"Τρελή ζύμη" χωρίς γλουτένη

Γειά σου αγαπημένη παρέα του μπλογκ.
Μια ακόμα εύκολη συνταγή χωρίς γλουτένη θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα. Είναι η δική μου εκδοχή για την περίφημη τρελή ζύμη.




Ένα ζυμαράκι ιδιαίτερο που μπορούμε να φτιάξουμε πολλές διαφορετικές συνταγές αλμυρές ή γλυκές. 

Υλικά :

1  κούπα γάλα χωρίς λακτόζη 
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι 
4 κουταλάκια κουταλάκια του γλυκού μαγιά στιγμής
4 κούπες αλεύρι χωρίς γλουτένη (εγώ είχα της schar για ψωμί και το self raising της  doves έβαλα μισό μισό στη ζύμη) 
3 κουταλάκια  του γλυκού μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη 
1 1/5 κούπας  γιαούρτι χωρίς λακτόζη 
2 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο λιωμένο ή λάδι 
1 αυγό

Σε μικρό μπολ βάζουμε το γάλα χλιαρό (όχι ζεστό) μαζί με την μαγιά και το αφήνουμε για 10 λεπτά  να φουσκώσει. 
Σε  ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε , το αλεύρι το αλάτι τη ζάχαρη , το μπέικιν, το αυγό χτυπημένο μαζί με το γιαούρτι το λάδι και το μίγμα γάλακτος - μαγιάς.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργήσουμε μια ζύμη αφράτη. 
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο . 

Με αυτό το ζυμαράκι μπορούμε να φτιάξουμε πολλές διαφορετικές συνταγές: Πιτάκια αλμύρα ή γλυκά ψωμί, πίτσες. 

Εγώ τη χώρισα σε δύο μέρη κι έφτιαξα ρολάκια κανέλας και ψωμάκια 

Για τα ρολάκια κανέλας ακολούθησα την εξής διαδικασία :Άνοιξα σε αλευρωμένη επιφάνεια ένα παραλληλογραμμο φύλλο και για γέμιση χρησιμοποίησα 3 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου , 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μαύρη και 1 κουταλάκι σκόνη κανέλας. 







Τύλιξα σε ρολό έκοψα σε μικρότερα κομμάτια άφησα να φουσκώσουν για 30 λεπτά και τα  έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά. 

Για το γλάσο χρησιμοποίησα φυτικό τυρί κρέμα χωρίς τίποτα άλλο επιπλέον επειδή τα ρολάκια έχουν ήδη αρκετή ζάχαρη.



Για τα ψωμάκια απλά έφτιαξα μικρές μπάλες, τις άφησα να ανέβουν κι έψησα σε προθερμασμένο φούρνο όπως τα ρολά.



*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο γάλακτος, πλήρες γάλα και γιαούρτι εφόσον δεν έχετε πρόβλημα με τη λακτόζη.  

* Η "κανονική" Τρελή ζύμη μπορεί να φυλακτεί στο ψυγείο όμως όταν το επιχείρησα με τη δική μου, βγήκε αφυδατωμένη και δε μου άρεσε πολύ. 
Έτσι φτιάχνω μισή δόση και τη χρησιμοποιώ αμέσως. 

*Αλευράκι μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω. 

Καλά φουρνίσματα! 




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Η υψηλότερη μορφή άνοιξης!!!