Η Τίνα ποντίκινα και η μαρμελάδα βατόμουρο


Μια φορά και έναν καιρό, σε μια καταπράσινη κοιλάδα, ζούσε η Τίνα η μικρή ποντίκινα. 
Η  Τίνα είχε δημιουργήσει ένα χαριτωμένο ζαχαροπλαστείο που ονομαζόταν *Η Γλυκιά Φύση* και ήταν γεμάτο με αρώματα από φρέσκες μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, λικέρ φρούτων, κέικ σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, ψωμάκια και χυμούς. Το πρωί άνοιγε πάντα χαμογελαστή την ξύλινη πόρτα του ζαχαροπλαστείου της και υποδεχόταν όλα τα ζωάκια που ερχόταν να ψωνίσουν για να πάνε στις δουλειές τους. 

Η αγαπημένη της συνταγή ήταν το γλυκό κουταλιού σταφύλι και κάθε χρόνο όταν  τελείωνε το καλοκαίρι κι ερχόταν το φθινόπωρο, μάζευε προσεκτικά τα ώριμα  σταφύλια από τα αμπέλια της κοιλάδας, έχοντας πάντα την πολύτιμη βοήθεια των φίλων της. Σε κάθε εξόρμηση ήταν μαζί της η κουκουβάγια, ο λαγός, η αλεπού και οι γειτόνισσες της οι πυγολαμπίδες.
Αργά το βράδυ όταν η Τίνα τελείωνε τη δουλειά της στο εργαστήριο, εκείνες άναβαν τα λαμπερά τους φώτα μέσα στη νύχτα και τη βοηθούσαν να φτάσει με ασφάλεια στο σπίτι της. 

Το Φθινόπωρο, όταν άρχισαν τα πρώτοβρόχια στην κοιλάδα, το ρυάκι γέμισε νερό και τα φύλλα των δέντρων έπλεαν χορευτικά πάνω του.

Ενα συννεφιασμένο απόγευμα, καθώς η Τίνα δοκίμαζε μια καινούργια συνταγή, παρατήρησε κάτι εκπληκτικό: οι πυγολαμπίδες είχαν ξεκινήσει να φτιάχνουν μικρές βάρκες από τα πεσμένα φύλλα και να ταξιδεύουν τραγουδώντας με το κελαρυστό νερό του ρυακιού. 
"Πόσο όμορφη  ιδέα!" σκέφτηκε, καθώς τις έβλεπε να πλέουν." Θα πάρω το καλάθι μου και θα ταξιδέψω στα νερά της βροχής μήπως ανακαλύψω κάποιο νόστιμο φρούτο" 
Μαζεύοντας μερικά φύλλα και κολοκύθες, δημιούργησε τη δική της βάρκα. 
Με προσοχή, την τοποθέτησε στο ρυάκι  και ανέβηκε μέσα" Είμαι έτοιμη για νέες περιπέτειες και καινούργιες συνταγές" φώναξε.

Οι φίλοι της, ο λαγός, η κουκουβάγια και η αλεπού, την παρακολουθούσαν ενθουσιασμένοι:
 "Τίνα , πήγαινε γρήγορα!" φώναξε ο λαγός. Και πράγματι, η Τίνα άρχισε να πλέει, ενώ οι πυγολαμπίδες την ακολουθούσαν, φωτίζοντας το δρόμο της. 


Η μικρή Ποντίκινα ανακάλυψε καινούργιες γωνιές των αγρού, τις οποίες δεν είχε δει ποτέ πριν. Κάθε φορά που η βάρκα της περνούσε από διαφορετικά σημεία της κοιλάδας η χαρά της ήταν απερίγραπτη και καθώς έπλεε ανάμεσα στα κυκλάμινα που άνθιζαν κοντά στην όχθη , ανακάλυψε κάτω από μια βελανιδιά ένα κρυμμένο μέρος γεμάτο βατόμουρα. Τα μικρά κόκκινα φρούτα ήταν ζουμερά και λαχταριστά, και η Τίνα αποφάσισε να τα μαζέψει. Με μεγάλη προσοχή, γέμισε το καλάθι της το τοποθέτησε στην κολοκυθένια βάρκα της και ξεκίνησε να επιστρέψει στο σπίτι. 

"Θα φτιάξω μια νόστιμη μαρμελάδα βατόμουρο"  σκέφτηκε κι άναψε τη φωτιά, έβαλε τα βατόμουρα σε μια κατσαρόλα πρόσθεσε λίγη ζάχαρη, χυμό λεμονιού, και ανακάτευε με προσοχή. Καθώς η Τίνα - Ποντίκινα ετοίμαζα τη νέα της συνταγή όλοι οι φίλοι της μαζεύτηκαν γύρω γύρω και περίμεναν με αγωνία να δοκιμάσουν αυτή την καινούργια λιχουδιά, ενώ οι πυγολαμπίδες άναβαν τα φαναράκια τους δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα κάτω από τον φθινοπωρινό ουρανό. 
"Μυρίζει υπέροχα!" έλεγαν όλα τα ζώα της γειτονιάς που είχαν ανοίξει τα παράθυρα τους για να δουν από που ερχόταν αυτή η τόσο ωραία ευωδία. 




"Σκέφτομαι να κάνω μια γιορτή στο ζαχαροπλαστείο και να γιορτάσουμε τη νέα σχολική χρονιά στο δάσος! " Ανακοίνωσε η Τίνα, με τα μάτια της να λάμπουν από ενθουσιασμό. 
"Εσύ δασκάλα κουκουβάγια τι λες; "  
"Συμφωνώ! θα βοηθήσουμε στη διοργάνωση μαζί με όλα τα ζωάκια του σχολείου" Είπε η Κουκουβάγια γεμάτη χαρά. 

Η ιδέα της γιορτής ενθουσίασε και τις πυγολαμπίδες. "Θα αναλάβουμε εμείς το φωτισμό και θα πούμε  στο συγκρότημα των κοτσιφιών να τραγουδήσει που τα μέλη του έχουν  τις καλύτερες φωνές στο δάσος."


 "Και εμείς θα βοηθήσουμε με τις προετοιμασίες!"πρόσθεσε ο λαγός και η αλεπού που αγαπούσαν τις εκπλήξεις.

Έτσι, η Τίνα και οι φίλοι της δούλεψαν μαζί για να οργανώσουν την πιο όμορφη γιορτή του δάσους. Δημιούργησαν υπέροχες γυρλάντες από φύλλα και λουλούδια, και το ζαχαροπλαστείο γέμισε με αρώματα γλυκών και τηγανίτων. 
Κάθε ζωάκι είχε το δικό του καθήκον, το λαγουδάκι και η αλεπού ετοίμαζαν τα τραπέζια, τα ζωάκια του σχολείου έφτιαχναν στολίδια από φυσικά υλικά, τα κοτσίφια έγραφαν μουσική και οι πυγολαμπίδες φώτισαν ολόκληρο το δάσος. 

Η νύχτα της γιορτής ήρθε, και η κοιλάδα  γέμισε με τη μυρωδιά της πιο νόστιμης μαρμελάδας βατόμουρου που φτιάχτηκε ποτέ. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν, και η ποντίκινα σέρβιρε την υπέροχη μαρμελάδα  με φρέσκα ψωμάκια. Η γλυκιά γεύση και το άρωμα της έμειναν αξέχαστα σε όλους. 

Οι γιορτή συνεχίστηκε με χορούς, παιχνίδια και τραγούδια, και όλοι απολάμβαναν τις λιχουδιές του μικρού εξοχικού ζαχαροπλαστείου . Στο τέλος της βραδιάς, οι φίλοι της είπαν:

"Η μαρμελάδα σου είναι η καλύτερη!" 

Η Τίνα - Ποντίκινα χαμογέλασε, ξέροντας πως η πραγματική γλυκύτητα δεν ήταν μόνο στη μαρμελάδα, αλλά και στη φιλία και τη συνεργασία. Ένιωσε την αγάπη των φίλων της να τη ζεσταίνει και αποφάσισε ότι κάθε φθινόπωρο θα γιορτάζουν μαζί, την αρχή της σχολικής χρονιάς με μαρμελάδα, τραγούδια ατέλειωτες ιστορίες και όμορφες κατασκευές υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η γλύκα της ζωής βρίσκεται στην αγάπη και τη φιλία! 




Η μαρμελάδα βατόμουρο της Τίνας 

Υλικά:

2 κούπες  βατόμουρα

1 κούπα  ζάχαρη 

1 μικρό φυλλαράκι αμπαρόριζα 

Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού




Εκτέλεση:

Πλένουμε τα βατόμουρα και τα βάζουμε  σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το φύλλο αμπερόριζας και το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε και αφήστε τα να βγάλουν τους χυμούς τους για 30 λεπτά.


 Στη συνέχεια τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε  μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. 
Αφήνουμε να κρυώσει και την απολαμβάνουμε. 


Καλά παραμθομαγειρέματα! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Νεραϊδοσπιτάκι

Εύκολο σπιτικό ψωμί

Αγιογραφικά αναγνώσματα