Ιδέες για φθινοπωρινά κέικ
Το φθινόπωρο είναι η εποχή που η φύση μας προσφέρει απλόχερα τα πιο ζεστά και αρωματικά υλικά: γλυκιά κολοκύθα, ζουμερά μήλα, αρωματική κανέλα, σοκολάτα, τζίντζερ και γαρύφαλλο .
Τώρα που οι μέρες γίνονται πιο δροσερές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γεμίσουμε το σπίτι μας με τη γλυκιά μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κέικ!
Πάμε πρώτα να φτιάξουμε το κλασικό κέικ βανίλιας με φθινοπωρινά μπαχαρικά
Υλικά:
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
120 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή δύο κάψουλες βανιλίνη
1/2 κούπας γάλα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι τζιντζερ
Διαδικασία :
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο μοσχοκάρυδο, τζίντζερ).
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, το γάλα τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, αλλά χωρίς να το παραχτυπήσουμε γιατί θα γίνει σκληρό το κέικ μας.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κέικ.
Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά στη φόρμα στη συνέχεια το αφαιρούμε .
*Μπορούμε να προσθέσουμε 1 κούπα κομματάκια κουβερτούρας στο μείγμα, πριν το βάλουμε στη φόρμα για ψήσιμο. Ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να διανεμηθούν ομοιόμορφα. Έτσι θα έχουμε κέικ σοκολάτας με φθινόπωρινα μπαχαρικά.
Φθινοπωρινό κέικ σοκολάτας: Αντικαθιστούμε 1κούπα αλεύρι με μισή κούπα κακάο, και μισή κούπα αλεσμένα φουντούκια ή καρύδια.
Κέικ με σταφίδες : Προσθέτουμε στο αρχικό μείγμα μια κούπα κομμένες σταφίδες και αντικαθιστούμε το γάλα με χυμό πορτοκάλι
Κλασσικό κέικ μήλου :
Υλικά:
1 κούπα μήλο ξυσμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
2 κούπες αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη καστανή
1/2 κούπας βούτυρο ή λάδι
3 αυγά
1/4 κούπας γάλα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή το λάδι.
Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Σιγά σιγά, προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος, βάζουμε το μήλο και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
Για να φτιάξουμε διαφορετικές γεύσεις φθινοπωρινού κέικ αντικαθιστούμε την κούπα τριμμένου μήλου ως εξής :
Κέικ κολοκύθας: Μια κούπα πουρέ κολοκύθας και μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο και τζίντζερ.
Κέικ καρότου : Μια κούπα τριμμένο καρότο, μαζί με μισή κούπα τριμμένα, καρύδια για μια τραγανή υφή και αρωματιζουμε με λίγη κανέλα.
Κέικ με αχλάδια και τυρί: Χρησιμοποιούμε μια κούπα ψιλοκομμένα αχλάδια, 2 βανίλιες, και αντικαθιστούμε το γάλα με τυρί κρέμα για μια πλούσια και ιδιαίτερη γεύση.
Κέικ με φρούτα του δάσους :Μια κούπα φρούτα του δάσους (βατόμουρα, μύρτιλλα) κατεψυγμένα, αντικαθιστούμε το γάλα με γιαούρτι, και αρωματίζουμε με ξύσμα λεμονιού
Αυτές είναι οι αγαπημένες μου συνταγές για φθινόπωρινά κέικ που συνδυάζουν τις πικάντικες μυρωδιές των μπαχαρικών και και τη γλυκιά γεύση των καρπών της γης. Τις αγαπώ γιατί εκτός από νόστιμες είναι εύκολες και διασκεδαστική ώστε να τις φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά.
*Το αλεύρι στις συνταγές μας το προσθέτουμε σταδιακά γιατί μπορεί να μη χρειαστεί όλο ή να πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου