Η κρέμα του Γαληνού

Η πρώτη κρέμα προσώπου στην ιστορία της κοσμετολογίας παρασκευάστηκε από τον  δεύτερο σπουδαιότερο Έλληνα  γιατρό  της αρχαιότητας Κλαύδιο Γαληνό το 150 μ.Χ.
Είναι απόλυτα φυσική , ενυδατική  αντιρυτιδική με πολλά οφέλη για την επιδερμίδα  και είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος.
Θα χρειαστούμε:
-8 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο(ή αμυγδαλέλαιο το οποίο το βρίσκουμε στα φαρμακεία, ή οποιοδήποτε βοτανόλαδο που έχουμε  παρασκευάσει εμείς στο σπίτι μας
-2  κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας
-3 κουταλιές σούπας ροδόνερο ή  ανθόνερο  λεβάντας.. . Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αν θέλουμε κάποιο έγχυμα από καλέντουλα, ροδοπέταλα, χαμομήλι ή κυνόροδα
-1 αποστειρωμένο βαζάκι
προαιρετικά (αφού η κρέμα μας γίνει χλιαρή)10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο.
Σε μπεν μαρί και σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το κερί να λιώσει.. Προσθέτουμε το λάδι της επιλογής μας.
Συγχρόνως  βάζουμε και το ανθόνερο (ή φτιάχνουμε έγχυμα  με το βότανο που θέλουμε,) σε μπέν  μαρί να ζεσταθεί. Στη συνέχεια   αποσύρουμε από τη φωτιά, και αναμιγνύουμε την υδάτινη με την ελαιώδη φάση ρίχνοντας  το νερό στο λάδι  λίγο -λίγο,  ανακατεύοντας με ένα μιξεράκι.. Ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να πάρει την μορφή κρέμας.. Σε αυτή τη φάση αφού θα έχει πέσει η θερμοκρασία του μίγματος προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο . Τέλος αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βαζάκι. Το ιδανικό βαζάκι για την  αποθήκευση ενός σπιτικού καλλυντικού είναι εκείνο που διαθέτει αντλία έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τα χέρια μας αλλά εφόσον είμαστε προσεκτικοί και έχουμε πλυθεί  καλά πριν χρησιμοποιήσουμε την κρέμα μας,  δεν θα  υπάρξει πρόβλημα.
Διατηρείται για 2 μήνες στο ψυγείο το καλοκαίρι και το χειμώνα σε δροσερό μέρος..
 



Πρέπει να προσέξουμε:
Το ανθόνερο και το μίγμα λάδι-κερί να είναι περίπου στην ίδια θερμοκρασία και η ροή του  νερού να γίνεται πολύ σιγά γιατί αν το προσθέσουμε όλο μαζί θα διαχωριστεί η ελαιώδη φάση από την υδάτινη και η κρέμα θα "κόψει". ..
Η ποσότητα του νερού να μην υπερβαίνει την ποσότητα του λαδιού... γιατί και πάλι δεν θα δέσουν τα υλικά μας!   Μπορούμε να κάνουμε συνδυασμό αιθέριων ελαίων : τριαντάφυλλο -γεράνι , γιασεμί- λιβάνι  και πολλούς άλλους συνδυασμούς.. Μεγάλη προσοχή στα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών!!(πορτοκάλι λεμόνι) Τα προσθέτουμε μόνο σε κρέμες νυκτός και πότε μα ποτέ σε κρέμες ημέρας!  Επίσης προσοχή και στο βαλσαμέλαιο!! Ούτε αυτό ενδείκνυται για την ημέρα!  Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και στα παιδιά μας για ενυδάτωση μετά την παραλία  εφόσον βάλουμε  ελαιόλαδο, ανθόνερο λεβάντας ,και αιθέριο έλαιο λεβάντας που είναι κατάλληλα για παιδιά. Η  βασική συνταγή της κρέμας του Γαληνού είναι αυτή όμως μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μία κουταλιά από το κερί με μια κουταλιά βούτυρο κακάο. Είναι σχετικά εύκολη στην παρασκευή της όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την καθαριότητα των σκευών και των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν (πλύσιμο με καυτό νερό και πέρασμά με οινόπνευμα όταν στεγνώσουν γιατί η κρέμα μας είναι φυσική και πιάνει εύκολα μούχλα. Μεγάλη προσοχή και στις θερμοκρασίες των υλικών για να "δέσουν" όπως πρέπει... Αυτή η κλασική κρεμούλα είναι η αγαπημένη μου την έχω φτιάξει με πολλές παραλλαγές ελαίων , βουτύρων και αιθέρων ελαίων. Και δεν την αλλάζω με καμία του εμπορίου!  Αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσετε!


Σχόλια

  1. Αχ Ρηνιώ μου! Θα την φτιάξω πού θα μου πάει. Προς το παρόν τα χρησιμοποιώ όλα χύμα. Αν και έχω κάτι δερματικά που με ζορίζουν.
    Αληθώς Ανέστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ ευχαριστουμε πολυ ..!!!! Θα δοκιμάσω τη δική σας συνταγή..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλή Σαρακοστή!!!

Το Πρώτο Πάσχα