Η κραυγή των απόντων

Ένας Έλληνας φαντάρος βρίσκεται σε στρατόπεδο της γερμανικής Σιλεσίας, στο Γκαίρλιτς, και απασχολείται περιστασιακά στο φωτογραφείο του Γκύντερ Ζόμμερ προσπαθώντας να μάθει την τέχνη.
Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα οδηγεί μια νέα κοπέλα στο στούντιο. Είναι το πρώτο πορτρέτο που τολμά να βγάλει χωρίς τη βοήθεια του δασκάλου του. Όταν παρατηρεί τη φωτογραφία προσέχει το θλιμμένο βλέμμα της κοπέλας. Μια απρόσμενη σχέση αρχίζει. Και μαζί της μια περιπέτεια που σημαδεύει τη ζωή τους για πάντα. Η εικόνα πυροδοτεί συναισθήματα, ο μύθος του Πυγμαλίωνα που ερωτεύτηκε το άγαλμα της θεάς επανέρχεται.

Η υπόθεση ξετυλίγεται στα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που ένα γεγονός πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια στρατιωτικά χρονικά σημαδεύει την ελληνική ιστορία: Τη στιγμή που τα βουλγάρικα στρατεύματα καταλαμβάνουν αμαχητί τη Μακεδονία, το Τέταρτο Σώμα Στρατού παραδίδεται από τη φιλοβασιλική διοίκησή του σε ξένη δύναμη και εκπατρίζεται. Σχεδόν εφτά χιλιάδες μάχιμοι φορτώνονται σε τρένα και μεταφέρονται στη Γερμανία. Τυπικά είναι φιλοξενούμενοι του Κάιζερ. Στην πράξη, όμως, τα όρια ανάμεσα στη φιλοξενία και την αιχμαλωσία ή την ομηρία είναι παντελώς ασαφή. Η πόλη που τους υποδέχεται είναι όμορφη αλλά πληρώνει κι αυτή τις συνέπειες του πολέμου. Τα τρόφιμα δυσεύρετα, οι άντρες στα χαρακώματα. Οι Έλληνες στρατιώτες ξαναδίνουν ζωή στον τόπο κι ο έρωτας βρίσκει χαραμάδες ανοιχτές να τρυπώσει... Το μυθιστόρημα "Η κραυγή των απόντων" 
είναι μια ιστορία βασισμένη σε μαρτυρίες  και  χειρόγραφα, που μας οδηγεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία. Ξεκινώντας  από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο παρακολουθεί τα γεγονότα που συντάραξαν την Ευρώπη  και ολόκληρο τον κόσμο και τέλειώνει τη δεκαετία του 1970. Στις σελίδες του ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας μεγάλης αγάπης, αλλά και η ιστορία της χώρας μας μέσα από τα δινα των πολεμών , το οικονομικό κραχ και τη ναζιστική εισβολή. Το βιβλίο είναι γεμάτο  εκπλήξεις, απρόβλεπτα γεγονότα,   συναρπαστικές περιπέτειες, αληθινές  φιλίες ,νοσταλγία, και μια ρομαντική αγάπη  που αψηφά τους δυσοίωνους καιρούς και ανθίζει μέσα στις κακουχίες. 

Νομίζω πως ακόμα κι αν το βιβλίο δεν είχε το όνομα του συγγραφέα στο εξώφυλλο, δεν υπήρχε περίπτωση να μην αναγνωρίσω τη γραφή του Νίκου... Έχει ένα εντελώς δικό του τρόπο να διηγείται την ιστορία που δε γίνεται να τον μπερδέψεις με κανέναν άλλο!  Λατρεμένος απλά! 

Το βιβλίο " Η κραυγή των απόντων "
του Νίκου Ψιλάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις " Καρμάνωρ " και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Τρελή ζύμη" χωρίς γλουτένη

"Είσαι Χόπκινς;"

Η Βασιλική Νευροκοπλή στην "Κόκκινη κλωστή"