Φυσικό φαρμακείο για το χειμώνα
Γειά σου αγαπημένη παρέα του μπλογκ.
Σε αυτή την ανάρτηση θα επισκεφθούμε τον υπέροχο κόσμο των βοτάνων και των φυσικών των παρασκευών! Θα σας δώσω συνταγές για να φτιάξετε κηραλοιφή, έγχυμα (βραστάρι) το λέμε εδώ, και ένα σιρόπι για το βήχα . Αυτές οι απλές, αλλά πολύτιμες και δοκιμασμένες συνταγές θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε προϊόντα που όχι μόνο είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και ωφέλιμα για την υγεία σας. Πάμε λοιπόν στο ντουλάπι που έχουμε φυλάξει τα βοτανόλαδα μας να δημιουργήσουμε παρέα, και να γεμίσει το σπίτι μας με τις ευωδιές των άγριων βοτάνων.
*Κηραλοιφή για κρυολόγημα* :
Υλικά :
1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
(απο βοτανοπωλείο ειδικό για καλλυντική χρήση)
5 κουταλιές της σούπας λάδι λεβάντας
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκο
Διαδικασία :
Σε ένα μπεν μαρί, λιώνουμε κερί μέλισσας.
Όταν λιώσει, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Αφαίρούμε από τη φωτιά και πρόσθετουμε τα αιθέρια έλαια όταν πέσει λίγο η θερμοκρασία. Τοποθετούμε το μείγμα σε γυάλινο καθαρό βάζο και αφήνουμε να κρυώσει.
Χρήση: Κάνουμε ελαφρύ μασάζ με την την κηραλοιφή στο στήθος για ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
*Έγχυμα *
Το έγχυμα είναι όπως το τσάι. Τοποθετούμε τα βότανα στο νερό πριν αρχίσει να βράζει για να μην χάσουμε τα πολύτιμα συστατικά τους.
Η ποσότητα που θα φτιάξουμε είναι μόνο για μία ημέρα και φθάνει για 3 δόσεις.
Πρέπει πάντα να είναι φρέσκο.
Υλικά :
30 γρ. αποξηραμένα βότανα (1/4 κούπας)
500 ml καυτό νερό (2 κούπες)
Διαδικασία :
Τοποθετούμε τα βότανα σε ένα δοχείο που να κλείνει καλά, όπως η τσαγιέρα, προσθέτουμε πάνω τους το καυτό νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε σε κανάτα και το καναναλώνουμε ζεστό ή κρύο στην διάρκεια της ημέρας
*Σιρόπι *
Για να το φτιάξουμε χρησιμοποιούμε το
έγχυμα μαζί με μέλι. Το σιρόπι είναι ιδανικό γιατρικό για το βήχα καθώς το μέλι είναι μαλακτικό.
Διαδικασία : Ζεσταίνουμε πολύ καλά το έγχυμα χωρίς όμως να βράσει και αναμιγνύουμε ίση ποσότητα μέλι και έγχυμα π.χ. 250 ml εγχυμα και 250 γρ. μέλι ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να λιώσει το μέλι.
Αφήνουμε να κρυώσει και το φυλάζουμε το σε σκούρο μπουκάλι.
Δοσολογία:5 ml 3 φορές την ημέρα.
Ιδανικά βότανα για το χειμώνα :
Θυμάρι: Ισχυρό αντισηπτικό και αποχρεμπτικό, το θυμάρι βοηθάει στην ανακούφιση από τον βήχα και στη μείωση της φλεγμονής στον λαιμό και τους βρόγχους.
Φασκόμηλο: Χρησιμοποιείται για πονόλαιμο και βήχα, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ένα ρόφημα φασκόμηλου μπορεί να ανακουφίσει τον ερεθισμένο λαιμό.
Γλυκόριζα: Έχει αποχρεμπτική δράση, βοηθά στην αποβολή του φλέγματος και καταπραΰνει τη φλεγμονή στον λαιμό.
Εχινάκεια: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιείται ευρέως για την πρόληψη και τη μείωση της διάρκειας των κρυολογημάτων.
Μέντα: Η μενθόλη στη μέντα βοηθάει στην αποσυμφόρηση της μύτης και των πνευμόνων, ενώ καταπραΰνει τον λαιμό και μειώνει τον βήχα.
Χαμομήλι: Έχει καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το αναπνευστικό και μπορεί να ανακουφίσει τον ερεθισμένο λαιμό.
Τζίντζερ: Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το τσάι τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση και στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο.
**Τα βότανα έχουν θεραυτικες ιδιότητες αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, με μέτρο και σε συνεννόηση με το γιατρό μας.
* Οι πληροφορίες που σας γράφω είναι από το τετράδιο μου έτσι όπως( περίπου) τις αντέγραψα απ το βιβλίο "Πλήρης οδηγός βοτάνων" που μου είχε δανείσει η φίλη μου η Ιωάννα.
Ωραία....
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω φτιάξει το σιρόπι πριν λίγα χρόνια και ήταν πολύ καλό.
Διαγραφή