρο παρατηρώντας τα  να παίζουν κι η Κωνσταντίνα  άφησε τη μπάλα  να κυλήσει  στο χωματένιο μονοπάτι ... κοίταξε το Μανώλη και του είπε: "Πώωωω!! τι φτιάχνει πάλι η μαμά σου; Μύρισε όλη η γειτονιά!!" ...Έτσι θέλω να με θυμούνται όταν περπατάνε στους ενηλίκους δρόμους τους... Σαν τη μαμά Ειρήνη που σκόρπιζε μυρωδιές και γεύσεις  στα παιδικά καλοκαίρια τους! Τώρα θα  τα περιμένει μια καινούργια έκπληξη: 


Σπιτική λεμονάδα! Αρωματισμένη με λεβάντα και δυόσμο.
Η συνταγή απλή, παιδική και υπέροχη!  

Υλικά: Μία κούπα νερό, δύο κούπες ζάχαρη, 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού, μία κούπα χυμό λεμονιού.  Διαδικασία: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το ξύσμα  για πέντε λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού , ( φτιάχνουμε δηλαδή ένα σιρόπι ) το στραγγίζουμε και το φυλάγουμε σε γυάλινο μπουκάλι. Για να φτιάξουμε λεμονάδα  βάζουμε στο ποτήρι δύο τρία εκατοστά απ' το σιρόπι μας και προσθέτουμε παγάκια,  φρέσκο δυόσμο ή λεβάντα. Χριστός Ανέστη!  Όμορφε κόσμε!  Φτιάξτε δροσερή λεμονάδα  να κεράσετε αγάπη και δροσιά το γείτονα σας...Δεν είναι ανάγκη να έρθετε πολύ κοντά...ας κρατήσουμε τις αποστάσεις ασφαλείας...ας την προσφέρουμε μ’ ένα χάρτινο ποτηράκι δε θα πάθουμε τίποτα... αντίθετα θα κερδίσουμε ένα χαμόγελο! Και μην ξεχνάμε  να  ανακυκλώνουμε , και να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού!  Είναι επιτακτική ανάγκη!!!Εγώ είμαι πολύ χαρούμενη που βρήκα αυτά τα υπέροχα ανοξείδωτα καλαμάκια!...Ένα κέρασμα για το Χριστός Ανέστη που σε λίγο φεύγει... Κάθε φορά που κερνάμε ένα παιδί είναι σα να φιλεύουμε τον άγγελο μας... θυμάστε; Το είχα ξαναγράψει τα Χριστούγεννα...Τι καλά τα λέει τ' αηδόνι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής