Καλιτσούνια χωρίς γλουτένη


Χριστός Ανέστη αγαπημένη μου μπλογκογειτονιά! Τελευταίες μέρες του Απρίλη και οι μεθυστικές μυρωδιές της άνοιξης με συνεπαίρνουν όπου κι αν βρεθώ. Στη γειτονιά μας υπάρχουν πολλές λεμονιές και δυόσμος που σκορπίζουν μια  απίστευτη ευωδιά... Είναι ώρες και φορές που οι μυρωδιές είναι συνυφασμένες με γεύσεις και όλο αυτό το άρωμα μου θύμισε έντονα τη γλυκιά γεύση των καλιτσουνιών. Επειδή λοιπόν είχα χρόνια να φάω σκέφτηκα να πειραματιστώ με το δικό μου αλευράκι και να τα φτιάξω χωρίς γλουτένη. 

Υλικά για τη ζύμη:
1/2 ποτήρι λάδι
1 /2 ποτήρι ζάχαρη
1 βανίλια 
2 αυγά
1 /2 ποτήρι κατσικίσιο γάλα χωρίς λακτόζη 
3 κούπες αλεύρι self raising white flour Χωρίς γλουτένη 
2  κουταλάκια μπέικιν 

Για την γέμιση ( χρησιμοποίησα 2 κούπες βιολογική μαλακή γλυκιά μυζήθρα Κρήτης επειδή περιέχει λιγότερη λακτόζη  κάνοντας και αυτό την κάνει πιο εύπεπτη) 
1 ασπράδι αυγού (τον κρόκο το κρατάμε για το άλλειμα) 2 κουταλιές μέλι 
Κανέλα
Ψιλοκομμένο δυόσμο

        
Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το λάδι, τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στην συνέχεια τη βανίλια Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ έως ότου να γίνει μια ζύμη σφιχτή την οποία μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο. (Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30')... Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μυζήθρα, το μέλι το ασπράδι αυγού και το δυόσμο.



Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας στρώνουμε αλεύρι, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης στο μέγεθος του καρυδιού και ανοίγουμε φύλλο, μισό πόντο περίπου στο πάχος και σε κυκλικό σχήμα. Στο κέντρο της ζύμης τοποθετούμε ένα κουταλάκι γεμάτο μυζήθρα, διπλώνουμε τις τέσσερις πλευρές της ζύμης πάνω από τη γέμιση ώστε να σχηματιστεί ένα τετράγωνο.



Τοποθετούμε τα καλιτσούνια μας στο ταψί αφου πρώτα το έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος αλείφουμε με πινέλο με τον κρόκο του  αυγού  που έχουμε προηγουμένως χτυπήσει με λίγο γάλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 με 30 λέπτά.

Μόλις  βγάλουμε τα καλιτσούνια μας από το φούρνο όταν είναι ζεστά τα τοποθετούμε σε μπολ μαζί με φύλλα λεμονιάς για να αρωματιστούν.





Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλή Σαρακοστή!!!

Το Πρώτο Πάσχα