Βυζαντινό καραβάκι

  

 Μια φορά κι ένα καιρό,στα  πολύ παλιά χρόνια, τότε που η Βυζαντινή αυτοκρατορία  βασίλευε σ' Ανατολή και Δύση,  μια όμορφη αρχοντοπούλα ξεκίνησε απ' την Κωνσταντινούπολη κι ανοίχτηκε με το μεγαλόπρεπο  καράβι της πέρα από το Βόσπορο. Ήταν  καλοκαίρι , με γαλήνια θάλασσα, και τα κύματα την οδήγησαν στο Κρητικό πέλαγος. Στα  βραχώδη παράλια του μεγάλου Κάστρου, κι έριξε άγκυρα  στον όρμο του Μπαλί ανήμερα της Παναγίας.


  Ένας βοσκός, που φύλαγε το κοπάδι του στα  Ταλαία Όρη ,είδε από ψηλά το εντυπωσιακό καράβι  που στην πλώρη του ανέμιζε η σημαία με το Δικέφαλο αετό και ειδοποίησε  τους συγχωριανούς του.



Η Βυζαντινή αρχόντισσα , κατέβηκε από  το πλοίο και περιπλανήθηκε  μαζί με τη συνοδεία της, θαυμάζοντας την άγρια  ομορφιά του τόπου  και τις μυρωδιές των βοτάνων  που φύτρωναν ακόμα και ανάμεσα στις πέτρες.
Κάποια στιγμή , έφτασε σ’ ένα τεράστιο χαράκι (βράχο) και όπως το παρατηρούσε, διέκρινε  σε μια σχισμή του, ένα αχνό φως.


Έσκυψε, έβαλε το χέρι της μέσα στο χαράκι  και έκπληκτη είδε ότι στα χέρια της, κρατούσε μια εικόνα της Παναγιάς.

Συγκινημένη  η αρχόντισσα, την καθάρισε  από τα χώματα και την προσκύνησε.
Οι ντόπιοι που  ωστόσο είχαν έρθει από το διπλανό χωριό, έμειναν άφωνοι από το θαυμαστό γεγονός και συγκινημένοι γονάτισαν και προσκύνησαν την Παναγία.

Η βυζαντινή κυρά , τους παρέδωσε την εικόνα, και τους άφησε παραγγελιά να χτίσουν μια εκκλησία κοντά  στο σημείο που  βρέθηκε η Παναγία και να την τοποθετήσουν . Βρήκε τους τεχνίτες που θα αναλάμβαναν  το χτίσιμο του ναού, τους έδωσε πολλά χρήματα και τους είπε ότι θα φύγει και σε ένα χρόνο ακριβώς, στις 15 Αυγούστου θα επέστρεφε για να κάνουν λειτουργία στη Χάρη Της.


Δυστυχώς όμως,οι τεχνίτες δεν τήρησαν  την υπόσχεση τους. Άρχισαν την ανοικοδόμηση του ναού, αλλά  πολύ σύντομα την εγκατέλειψαν επειδή αντιμετώπιζαν αρκετές δυσκολίες στο χτίσιμο και τα υλικά ήταν δύσκολο να μεταφερθούν σε μια τόσο δύσβατη τοποθεσία. Επίσης ήταν σχεδόν βέβαιοι πως η αρχόντισσα δεν επρόκειτο να επιστρέψει, και τα χρήματα που προοριζόταν για το ναό κατασπαταλήθηκαν.



Οι μήνες περνούσαν, και σιγά σιγά η ιστορία της αρχόντισσας ξεχάστηκε μαζί με την υπόσχεση για το χτίσιμο του ναού.
Μέχρι  το καλοκαίρι, που ο χρόνος συμπληρώθηκε  και τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου τη μέρα της Παναγίας, ξεπρόβαλε  στα καταγάλανα νερά  του κρητικού πελάγους, το βυζαντινό καράβι της Αρχόντισσας.

Πανικός έπιασε τους κατοίκους του χωριού καθώς αναλογίστηκαν   τις συνέπειες  που θα είχαν όταν η αρχόντισσα   έβλεπε  ότι δεν κράτησαν την υπόσχεση  που της είχαν δώσει.

Τότε, ο πρωτομάστορας  που είχε αναλάβει το χτίσιμο του ναού, σκέφτηκε να  της πουν ψέματα. Προσποιήθηκε  τον πεθαμένο ξάπλωσε  πάνω σε μια παλιά τάβλα, και  έπεισε τις γυναίκες του χωριού να τον μοιρολογούν. Ενώ έστειλε
ταυτόχρονα τους άντρες  στην παραλία  για να βρουν την αρχόντισσα ,και  να της πουν ότι έπεσε  ένας λοιμός στο χωριό και οι κάτοικοι δεν προλάβαιναν  να θάβουν τους  νεκρούς από το θανατικό...
Και ότι, οι
τεχνίτες  που είχαν αναλάβει  το χτίσιμο της εκκλησίας πέθαιναν , ο ένας μετά τον άλλον ενώ  τα χρήματα που τους άφησε η αρχόντισσα ξοδεύτηκαν σε γιατρούς με την ελπίδα  να σώσουν το χωριό τους.

Της είπαν μάλιστα, ότι εκείνη την μέρα , είχαν την κηδεία του Πρωτομάστορα  και αν είχε την παραμικρή αμφιβολία για τα λεγόμενα τους, μπορούσαν να την οδηγήσουν στο χωριό και να δει με τα μάτια της  τον πεθαμένο μάστορα.



Η αρχόντισσα  τους πίστεψε, και φοβήθηκε να μην μολυνθεί εκείνη και το πλήρωμα του καραβιού της από το λοιμό.
Τους άφησε  ξανά χρήματα  για τους αρρώστους και το χτίσιμο του  ναού  και
μπήκε βιαστικά  στο καράβι της να φύγει.

Οι κάτοικοι του χωριού, ανακουφισμένοι που έφυγε, και χαρούμενοι που πήραν κι άλλα χρήματα, έφυγαν τρέχοντας  να πάνε στον  πρωτομάστορα να του διηγηθούν τι είχε  συμβεί.  Αλλά δυστυχώς τον βρήκαν μαρμαρωμένο.
Έντρομοι σκέφτηκαν ότι θα είχαν την ίδια κατάληξη κι άρχισαν αμέσως τις ικεσίες προς την Παναγία για να τους συγχωρέσει.
Βρήκαν άλλο τεχνίτη και σιγά σιγά έφτιαξαν το μικρό ναό  όπου τοποθέτησαν με ευλάβεια  την εικόνα της Παναγιάς της Χαρακιανής.

Καλησπέρα σας!  Πρώτη μέρα στο σχολείο σήμερα για τα παιδάκια μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων...

Κι εγώ τους εύχομαι καλή αρχή  και καλοτάξιδη χρονιά με μια όμορφη ιστορία από την Κρήτη!

Η Παναγία Μαζί τους.

https://youtu.be/8yqdq_eGnSo

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλή Σαρακοστή!!!

Το Πρώτο Πάσχα