Το κουτί των αναμνήσεων

 

Η Κατερίνα χάνει ξαφνικά την αγαπήμενη της γιαγιά τη Μαριάμ η οποία  αφήνει πίσω της  ένα παλιό  ξύλινο κουτί μπαχαρικών. Ανοίγοντας το, η Κατερίνα  ανακαλύπτει  μια σειρά από επιστολές που δεν μπορεί να διαβάσει γιατί είναι γραμμένες στην Αρμένικη γλώσσα και η κοπέλα αδυνατεί  να καταλάβει το περιεχόμενό τους. 

Τότε αποφασίζει να βρει έναν μεταφραστή και η αναζήτηση της θα την οδηγήσει στην Κύπρο που θα γνωρίσει έναν νεαρό Αρμένιο, τον Αρά, ο οποίος θα δεχτεί να της μεταφράσει τις επιστολές της γιαγιάς. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να ξετυλίγεται η ιστορία  ενός συγκλονιστικού παρελθόντος και η Κατερίνα θα ανακαλύψει πως Μάριαμ είχε μυστικά πολύ καλά κρυμμένα που ούτε καν μπορούσε να φανταστεί.Η γιαγιά ήταν μια γυναίκα που σήκωνε ένα παρελθόν σκληρό  γεμάτο ξεριζωμό και θάνατο. 


 Μια τραγωδία που  ξεκίνησε όταν ήταν εφτά χρονών και μαζί με την οικογένειά της διώχτηκαν από την Ανατολική Τουρκία.  Στην ψυχή της κουβαλούσε μιαν ανοιχτή πληγή από τη στιγμή που  έγινε μάρτυρας στη δολοφονία του αδερφού της,αλλά  και έναν αγιάτρευτο πόνο από την απώλεια της πρώτης αγαπης.
Καθώς η Κατερίνα ανακαλύπτει το παρελθόν η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη και η οικογένεια της δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. 

 Γειά σας! "Το κουτί των αναμνήσεων" είναι από εκείνα τα μυθιστορήματα που "καταδικάζονται" να τα αγαπήσω από το πρώτο κεφάλαιο. Η διήγηση του ξετυλίγεται σε δυο χρόνους , παρόν και παρελθόν ενώ οι σελίδες του είναι πλημμυρισμένες από τις μυρωδιές των ανθών της πορτοκαλιάς .  Αναφέρεται στη γενοκτονία των Αρμενίων και χωρίς να είναι ένα καθαρά ιστορικό μυθιστόρημα περιέχει πολλές πληροφορίες για εκείνη την ταραγμένη εποχή. Ένα εξαιρετικό βιβλίο, καλογραμμένο που μας θυμίζει πως οι τραγωδίες και οι αδικίες εναντίον των λαών για να μην επαναλαμβάνονται δεν πρέπει να σβήνουν από τη μνήμη της ανθρωπότητας.  ⭐⭐⭐⭐ 4/5

https://youtu.be/k5V3y04oHhY


Σχόλια

  1. Ειρήνη μου μετά από καιρό να μαι πάλι εδώ, αφού είχα ξεχάσει πως λέγεται το ιστολόγιο σου και δεν ήξερα άλλο τρόπο να έρθω...τότε θυμήθηκα πως ερχόμουν πατώντας επάνω στο όνομα σου όταν σχολίαζες στο δικό μου και έτσι έκανα ξανά για να σε βρω και χάρηκα πολύ.
    Το βιβλίο που μας προτείνεις φαίνεται πολύ ενδιαφέρον θα το αναζητήσω...
    Ομως και το κουτάκι ντεκόρ με το ντεκουπάζ των λουλουδιών, κλέβει την παράσταση.
    Αν αγαπάς την Κρήτη κάνε μια βόλτα από μένα ίσως να σε ενδιαφέρει.
    Να περνάς όμορφα ότι και να κάνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής