Το διαφορετικό αστέρι


“Θαυμαστά και παράδοξα πράγματα! Στην Ιουδαία -όπου προϋπήρχαν οι προφήτες, οι πατριάρχες, οι δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης- το μήνυμα για τη γέννηση του Υιού του Θεού το έφεραν οι ειδωλολάτρες, οι μάγοι εξ ᾿Ανατολών! Έκαναν μακρινό ταξίδι για να τον δουν και να τον προσκυνήσουν και περιπλανόμενοι ρωτούν• «Πού εστιν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων;».
Γι᾿ αυτό ακριβώς κρύφτηκε και το αστέρι, ώστε χάνοντας τον οδηγό τους οι μάγοι να αναγκαστούν να ρωτήσουν τους ιουδαίους και μ᾿ αυτόν τον τρόπο να τούς κινήσουν κι εκείνους σε αναζήτηση του νεογέννητου Μεσσία.
Το ότι γεννήθηκε πρόσωπο υψηλό και επίσημο το ήξεραν καλά κι ήταν σίγουροι, διότι τούς το μήνυσε τ᾿ αστέρι. Ο Θεός δεν τούς έστειλε προφήτη, διότι δεν θα τον παραδέχονταν• ούτε με τις Γραφές μπορούσε να τούς μιλήσει, διότι δεν τις γνώριζαν. Τους έστειλε, λοιπόν, ένα σημάδι γνώριμο και προσιτό σ᾿ αυτούς.
Το αστέρι των μάγων δεν ήταν απ᾿ αυτά πού βλέπουμε στο στερέωμα του ουρανού τις νυχτερινές ώρες. Ήταν κάποια λογική κι αόρατη δύναμη, ένας άγγελος, που πήρε το σχήμα του άστρου. “

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για το Αστέρι της Βηθλεέμ




Καλό μήνα αγαπημένοι μου αναγνώστες.
Ξεκινώντας την πορεία προς τα Χριστούγεννα και διαβάζοντας πριν λίγες μέρες στην εκπομπή το βιβλίο για τον Άγγελο και τη διαφορετικότητα, σκεφτόμουν πολύ έντονα αυτά τα λόγια. Θυμήθηκα πως τα άκουσα για πρώτη φορά μέσα στο λεωφορείο στο δρόμο προς τη Βηθλεέμ στις ιστορίες που  μας έλεγε ένας αγαπημένος Γέροντας στα Ιεροσόλυμα και στο μυαλό μου ήρθαν όλες εκείνες οι ωφέλιμες συζητήσεις που είχαμε μαζί του. 


Το Αστέρι των Σοφών Μάγων της Ανατολής, ήταν λοιπόν ο τρόπος που επέλεξε ο Θεός να τους στείλει το μύνημα Του...Ένα μύνημα που πήγε σε εκείνους με τον τρόπο που μπορούσαν να κατανοήσουν και να αποδεχτούν. Οι Μάγοι το κατάλαβαν κι αποφάσισαν να δείξουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό, να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για βρουν εκείνον που ανήγγειλε το αστέρι.



Συχνά στη ζωή μας, ο Θεός θα στείλει το μύνημα του σε εμάς με τον τρόπο που μπορούμε να το καταλάβουμε. Το μήνυμα για την σωτηρία της ψυχής μας, έρχεται με διαφορετικό τρόπο στον καθέναν από εμάς. Ανάλογα με την καθημερινή μας ζωή
και τα βιώματα μας. Θα έρθει με μια επιτυχία στη δουλειά μας, ένα  υποστηρικτικό περιβάλλον, οικογενειακό και φιλικό, μια αγκαλιά από τον άνθρωπο μας, τα χαμόγελα των παιδιών μας.
Όμως το αστέρι - κάλεσμα που μπορεί να στείλει σε ορισμένους ανθρώπους ίσως να έχει τη μορφή μιάς άσχημης περιπέτειας, μιας αρρώστιας, κάποιας δυσκολίας ή μιας οποιασδήποτε διαφορετικότητας. Ίσως να μας φαίνεται λίγο περίεργο αλλά το κάλεσμα του Θεού είναι το ίδιο με εκείνο που έγινε στους Μάγους. Δηλαδή μας καλεί να τον εμπιστευτούμε και να πάμε κοντά Του. Το ταξίδι σίγουρα για μερικούς ανθρώπους είναι λιγάκι πιο κοπιαστικό. Και σίγουρα υπάρχουν στιγμές που οι δύσκολες καταστάσεις μας ταλαιπωρούν, νιώθουμε πως θα καταρρεύσουμε και θα σταματήσουμε να ακολουθούμε το αστέρι μας. Ίσως να αναρωτηθούμε. Να απορήσουμε  γιατί σε κάποιους ανθρώπους  ο δρόμος είναι πιο εύκολος σε σχέση με το δικό μας μονοπάτι. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή χρειάζεται να θυμηθούμε τους Σοφούς  Μάγους και το παράδειγμα τους. Εκείνοι δεν παραπονέθηκαν, δε βαρυγκόμησαν  που έπρεπε να διασχίσουν ένα μακρινό και δυσπρόσιτο δρόμο ενώ κάποιοι άλλοι  βρισκόταν κοντά στη Βηθλεέμ και δε χρειάστηκε να κοπιάσουν ιδιαίτερα για να φτάσουν στο νεογέννητο Χριστό. Και όταν έχαναν το αστέρι, δεν σταμάτησαν να το ψάχνουν κι ενώ καιροφυλακτούσαν δεκάδες κίνδυνοι στο δρόμο τους δε φοβήθηκαν. Ούτε δίστασαν . Απλά εμπιστεύτηκαν απόλυτα το Θεό.
Επέλεξαν να ταξιδέψουν. Γιατί τον κάθε άνθρωπο που ταξιδεύει για να συναντήσει το Χριστό τον οδηγεί και κάποιο διαφορετικό αστέρι.




Εύχομαι  φέτος τα Χριστούγεννα να ανοίξουν τα μάτια της καρδιάς μας και να  δούμε το αστέρι που έστειλε ο Θεός μόνο για εμάς. Να δεχτούμε το μύνημα Του και να βαδίσουμε με εμπιστοσύνη στο δρόμο  προς τη Φάτνη Του . Να μη φοβηθούμε.



Κι εσείς αγαπημένες μου μανούλες που έχετε  ένα αστροαγγελάκι στην αγκαλιά σας, να μην ξεχνάτε πως μέσα από τα μάτια του σας μιλά ο Θεός και πίσω από το χαμόγελο του κρύβεται ο χάρτης για το ταξίδι προς τη Βηθλεέμ. Πιστέψτε με! 

Καλό κι ευλογημένο μήνα!













Σχόλια

  1. Ευχαριστώ πολύ!!!❤❤🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου... Το ξέρω ότι σκεφτόμαστε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο... Θυμάσαι που το συζητάμε πολλές φορές; Σου στέλνω μεγάλη αγκαλιά!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής