Γλυκό Κουταλιού Νεράτζι


Κλείνω τα μάτια. Οι μυρωδιές της άνοιξης διαποτίζουν το νοτισμένο αέρα. Ελίχρυσος και φασκόμηλο... Τα μελισσόπουλα χορεύουν γύρω μου..
 Νιώθω να πετάω ψηλά πάνω από ένα κίτρινο σύννεφο από ανθάκια. 






Ύστερα προσγειώνομαι στη μικρή μου κουζίνα. Τα νεράτζια με περιμένουν υπομονετικά να τα μετατρέψω σε γλυκό. Η συνταγή μου είναι απλή, δε χρειάζεται να κοιτάξω το παλιό μου μπλε τετράδιο. Τη θυμάμαι. Είναι η ίδια που φτιάχνω εδώ και χρόνια... Δεν υπάρχουν δοσολογίες. Χρειάζομαι μόνο νεράτζια, ζάχαρη, νερό και λίγο χυμό λεμονιού


Πλένω  τα νεράντζια, τρίβω με λεπτό τρίφτη την εξωτερική τους πλευρά προσέχοντας να μη φτάσω  μέχρι το λευκό σημείο του φρούτου. 


Χαράζω τη φλούδα σε 4-5 κομμάτια όπως όταν καθαρίζω  τα πορτοκάλια και την αφαιρώ προσεκτικά να μη σπάσει .


Τυλίγω τα κομμάτια σε ρολά και με τη βοήθεια μιας βελόνας τα περνώ σε κλωστή σχηματίζοντας μια κολαΐνα όπως όταν φτιάχνω τα στεφάνια με τις μαργαρίτες του Μάη. 

Στη συνέχεια τις βάζω  σε  μια κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά. Όταν περάσουν τα λεπτά που πρέπει, αφαιρώ από τη φωτιά στραγγίζω το  νερό, ξαναγεμίζω την κατσαρόλα και ξαναβράζω άλλα 10 λεπτά.




Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά τη διαδικασία και αφήνω τις φλούδες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες αδειάζω το  τελευταίο ζεστό νερό, γεμίζω την κατσαρόλα με κρύο και τις αφήνω για 24 ώρες να ξεπικρίσουν αλλάζοντας  για 4-5  φορές το νερό. Τέλος αφαιρώ την κλωστή,  αφήνω  τις φλούδες μου να στραγγίσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας... 




τις μετράω  με μια κούπα και προσθέτω την ίδια ποσότητα  ζάχαρης μαζί με μια κούπα νερό και το χυμό ενός λεμονιού να βράσουν για 1Ο  λεπτά σε μέτρια φωτιά. Το μυρωδάτο γλυκό μου είναι έτοιμο. 



Έφτιαξα και λεμονάδα που αρέσει στο Μανόλη..



Με περιμένει το λουλουδάκι μου να το  φυτέψω σε μεγαλύτερη γλάστρα...





Και το νέο μου βιβλίο να διαβάσω τη συνέχεια... 




Χριστός Ανέστη! 

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος! 



 
 




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής