Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Καλή Σαρακοστή!!!


 Ήρθε η ομορφότερη εποχή του χρόνου! Την υποδέχτηκαν οι ανθισμένες φρέζιες με το παραδεισένιο τους άρωμα και τα γλυκά κελαηδίσματα των κοτσυφιών.

 Μου αρέσει στο σπίτι μας να τηρούμε τις παραδόσεις μας και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που προετοιμαζόμαστε για τη μεγαλύτερη γιορτή, την Ανάσταση του Χριστού! Πρώτο και ιδιαίτερα αγαπημένο έθιμο των παιδιών είναι η κυρά-Σαρακοστή! Σύμφωνα με την παράδοση, οι άνθρωποι επειδή δεν είχαν ημερολόγια για να μετρούν τις μέρες μέχρι την Ανάσταση, έφτιαχναν μια ζυμαρένια γυναικεία μορφή, με επτά πόδια, όσες οι εβδομάδες της νηστείας. Την έφτιαχναν χωρίς στόμα, επειδή νήστευε, και με τα χέρια της σταυρωμένα γιατί προσευχόταν. Κάθε Σάββατο έκοβαν κι από ένα πόδι. Το τελευταίο της ποδαράκι το έκοβαν το Μ. Σάββατο μετά την πρώτη Ανάσταση, το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο, και όποιος το έβρισκε, ήταν ο τυχερός.Τη ζυμαρένια όμορφη κυρούλα μας τη φτιάξαμε με αλατοζύμη αρωματισμένη με κανέλα…

Τη συνταγή της αλατοζύμης μας, την έχω φτιάξει αρκετές φορές από τότε που πήγαινε ο Αντώνης στο Νηπιαγωγείο.

Υλικά:

1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
3 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι κανέλα

Για την κυρά-Σαρακοστή μας, εμείς φτιάξαμε τη μισή δόση αλατοζύμης.
Ο Μανόλης ανέλαβε ν΄ ανοίξει το φύλλο, τοποθετήσαμε το χάρτινο πατρόν πάνω στη ζύμη, 


η μαμά το έκοψε γύρω-γύρω προσεκτικά με ένα μαχαίρι, και το στολισμό της τον ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Μανόλης… Της έφτιαξε ποδιά στολισμένη με μπαχάρι, γλυκάνισο και γαρίφαλα για ματάκια.


Την ψήσαμε στους 140 βαθμούς για 40΄.
Έγινε τόσο όμορφη! Της έδωσα να κρατά ένα λουλουδάκι λεβάντας στα χεράκια της!