Εύκολο σπιτικό ψωμί


Γειά σου αγαπημένη παρέα του μπλογκ!
Το Φθινόπωρο έχει έρθει στην πόλη, ο ήλιος δεν καίει αλλά χαρίζει ένα χάδι από γλυκό φως στα ελαιόδεντρα της γειτονιάς.
Τα ζωάκια το νιώθουν κι έχουμε συναντήσει με το Μανόλη ένα ποντικό με πονηρά και αστεία μάτια κι ένα σκατζοχοιράκι που κατευθυνόταν τρέχοντας προς τα χωράφια.

Νιώθω πολύ όμορφα που το σπίτι μας βρίσκεται σε ένα τόσο ήσυχο σημείο της πόλης η φύση με εμπνέει και θέλω να φτιάχνω συνέχεια χειροποίητες και πολύ απλές δημιουργίες. Θεωρώ ότι από τη ζωή μας λείπει η απλότητα σε οτιδήποτε φτιάχνουμε κι αναζητούμε. Οι τελευταίες  μέρες ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές ενώ το φως του φθινοπωρινού ήλιου που έμπαινε από το παράθυρο μου κρατούσε καλή συντροφιά.

Έχω ξεκινήσει τη διαδικασία να φτιάξω σπιτικό πελτέ... 



Σαπούνι... με την πολύτιμη βοήθεια της φιλενάδας μου της Κατερίνας που είναι και νονά του Μανόλη...




Υπόσχομαι να σας δώσω τις συνταγές.

Σήμερα, θα μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για το αγαπημένο μας σπιτικό ψωμί που σας είχα υποσχεθεί σε αυτή την ανάρτηση. 





Πάμε να το φτιάξουμε :

1 1/5 κούπας χλιαρό νερό (όχι καυτό) 
1 φακελάκι μαγιά 
1/4 φλιτζάνι μέλι ή ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λάδι 
4 - 5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για ψωμί

Διαδικασία :Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ  προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό και μια πρέζα από τη ζάχαρη ή λίγο από το μέλι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να αφρατέψει. (Αυτό το κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι η μαγιά είναι ενεργή. Εάν δεν αφρίζει, η μαγιά δεν είναι καλή και πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή με φρέσκια μαγιά).

Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη ή το μέλι, το αλάτι, το λάδι και 3 φλιτζάνια αλεύρι. Ανακατεύουμε να ενωθούν.
Προσθέτουμε άλλο ένα φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε να ενωθούν...Σιγά σιγά προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι, ½ κούπα τη φορά, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να απομακρύνεται από τα πλαϊνά του μπολ. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και ελαστική και να κολλάει ελαφρώς στα  δάχτυλα (να μην είναι σκληρό το ζυμάρι) αλλά να μην είναι υπερβολικά κολλώδης. Να πλάθεται εύκολα. Προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, αν χρειάζεται.

Ανακατεύουμε τη ζύμη και πλάθουμε. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, για 5-8 λεπτά.  Στη συνέχεια αλείφουμε ένα μεγάλο μπολ με λάδι και τοποθετούμε τη ζύμη μας  μέσα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα  ή πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ½ ώρα. Μετά, όταν δούμε  ότι έχει διπλασιαστεί σε όγκο, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Πλάθουμε τα ψωμιά μας και τα τοποθετούμε  σε ταψιά καλυμμένα με χαρτί ψησίματος.  Καλύπτουμε τα ταψιά με πετσέτα καθαρή κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει ξανά για περίπου 45 λεπτά  έως μία ώρα ή μέχρι να φουσκώσει. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο το φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά από πάνω.
Για να καταλάβουμε αν είναι ψημένα τα ψωμάκια μας  τα χτυπάμε ελαφρά στο πάνω μέρος ....Αν ακουστεί σαν κούφιο είναι έτοιμο. Αν θέλουμε μπορούμε να τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο στην  κορυφή τους. Περιμένουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε φέτες. 

Αυτή είναι η δική μας αγαπημένη συνταγή για εύκολο σπιτικό ψωμί. Είναι πολύ νόστιμο με σπιτικές μαρμελάδες! 

*Μπορούμε αν θέλουμε να αντικατασταθεί η μία κούπα αλεύρι από αλεύρι ολικής άλεσης. Επίσης  να αντικαταστήσουμε το νερό της συνταγής με γάλα και το λάδι με βούτυρο.  

Καλές φθινοπωρινές μέρες σας  εύχομαι 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αρωματικά κεριά

Το Νεραϊδοσπιτάκι

Το φροντιστήριο