Μέρες ευγνωμοσύνης

 

Η Έκτη Εβδομάδα της "Κυράς Σαρακοστής των Αρετών", είναι αφιερωμένη στην Ευγνωμοσύνη.
Ο  Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος  είχε αναφερθεί στη μεγάλη Αρετή της Ευγνωμοσύνης και είπε πως  τίποτα δεν ευφραίνει  τον Θεό τόσο, όσο το να είναι κανείς ευγνώμων και είναι γνώρισμα των ενάρετων ανθρώπων το να ευχαριστούν συνέχεια , για ολόκληρη τη ζωή και για όλα το Θεό.

Πώς  μπορούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας; Απλά:  Κάνουμε το Σταυρό μας και δοξάζουμε το Θεό κάθε πρωί που ξυπνάμε κι έχουμε την υγεία μας , λέμε "Στο όνομα Σου Θεέ μου" όταν   περπατάμε στο δρόμο όταν τρώμε ή  πίνουμε νερό , κι όταν βρισκόμαστε δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα θυμόμαστε πως ο Θεός μας χάρισε τα παιδιά, την οικογένεια και τους φίλους μας. 
Οι άνθρωποι που ζουν την κάθε μέρα τους με ευγνωμοσύνη είναι χαμογελαστοί, ευτυχισμένοι και προσφέρουν αγάπη και χαρά στους γύρω τους . Σε κάθε δημιούργημα του Θεού.

Μέρες γεμάτες παιδική ευγνωμοσύνη  για τα απλά καθημερινά πράγματα που μας αξίωσε ο Θεός να ζήσουμε αυτή την εβδομάδα   -τη Βαγιανή  όπως τη λέμε εδώ στην Κρήτη-  , που είναι η τελευταία πριν τις διακοπές του Πάσχα για μαθητούδια μας.


 Χθες το πρωί, στην τάξη του Μανόλη  μαζί με τη δασκάλα  τους, έβαψαν αβγά, έφτιαξαν πασχαλινά καλαθάκια κοτούλες , κι έπλασαν παραδοσιακά Λαζαράκια.  (Δύο το κάθε παιδί) για το μοιραστούν με τα παιδάκια της πρώτης δημοτικού. 


 
Επειδή όμως  δεν προλάβαιναν  να φουσκώσουν έως το μεσημέρι τα πήραν μαζί τους μέσα σε ένα ταψάκι, και το σπίτι μοσχομύρισε το απόγευμα που τα ψήσαμε στην κουζίνα μας.





Σήμερα,τελευταία μέρα πριν τις διακοπές, τα δυο τμήματα της έκτης τάξης του σχολείου του Μανόλη που βρίσκεται την ενορία μας, επισκέφθηκαν την εκκλησία της Παναγίας για να μιλήσουμε για τη Μεγάλη Εβδομάδα, 



την Ανάσταση του Χριστού και να παρακολουθήσουμε το επεισόδιο για τον Τάφο του Λαζάρου από την εκπομπή "Προσκηνητάρι Αγίας Γης" στο κανάλι του ιερέα μπαμπά μας π. Ιωάννη Νικολάου. https://youtu.be/gGvGk0ewuzU




Εννοείται, πως η μαμά δεν ήταν δυνατόν να αφήσει το Μανόλη και τους συμμαθητές του χωρίς κέρασμα κι έτσι σκέφτηκα να φτιάξω μικρά  πασχαλινά καλαθάκια για παιδιά που επισκέφθηκαν την ενορία  μας.



Πήρα από το σούπερ μάρκετ χάρτινα ποτήρια, σακουλάκια τροφίμων και καραμέλες.



 Ζωγραφίσαμε στα ποτηράκια  μάτια και μυτούλες κόψαμε το σακουλάκι στη μέση σχηματίζοντας ένα τρίγωνο ώστε να γίνουν τα αυτιά και τοποθετήσαμε μέσα καραμέλες.



 Τα λαγουδάκια μας έγιναν πανέμορφα και άρεσαν πολύ στα παιδιά.



Αυτή την εβδομάδα, διαβάσαμε και ένα από τα πιο αγαπημένα μας βιβλία



"Το πρώτο Πάσχα, η ιστορία του βασιλιά της καρδιάς μας" της Φώτως Σκορδά.
Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα με υπέροχη γραφή που σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα με πολλή αγάπη.





Την  Έκτη εβδομάδα της Κυράς Σαρακοστής των Αρετών, θυμηθήκαμε με το Μανόλη, ένα ζωντανό παράδειγμα  ευγνωμοσύνης, την αγαπημένη Αδελφή Δανιηλία, που ζει στα Ιεροσόλυμα στο Μοναστήρι της Μικρής Γαλιλαίας.




 
Όπως έχω ξαναπεί εδώ: http://eirini-nikolaou.blogspot.com/2022/03/blog-post_19.html?m=1  μου αρέσει να μιλάω στο μικρό μου (και ν'ακούω κι εγώ) για ανθρώπους που ζουν και μας διδάσκουν με το παράδειγμα τους στη σημερινή εποχή και όχι μόνο για τα παλιά και περασμένα χρόνια.  


Η Αδελφή Δανιηλία,  είναι από εκείνες τις ευλογημένες ψυχές που κάθε στιγμή της ζωής τους, ευγνωμονούν το Θεό για τα πάντα γύρω τους: 


Για τον ήλιο που ανατέλλει και βάφει χρυσοκόκκινα  τα σύννεφα, για τα λουλούδια, του κήπου, για τις απλές μέρες που βρέχει, για τα μικρά ζωάκια που βρίσκει κρυμμένα στις γλάστρες της αυλής του Μοναστηριού, για ένα περαστικό γατάκι που θα βρεθεί στο δρόμο της, για ένα περπάτημα στην πόλη , για το κάθε λεπτό! 

Και μέσω  αυτής της  ευγνωμοσύνης είναι τόσο χαρούμενη που μοιράζεται τη χαρά της με όλους τους ανθρώπους.


Θα γράψει μια  αστεία ιστορία για να τη διαβάσεις τη δική σου κατάλληλη στιγμή και να χαμογελάσεις, μα πάνω από όλα όταν το έχεις πραγματικά ανάγκη θα πει μια προσευχή που θα σου γλυκάνει την ψυχή, θα σε κάνει πεις ένα "Δόξα τω Θεώ" και να νιώσεις ευγνωμοσύνη... Ακόμα  και για το αίμα που κυλάει στις φλέβες σου.


Καλό κι ευλογημένο βράδυ της Παραμονής του Αγίου Λαζάρου.


Η δική μας συνταγή για Λαζαράκια εδώ


Για το γλυκό μου Εκτάκι. Τον υπέροχο Μανόλη μου! 
Σ'αγαπώ πολύ! 

Σχόλια

  1. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ,ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΟΥΜΕ...
    ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ...
    ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ..❤❤❤❤...
    ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΣΥΝΤΑΓΗ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ..ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΜΑΣΤΑΣΗ!!!
    ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ😙😙😙😙

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου Φιλαδέλφεια σε ευχαριστώ πολύ! Πολλά φιλιά από όλους μας!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλή Σαρακοστή!!!

Το Πρώτο Πάσχα