"Ξένο Χώμα"


Η Λύδια, μια νεαρή βιβλιοπώλισσα ζει στο Ακαπούλκο με το σύζυγο και το γιο της. 
Όμως,  το άλλοτε όμορφο τουριστικό θέρετρο του Μεξικού , είχε αρχίσει να μετατρέπεται σε έναν αιμοτοβαμμένο τόπο όπου οι βαρόνοι των ναρκωτικών σκορπίζουν  καθημερινά τον τρόμο. Μια τυχαία γνωριμία με έναν περίεργο άνθρωπο στο βιβλιοπωλείο της, σε συνδυασμό με τη δημοσιογραφική έρευνα του άντρα της για τα καρτέλ, αλλάζουν με οδυνηρό τρόπο τη ζωή της και η οικογένεια  της  ξεκληρίζεται. 

Η Λύδια δεν έχει  χρόνο να θρηνήσει την απώλεια , ούτε να θάψει τους νεκρούς της. Σκοπός της ζωής της γίνεται πλέον η σωτηρία του οκτάχρονου γιού της από τις παγίδες θανάτου  των Χαρδινέρος και την ακόρεστη δίψα για εκδίκηση των Βαρόνων της Κοκαΐνης. 

 Η μόνη ελπίδα της να παραμείνουν ζωντανοί εκείνη και ο μικρός της Λούκα, είναι να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς και να πατήσουν ξένο χώμα. 

Μέσα σε λίγες ώρες, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι, τη δουλειά και την πατρίδα της, παίρνει τον ανελέητο δρόμο της αναγκαστικής μετανάστευσης  και ξεκινάει μαζί με το παιδί της ένα ταξίδι επιβίωσης προς την Αμερική με την ελπίδα πως  εκεί δεν θα καταφέρουν να τους βρούνε. Ο μόνος τρόπος διαφυγής τους, είναι να σκαρφαλώσουν στο "Ελ Μπίστια" την εμπορική αμαξοστοιχία που διασχίζει  τη χώρα του Μεξικού και μεταφέρει κάθε χρόνο στην οροφή του, αμέτρητους   ανθρώπους προς το Βορρά. 


Οι εξουθενωμένοι μετανάστες, ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα ταλαιπωρημένοι  από τη ζέστη ,την πείνα και τη δίψα, κυνηγημένοι από τους μαφιόζους  του καρτέλ, από  πληρωμένους και επίορκους  αστυνομικούς, απάνθρωπους συνοριοφύλακες και ρατσιστές πολιτοφύλακες. Όμως, ανάμεσα στη βαρβαρότητα  που κυριαρχεί υπάρχουν και άνθρωποι γεμάτοι κατανόηση και συμπόνια που τους βοηθούν και ρίχνουν βάλσαμο στις ψυχές τους. 

Το βιβλίο Τζανίν  Κάμνις "Ξένο Χώμα" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα
είναι πραγματικά συγκλονιστικό.  
Οι σχεδόν 500 σελίδες του γυρνούσαν η μία μετά την άλλη χωρίς σταματημό και η καταιγιστική γραφή του, με απορρόφησε κυριολεκτικά . 
 Ένα μυθιστόρημα  ανελέητης αλήθειας για τον ξεριζωμό των ανθρώπων που δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από την προσφυγιά, και για τον αγώνα μιας μητέρας να σώσει το γιο της. Ένα βιβλίο γεμάτο αγωνία, σκληρότητα, αλλά και ελπίδα πως η δύναμη της πίστης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης μπορούν να ανθίσουν  ακόμα κι εκεί που κυριαρχεί η βία. Ένα μυθιστόρημα τροφή για σκέψη που θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε την προσφυγιά μέσα από τα μάτια των μεταναστών κι όχι από την οθόνη της τηλεόρασης. 

⭐⭐⭐⭐⭐

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! 




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλή Σαρακοστή!!!

Το Πρώτο Πάσχα