Φθινοπωρινά αναγνώσματα

Γειά σου αγαπημένη αγαπημένη βιβλιοφίλη παρέα του μπλογκ! Σήμερα θα σας προτείνω δυο πραγματικά υπέροχα βιβλία που θεωρώ ότι μπορούν να διαβαστούν πολύ ευχάριστα και από έφηβα παιδιά. 

"Περιπολία για τζίνι στη Μοβ γραμμή" της Ντίπα Αναπάρα από τις εκδόσεις Πατάκη



Στην Ινδία, όπου εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι κι εκατομμύρια παιδιά ζούν μέσα στην απόλυτη φτώχεια κάτω από έναν ουρανό που καλύπτεται μόνιμα από  νέφος, σε μια μικρή γειτονιά ζει ο εννιαχρονος Τζάι που παρακολουθεί καθημερινά στην τηλεόραση αστυνομικές εκπομπές. Ο Τζάι, είναι ατρόμητος, το μόνο που φοβάται είναι τα Τζίνι, και  στεναχωριέται που η μητέρα του δεν του επιτρέπει να φοράει τα καλά του ρούχα όταν πηγαίνει στο σχολείο. 
Την καθημερινότητα του θα αλλάξει η μυστηριώδης εξαφάνιση του Μπαχαντούρ ενός συμμαθητή του που μένουν στην ίδια γειτονιά. Ο Τζάι,γνωρίζει ότι οι πρώτες σαράντα οκτώ ώρες είναι πολύ σημαντικές, και με οδηγό την αστυνομική του αλάνθαστη διαίσθηση θα αναλάβει να λύσει το γρίφο. Αδιαφορώντας για τις απόψεις και τα στερεότυπα της συντηρητική κοινωνίας που ζει, ο μικρός Τζάι θα διαλέξει για συνεργάτες του ένα κορίτσι την Παρί και έναν μουσουλμάνο τον Φαΐζ για να ξεκινήσουν μαζί να βρουν τον συμμαθητή τους. Τα τρία παιδιά θα πάνε σε μέρη επικύνδηνα που ούτε με τη φαντασία τους δεν είχαν τολμήσει να πλησιάσουν, και θα κάνουν πράξη τις πιο παράλογες αποφάσεις. Θα ταξιδέψουν με τη φοβερή τρομερή Μοβ Γραμμή, θα μιλήσουν με τρομακτικούς και παράξενους ανθρώπους προκειμένου να βρουν το φίλο τους. Σύντομα όμως, οι  μικροί ντετέκτιβς θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες εξαφανίσεις παιδιών και η ύποπτη αδιαφορία της αστυνομίας μοιάζει να καλύπτει τους έχοντες εξουσία. 

Ένα τόσο ξεχωριστό και υπέροχο βιβλίο! Με ενήλικη σοβαρότητα και παιδικό χιούμορ. 
Απλά διαβάστε το! 


"Όσο οι λεμονιές ανθίζουν" της Zoulfa Katouh από τις εκδόσεις Διόπτρα 



Στην πόλη Χόμς της πολύπαθης Συρίας, ζει η Σαλάμα ένα δεκαοκτάχρονο κορίτσι που έχει χάσει τη μητέρα της στο σφυροκόπημα ενός ανελέητου βομβαρδισμούς, ενώ ο πατέρας κι ο αδελφός της είναι αιχμάλωτοι πολέμου. 
Τη ζωή της στοιχειώνει ο Χαούφ ένα περίεργο πλάσμα που την ακολουθεί παντού, ενώ ο μοναδικός άνθρωπος που της έχει απομείνει στη ζωή είναι η Λεϊλά η καλύτερη της φίλη και γυναίκα του αδερφού της, που την περιμένει καθημερινά να επιστρέψει από το νοσοκομείο το οποίο εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθώντας με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει να προσφέρει βοήθεια σε δεκάδες τραυματίες και αρρώστους που καταφτάνουν πονεμένοι  στο νοσοκομείο. 
Ομως, εκτός από το καθήκον απέναντι στους συνανθρώπους της, η Σαλάμα έχει την υποχρέωση να προστατεύσει και τη Λεϊλά που βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και η φυγή από τη χώρα είναι επιβεβλημένη. 
Κάθε μέρα που περνά τα περιθώρια στενεύουν, τα  πάντα γύρω της καταρρέουν, ο πόλεμος έχει μετατρέψει την άλλοτε όμορφη χώρα της σε επίγεια κόλαση, η Σαλάμα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά διλήμματα ενώ καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Από τη μια η απέραντη αγάπη για τον τόπο της, η επιθυμία της να αγωνιστεί για τα ιδανικά του λαού της και ευθύνη που νιώθει ως νοσηλεύτρια απέναντι στους τραυματίες κι από την άλλη η υπόσχεση που έδωσε στον αδελφό της να  προστατέψει τη Λεϊλά και να γεννηθεί με ασφάλεια το παιδί του.
Η ζωή της Σαλάμα θα πάρει άλλη τροπή, όταν θα συναντήσει τον Κενάν, ένα αγόρι με  ζωηρά πράσινα μάτια  που θα δώσουν χρώμα στη γκρίζα καθημερινοτητας της. 
Οι κοινές επιθυμείς, το μεγάλο καθήκον και οι υποσχέσεις που έχουν δώσει θα τους ενώσουν ενώ η φυγή παρόλο που είναι η μόνη λύση  είναι επίπονη γιατί οδηγεί στην πίκρα της προσφυγιάς. 

Το μυθιστόρημά "Οσο οι λεμονιές ανθίζουν" είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που δίνει φωνή στους αμάχους να μας μιλήσουν για τον πόνο, τις μνήμες, τις ελπίδες, και τα όνειρα που κουβαλούν στις ψυχές τους. Απλά διαβάστε το! 

Καλές αναγνώσεις και όμορφες φθινοπωρινές μέρες σας εύχομαι. 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αρωματικά κεριά

Το Νεραϊδοσπιτάκι

Το φροντιστήριο