Δύο αγαπημένα βιβλία της Μεταξίας Κράλλη


Γειά σου αγαπημένη  βιβλιόφιλη παρεούλα του μπλογκ! 

Σήμερα θα ήθελα να σας μιλήσω για δύο υπέροχα βιβλία της  Μεταξίας Κράλλη, τα οποία διάβασα πρόσφατα και με ταξίδεψαν στο χρόνο και στην ιστορία . Ελπίζω να τα αγαπήσετε όσο κι εγώ και να τα προσθέσετε στη βιβλιοθήκη σας.


Η Μεταξία Κράλλη είναι μια συγγραφέας με ιδιαίτερο ταλέντο να δημιουργεί ιστορίες που μένουν χαραγμένες στη μνήμη του αναγνώστη. Τα βιβλία της έχουν βάθος, συναισθηματική ένταση και με εξαιρετική ικανότητα να συνδυάζουν τα ιστορικά στοιχεία με την φαντασία. Μέσα από τις λέξεις της, καταφέρνει να μας μεταφέρει σε κόσμους γεμάτους συναισθηματικές ανατροπές, με χαρακτήρες που γίνονται αληθινοί, σα να τους γνωρίζουμε από πάντα.


Αν είστε λάτρεις της καλογραμμένης λογοτεχνίας σίγουρα θα τα αγαπήσετε. 




 "Σύρα Σάκρα" 

Το 1895 στη Σύρο, μια πόλη γεμάτη ιστορία και πλούτο, με την Ερμούπολη να είναι από τις πλουσιότερες πόλεις της Ελλάδας, ζωντανεύει μια κοινωνία γεμάτη αντιφάσεις. Η Απάνω Χώρα και τα γύρω χωριά, καταφύγιο για πρόσφυγες από Χίο, Κάσο και Ψαρά, φέρνουν κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Ανάμεσά τους, ντόπιοι και πρόσφυγες προσπαθούν να συνυπάρξουν εν μέσω πολιτικών και κοινωνικών αναταράξεων, σε μια εποχή πριν από έναν καταστροφικό πόλεμο.


Οι νέοι και νέες αγωνίζονται να ακολουθήσουν τις καρδιές τους, παρόλο που η αυστηρή και ανδροκρατούμενη κοινωνία τους περιορίζει και καταπιέζει. Οι γυναίκες, υποταγμένες στους άντρες, πρέπει να συμβιβαστούν με την υποταγή και να υπακούσουν. Η δυναμική Ιουλία Περσελή, η καθολική Καρμελίνα Ρούσσου και η ρομαντική Αριέττα Γιασεμολάδα είναι ηρωίδες που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους παρά τις αντιξοότητες. Μαζί τους, συμπορεύονται οι άνδρες της εποχής τους, όπως ο Γιάννης Περσελής, ο καπετάνιος Στρατής Σορώπος και άλλοι, που αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις.


Η πορεία των ηρώων δεν είναι εύκολη: αρχικά, τα όνειρά τους καταστρέφονται, οι έρωτες μένουν ανεκπλήρωτοι και η ζωή τους μοιάζει να ακολουθεί μια σταθερή πορεία αδιεξόδου. Ωστόσο, μια σειρά γεγονότων φέρνει ανατροπές, τα όνειρα πραγματοποιούνται και οι ανεκπλήρωτοι έρωτες βρίσκουν το δρόμο τους, οδηγώντας τους ήρωες στη λύτρωση και στην ευτυχία που τους αξίζει.


Το μυθιστόρημα είναι μια εξαιρετική αναπαράσταση της εποχής, που ταξιδεύει τον αναγνώστη στη Σύρο, με τους ήρωες να περπατούν στα σοκάκια του νησιού και να αποκαλύπτουν τα ήθη και τα έθιμα της εποχής. Οι γυναίκες του βιβλίου είναι ηρωίδες με πάθος και δύναμη, αποπνέοντας έναν θαυμασμό για την ανεξαρτησία και την εσωτερική τους δύναμη.




"Κάποτε στη Σαλονίκη" 

Το βιβλίο ακολουθεί την ιστορία του Αλμπέρτο και της Χριστίνας, δύο νέων που ζουν στη Θεσσαλονίκη του 1927 και ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές και θρησκευτικές ομάδες. 

Εκείνος είναι Εβραίος και προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια, ενώ εκείνη είναι ανιψιά του μητροπολίτη της πόλης. 

Παρά τις διαφορές τους, οι δύο νέοι ερωτεύονται, αλλά η κοινωνία και οι θρησκευτικοί κανόνες τους καταδικάζουν σε διαφορετικούς δρόμους. Η ιστορία τους εξελίσσεται από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και τη Βιέννη, σε μια εποχή ταραγμένη από το προάγγελα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Μέσα από τις ζωές τους, παρακολουθούμε τις αντιφάσεις, τις δυσκολίες και τις αλλαγές που φέρνει η ιστορία στους ανθρώπους, οι οποίοι καλούνται να διαπραγματευτούν την προσωπική τους πίστη και αξίες.


Το βιβλίο δεν περιορίζεται μόνο στην αφήγηση γεγονότων, αλλά αναδεικνύει συναισθήματα και ανθρώπινες στιγμές. Οι ήρωες είναι πλήρως ανθρώπινοι, με αδυναμίες, πάθη και αγωνίες.


Οι περιγραφές της Θεσσαλονίκης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο είναι γεμάτες λεπτομέρειες που αποδίδουν την αίσθηση της πόλης με ζωντάνια.


Αυτό που με κέρδισε στο βιβλίο είναι η ισορροπία ανάμεσα στα καταιγιστικά ιστορικά γεγονότα και τις προσωπικές στιγμές των χαρακτήρων. Ένα υπέροχο ανάγνωσμα  που αναδεικνύει την αξία της συνύπαρξης, της κατανόησης και της ανθρώπινης αλληλεγγύης.


Καλά αναγνώσματα σας εύχομαι! 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια εικόνα φτιαγμένη με αγάπη

Στο Μοναστήρι της Παναγίας Οδηγήτριας

Ένα κερί στους Χαιρετισμούς