Μια μέρα στο Μουσείο


Στους πρόποδες του Ψηλορείτη βρισκόταν  κάποτε μια λαμπρή  αρχαία πόλη που ονομαζόταν Ελεύθερνα. 

Ήταν χτισμένη πάνω σε ύψωμα  στην καρδιά της Κρήτης, στη μέση απόσταση από την αρχαία Κυδωνία  στα δυτικά, την Κνωσό  ανατολικά , και τη Φαιστό με τη Γόρτυνα στα νότια. Η εξαιρετική της θέση  ευνόησε πολλαπλώς τους κατοίκους,  και οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί μπορούσαν να ελέγχουν όλη τη γύρω περιοχή μέχρι τη θάλασσα. 

Η λαμπρή πολιτεία πήρε το όνομα της από τον Ελευθήρα  ένα από τους  δέκα Κουρήτες πολεμιστές που χτυπούσαν τις ασπίδες τους έξω από τη σπηλιά στο Ίδαιο Άνδρο για να μην ακούσει  ο Κρόνος το κλάμα του μωρού Δία και το καταβροχθίσει. 



Η Ελεύθερνα είχε σπουδαίο πολιτισμό και μας φανερώνει  όλα τα μυστικά της  από το 3.000 π. Χ. έως το 14o αιώνα μ. Χ. στον αρχαιολογικό  χώρο της και στις αίθουσες του Μουσείου που βρίσκεται στην περιοχή. 


Στην αίθουσα Α του Μουσείου έχουμε την ευκαιρία να δούμε εκθέματα από αγγεία, αγάλματα , όπλα, εργαλεία, ειδώλια  από πηλό  και πολλά άλλα. 

Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε πως ήταν  περίπου  η καθημερινή κοινωνική και ιδιωτική ζωή στην Ελεύθερνα και να περπατήσουμε νοερά στους δρόμους της. 

Στην αίθουσα Β μπορούμε να δούμε πως αναπτύχθηκε η  θρησκευτική και λατρευτική ζωή στην αρχαία Ελεύθερνα από την πρώιμη  εποχή του Σιδήρου έως και τα Βυζαντινά χρόνια. 


Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το  κόσμημα που έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε και βρέθηκε κρεμασμένο στο λαιμό μιας νεκρής κοπέλας. Έτσι απεικονίζει ένα κρινάκι. Ανάποδα, όμως, δείχνει μια 
Θεά-μέλισσα με το σώμα και τα φτερά της! 


Σε αυτή την αίθουσα επίσης, βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα  της Νεκρόπολης, η "Κόρη της Ελεύθερνας" που συγγενεύει με το  δαιδαλικό άγαλμα 
"Κυρία της Ωσέρ" και βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. 

 Εκτίθεται επίσης ως κενοτάφιο το πρώτο στην  παγκόσμια ιστορία " Μνημείο αγνώστου στρατιώτη "



Στην αίθουσα Γ έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα ευρήματα από τη Νεκρόπολη της αρχαίας Ελεύθερνας από τις ανασκαφές στην Ορθή Πέτρα. Στο  εντυπωσιακό αυτό τμήμα του Μουσείου, θα δούμε να ζωντανεύουν οι περιγραφές από τον ομηρικό κόσμο, το τελετουργικό των Ταφικών Πυρών από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Επίσης ,σκιαγραφείται  μια ολόκληρη κοινωνία ηρώων πολεμιστών και περήφανων πριγκιπισσών. 

Η έκθεση κλείνει με την αναπαράσταση  μίας καλά διατηρημένης  πυράς που ανήκε σε έναν πολεμιστή. 

Το Μουσείο της Ελεύθερνας  διαθέτει επίσης  οπτικοακουστικά μέσα και τα εκθέματα πλαισιώνονται από ταινίες και προβολές. 


Η επίσκεψη στο μικρό αλλά εντυπωσιακό Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο! 

Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα μια βόλτα στις αίθουσες του! 

 





Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλή Σαρακοστή!!!

Το Πρώτο Πάσχα