"Βυζαντινό γλυκό" χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Γειά σας φίλοι μου!  Πριν λίγες μέρες που είχαμε επέτειο γάμου με τον άντρα μου ήθελα να φτιάξω ένα γλυκό που να μπορέσω να φάω κι εγώ. Σκέφτηκα λοιπόν κάτι κλασικό που να μην έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και έτσι δημιουργήθηκε ένα "Βυζαντινό" χωρίς γλουτένη και λακτόζη που όμως δεν υστερεί σε γεύση από την "κανονική" του εκδοχή.

Πάμε να δούμε πως το φτιάχνουμε :
Υλικά για την βάση :

 3 κούπες (δοσομετρικές) πολέντα

 1 κούπα γάλα χωρίς λακτόζη 

2 κουταλάκια μπέικιν χωρίς γλουτένη 

ξύσμα ενός πορτοκαλιού 

μισό κουταλάκι σκόνη μαστίχα (προαιρετικά) 



Υλικά για το σιρόπι

 2 κούπες ζάχαρη 

3 κούπες νερό 

Φλούδες από ένα πορτοκάλι 

1 ξυλάκι  κανέλας 

Υλικά για την κρέμα

750 ml γάλα χωρίς λακτόζη 

  Μισή κούπα ζάχαρη

3  αυγά

1/ 3 κούπας νισεστέ χωρίς γλουτένη 

125 γρ. μαργαρίνη χωρίς γλουτένη 

2 βανίλιες 

Κανέλα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση για την βάση :
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε  τα υλικά μας και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

 Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι  που το έχουμε λαδώσει , και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα, στους 180 βαθμούς, στον αέρα μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Όταν κρυώσει εντελώς η βάση του γλυκού μας ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής :

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας και βράζοντας για 5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε τη φλούδα και την κανέλα και σιροπιάζουμε τη βάση του γλυκού. 



 Για την κρέμα:
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη μισή ζάχαρη με προσοχή να μην  βράσει. 

 Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το νισεστέ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μισό γάλα ώστε να  ζεσταθεί το μείγμα των αυγών και να μην κόψει. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα του μπολ στο κατσαρολάκι που έχουμε το υπόλοιπο γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να γίνει μία απαλή και βελούδινη κρέμα.

Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε τη μαργαρίνη συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί. 

Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την σιροπιασμένη βάση μας αφήνουμε να κρυώσει λίγο το γλυκό μας και το  τοποθετούμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε γαρνίρουνε με κανέλα και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε! 


Έγινε πολύ νόστιμο και δροσερό! Η ποσότητα της ζάχαρης που περιείχε η αρχική συνταγή ήταν υπερβολική για τα δικά μου δεδομένα κι έτσι αφαίρεσα τη ζάχαρη από τη βάση. Θεωρώ πως οι 2,5 κούπες που έβαλα στη συνταγή μου είναι υπέρ αρκετές. 

Καλή επιτυχία όποτε το φτιάξετε! 







Σχόλια

  1. Σε ευχαριστούμε για την συνταγή Ειρήνη μου. Φαίνεται υπέροχο. Έτσι γλυκιά και νόστιμη, να 'ναι η ζωή σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα αρχίσω από το γλυκό σου Ειρήνη μου που να είχα τώρα ένα κομμάτι μμμμ... τέλειο φαίνεται μου αρέσουν πολύ τα σιροπιαστά κρατάω την συνταγή. Χρόνια σας πολλά, να είστε μαζί και αγαπημένοι μέχρι τα βαθιά σας γεράματα...
    Εκανα μια βόλτα σε όλες τις αναρτήσεις σου που είχα χάσει και ευτυχώς που τα γραφτά μένουν και ,μπορούμε να τα βλέπουμε, όπως...
    Την πρόταση σου για το βιβλίο και την Ανζέντα, θα το αναζητήσω μόλις μπορέσω...
    Πέρασα και θαύμασα τον καμβά με τον χιονάνθρωπό σου...πολύ ωραία η συμμετοχή σου στο δρώμενο της Μίας μπράβο σου.
    Η παρουσίαση το βιβλίου της "Αστερίνας και το τέλος του Κορονοιούλη" από την αρχιεπισκοπή Κρήτης , εξαιρετική δουλειά...ένα μεγάλο μπράβο για την πρωτοβουλία!
    Οσο για το ταξίδι στην Ιερουσαλήμ, πόσο ευλογημένοι είστε που καταφέρατε να πάτε! Μακάρι να αξιωθούμε κάποτε και εμείς!
    Μια πολύ καλή επίσης παρουσίαση έκανες Ειρήνη μου και για το βιβλίο "Τα τείχη και η αγκαλιά" ναι έτσι πρέπει να είναι ο κόσμος μια ανοιχτή αγκαλιά για όλο τον κόσμο και προπαντός για τα παιδιά, ένας κόσμος χωρίς τείχη. Η αγάπη είναι ευλογία!
    Να είσαι καλά κορίτσι μου να κάνεις ότι αγαπάς φιλιααα!!
    Υ.Γ Σου αφήνω εδώ το μεηλ μου να μιλήσουμε εκεί αν θέλεις...roulamakedonisa@gmail .com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σμαραγδένια μου ευχαριστώ από καρδιάς! Χαίρομαι που ταξίδεψες μέσα από τα βιβλία και τις εικόνες. Το ταξίδι στην Ιερουσαλήμ σου το εύχομαι ολόψυχα! ❤️

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Αφροδίτη Φραγκιαδουλάκη στην "Κόκκινη κλωστή"

Ηράκλειο είναι η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ