Μπάμπουσκα


Η φλόγα του σοφού Γεροκέρικου 
άρχισε σιγά σιγά να λιγοστεύει. Ήταν ταλαιπωρημένος κι έπρεπε να σβήσει για να ξεκουραστεί. Το Παιδάκι είχε συγκινηθεί! Του άρεσε πολύ η διήγηση του κεριού που έκανε ένα τόσο μακρινό ταξίδι από το παρελθόν για να του μιλήσει.

"Πόσοι ταξιδιώτες του χρόνου υπάρχουν άραγε" σκέφτηκε και θυμήθηκε μια παλιά ξύλινη κούκλα που είχε η γιαγιά του στο σπίτι της. Ήταν παράξενη κούκλα. 



Άνοιγε στα δύο και μέσα της βρισκόταν κι άλλη  μικρότερη  κούκλα που άνοιγε κι αυτή κι έκριβε κι άλλες ακόμα πιο μικρές.
Την έλεγαν" Μπάμπουσκα" αλλά ο μεγάλος του αδερφός που ήξερε να μιλάει ρώσικα του είχε πει πως το σωστό όνομα της κούκλας  ήταν "Ματριόσκα". 
Η Μπάμπουσκα ήταν διαφορετικό πρόσωπο.



Ήταν εκείνη η καλή γυναίκα που ταξίδευε χρόνια ολόκληρα και έψαχνε από σπίτι σε σπίτι για να βρει το νεογέννητο Χριστό. Περνούσε κάθε Χριστούγεννα από όλα τα σπίτια που είχαν μικρά παιδιά και τους άφηνε ένα παιχνίδι από το καλαθάκι της.
Την πρώτη φορά που είχε ακούσει αυτή την ιστορία είχε τρομάξει λίγο. Γιατί δεν ήθελε να του αφήσει η Μπάμπουσκα ένα από τα παιχνίδια του νεκρού παιδιού της όμως μετά σκέφτηκε πως στην Ελλάδα μάλλον δεν έρχεται η Μπάμπουσκα . Αλλά και να ερχόταν δεν πειράζει. Δεν είχανε δα και χρυσόσκονη τα παιχνίδια της!



Εξάλλου την αγαπούσε τη Ρωσία! Γιατί όταν ήταν πιο μικρός θυμάται τον παππούλη που του έστελνε μπαλόνια και αυτοκόλλητα κάθε καλοκαίρι και μιλούσε κι αυτός ρώσικα. Τον αγαπούσε τον παππούλη κι ας μην τον είχε γνωρίσει ποτέ από κοντά. Θυμάται όμως που μιλούσαν στο τηλέφωνο και η μαμά του είπε πως είχε κι αυτός ένα καλαθάκι κρεμασμένο στο παράθυρο του όπως εκείνο της Μπάμπουσκα και ένα Χριστουγεννιατικο δέντρο στολισμένο στο σπίτι του ακόμα και το καλοκαίρι. Τώρα ο παππούλης σίγουρα θα κουβεντιάζει με τη Μπάμπουσκα. 
Και μπορεί να της δίνει παιχνίδια από το καλαθάκι του για να μοιράζει ακόμα περισσότερα δώρα στα παιδιά. Ίσως η Μπαμπουσκα να αφήνει στα σπίτια και μπισκότα όπως εκείνα που κέρασε τους Τρεις Μάγους. 



 Το Παιδάκι χαμογέλασε... Θυμήθηκε πως Ο αδερφός του είχε τη μυστική συνταγή των ξακουστών Πριάνικι... 



Να τη:  Υλικά:
4-5 σπόρους κάρδαμο 
1 κ.γ. κανέλα 
1 κ.γ. τζίντζερ 
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο 
200 γρ. γάλα 
200 γρ. ζάχαρη
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 γεμάτες κουταλιές κακάο 
80 γρ. ηλιέλαιο 
1 κρόκο αυγού 
1 πρέζα αλάτι 
30 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για την επικάλυψη:
1 ασπράδι
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
Ζάχαρη άχνη τόση ώστε να πάρουμε ένα μέτρια αραιό μείγμα

Σε ένα γουδί βάζουμε τους σπόρους κάρδαμου, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και χτυπάμε τα μπαχαρικά μας καλά. Στην συνέχεια κοσκινίζουμε τα μπαχαρικά και τα βάζουμε σε ένα μικρό μπολ. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το φρέσκο γάλα και το μείγμα με το κάρδαμο και βράζουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να πάρει βράση.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ βάζουμε την ζάχαρη και 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Προσθέτουμε επίσης το κακάο, το ηλιέλαιο, τον κρόκο αυγού και σιγά σιγά το γάλα με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.


Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή και λίγο παραπάνω, μέχρι να πάρουμε μία σφιχτή ζύμη. Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας και ανοίγουμε την ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνει σε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού.


Με ένα μέτριο ποτήρι κόβουμε την ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια. Αφού πλάσουμε ότι περισσεύει απλώνουμε ξανά και κόβουμε και πάλι μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Βάζουμε τα μπισκότα μας σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αραιά το ένα από το άλλο και ψήνουμε σε δόσεις, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά.





Τα Χριστούγεννα  θα τα φτιάξουν!
Τώρα δεν προλάβαιναν. Σήμερα θα πήγαινε να διαβάσει το παραμύθι της Μπάμπουσκα. Κάπου στη βιβλιοθήκη σίγουρα θα  υπάρχει το βιβλίο! Λες να ζωντανεύει κι αυτή μέσα στις σελίδες όπως ο Γεροκέρικος; Μπορεί.. Ποιός ξέρει. 

Γειά σου αγαπημένη παρέα της Κόκκινης κλωστής σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στους 99,7 στα FM  διαβάζουμε την ιστορία της Μπάμπουσκα  ψήνουμε τα μπισκότα της και φτιάχνουμε μια κατασκευή! 




Θα χρειαστούμε : Το*εκτυπώσιμο αρχείο με τη Μπάμπουσκα,  άδεια ρολά, χαρτί γκοφρέ, κόλλα, ψαλίδι, σελοτέιπ, κορδέλα. 


Διαδικασία :Χρωματίζουμε και κόβουμε, τη Μπάμπουσκα. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια το γκοφρέ χαρτί, τυλίγουμε τα ρολά σταθεροποιούμε την κάτω μεριά του χαρτιού με το σελοτέιπ και κολλάμε τη Μπάμπουσκα. 






Τέλος προσθέτουμε μέσα στο ρόλο καραμέλες και δένουμε την κορυφή του με μια κορδέλα. 
Έτοιμη η Μπαμπουσκα να μοιράσει γλυκάκια στα παιδιά! 




Πατήστε ΕΔΏ για να κατεβάσετε το αρχείο 

Καλή ακρόαση καλές δημιουργίες και ψησίματα! 




 












Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής

Η υψηλότερη μορφή άνοιξης!!!

"Όλες μου οι ρίγες"