Το αγαπημένο Pumpkin spice latte της μαμάς



Πώς μυρίζει άραγε  ένα φθινοπωρινό απόγευμα; Όταν ο άνεμος  σηκώνει στη δροσερή αγκαλιά του  πολύχρωμα φύλλα κι εκείνα ταξιδεύουν αρμονικά στους δρόμους της γειτονιάς. Το γλυκό φως του Σεπτέμβρη  που αποτελείται από τις δεκάδες αποχρώσεις του ουρανού, μπαίνει μέσα στο σπίτι από το παράθυρο.

 
Η κουζίνα μυρίζει και οι γεύσεις μοιάζουν με  γλυκό χάδι . Ρολάκια  Κανέλας,  μηλόπιτα, μπαχαρικά και κολοκύθα.

 
Είμαι ευγνώμων αυτές τις μέρες που ο Μανόλης αρχίζει να προσαρμόζεται σιγά σιγά στο σχολείο του, κάνει παρέα με νέους και παλιούς φίλους και συνεργάζεται άψογα στο φροντιστήριο του. 

 Τα απογεύματα , κάθομαι στην αγαπημένη μου γωνιά  ανάβω ένα αρωματικό κερί ,  βάζω μια όμορφη μουσική να παίζει, ξεκουράζομαι, διαβάζω κάποιο βιβλίο  ή γράφω προσπαθώντας  να οργανώσω την επόμενη μέρα. Δεν είναι εύκολο πάντα και πολλές φορές αφήνω πίσω ορισμένες δουλειές όπως το σιδέρωμα που δεν το πολυσυμπαθώ, αλλά έχω την ανάγκη τα απογεύματα να γεμίζω μπαταρίες...
Συνήθως, τέτοιες ξεκούραστες στιγμές  πίνω αρωματικό τσάι, αλλά καμιά φορά αναζητώ και κάτι  λίγο πιο ιδιαίτερο.




Όπως για παράδειγμα ένα ξεχωριστό pumpkin spice latte φτιαγμένο στην ασφάλεια του σπιτιού, δηλαδή χωρίς γλουτένη και λακτόζη. Σας δίνω τη συνταγή με αγάπη.

Πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας και γίνεται με τον εξής εύκολο τρόπο: Προθερμαίνουμε την κουζίνα στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.



 Παίρνουμε την κολοκύθα  μας,την πλένουμε , τη σκουπίζουμε και την κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες. Αν είναι πολύ μεγάλη την κόβουμε σε  μερικά κομμάτια ακόμα. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε την κολοκύθα με τη σάρκα της προς τα κάτω δηλαδή να ακουμπά το ταψάκι .


 
Την αφήνουμε να ψηθεί για 50 λεπτά, και την αφήνουμε να κρυώσει.


 
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον ψημένο  πολτό. Αν θέλουμε, αλέθουμε την κολοκύθα  στο μούλτι για ακόμη πιο  βελούδινη υφή.





Τώρα ,είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε το φθινοπωρινό και πικάντικο ρόφημα μας :

Υλικά για δυο κούπες :

2 κούπες γάλα  χωρίς λακτόζη  ή κάποιο άλλο της αρεσκείας σας 

2  κουταλιές της σούπας πουρέ κολοκύθας.

2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή καστανή ζάχαρη.

1  κουταλάκι  εκχύλισμα βανίλιας

1/2 κουταλάκι του γλυκού  μίγμα για γλυκά "Σμυρνιό" (στο εξωτερικό το λένε pumpkin spice ) και λίγο επιπλέον για το γαρνίρισμα

1/ 2 κούπα  ζεστός καφές εσπρέσσο




Διαδικασία:

Προσθέστε το γάλα, τον πουρέ κολοκύθας και τη ζάχαρη  ή το σιρόπι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Το αφήνουμε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράζει...Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη βανίλια, το "Σμυρνιό"  και τον καφέ.
Τέλος, αν θέλουμε χτυπάμε το ρόφημα μας με ραβδομπλέντερ ή το γαρνίρουμε με σαντιγί.

Το pumpkin spice latte μας είναι έτοιμο.

* Μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα καφέ ή ζάχαρης και να γαρνίρουμε αν θέλουμε με σαντιγί...Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον καφέ  με τσάι.

* Ο πουρές κολοκύθας διατηρείται μια εβδομάδα στο ψυγείο



Ελπίζω να σας αρέσει!

Καλή συνέχεια σε όλους!


Υ. Γ. Το βιβλίο που διαβάζω το "Ξένο Χώμα" Της Τζανιν Κάμνις των εκδόσεων Δώμα είναι πραγματικά συγκλονιστικό... Θα επανέλθω με εντυπώσεις. 






















Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλή Σαρακοστή!!!

Το Πρώτο Πάσχα