Ένα ξέφωτο

 Όταν είμαι αρρωστούλα  χρειάζομαι αρωματικό τσαγάκι  κι ένα παραμύθι.
" Το Ξέφωτο " της Τατιάνας Αβέρωφ είναι ένα ιδιαίτερο  ιστορικό  μυθιστόρημα, όμορφα γραμμένο που με ταξιδεύει στο τουρκοκρατούμενο Μέτσοβο στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα.



Πρωταγωνίστρια είναι η Ιφιγένεια κόρη του  Νικόλαου Αβέρωφ αδελφού του διάσημου  ευεργέτη , ένα  μικρό  ονειροπόλο και ασυμβίβαστο κορίτσι που εφευρίσκει τρόπους να δραπετεύει από την κλειστή πατριαρχική κοινωνία που ζει και έχει δημιουργήσει μια μυστική κρυψώνα πάνω από τη ντουλάπα του σπιτιού της.
Μια Κυριακή, στην πλατεία της εκκλησίας του χωριού  αντικρίζει για πρώτη φορά  τα περίεργα μάτια ενός αγοριού και από εκείνη τη στιγμή ξεκινά η ρομαντική ιστορία των δύο παιδιών με φόντο την επανάσταση του 1875  σε Ήπειρο και Θεσσαλία . Μια ιστορία πλεγμένη με τα ήθη  τα έθιμα  και τα κοινωνικά γεγονότα της περιοχής. 
Το βιβλίο με συνεπήρε από τις πρώτες σελίδες και με ταξιδύει αυτές τις περίεργες μέρες... Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! 



Κι όταν πολλές φορές νιώθω  ότι δε μπορώ να διαχειριστώ τις καταστάσεις και τις δυσκολίες, υπάρχουν τα μαγικά μου πλάσματα που πάντα θα ψάξουν να μου βρουν ένα "ξέφωτο"...
όταν  είμαι άρρωστη ή στεναχωρημένη.

Την ασχημότερη μέρα από τις τελευταίες που πέρασαν, ο Μανόλης ένιωσε πως κάτι έπρεπε να κάνει γι'αυτό.



Έψαξε στη βιβλιοθήκη, βρήκε μια ποιητική συλλογή  "του Οδυσσέα"  όπως χαρακτηριστικά μου είπε και ήρθε κοντά μου. Ανοίξαμε το βιβλίο, βρήκαμε ένα "τραγουδοποίημα ",το ψάξαμε στο YouTube, και σε λίγα λεπτά στροβιλιζόμασταν με το ρυθμό της μουσικής και των στίχων.


https://youtu.be/MXrTY7yl8YU

Λίγο αργότερα  ένιωθα μια απίστευτη ευτυχία! Κι ευγνωμοσύνη! 


Τα σπάνια κοχύλια από μια μυστική παραλία του Νότιου  Κρητικού ήταν το ομορφότερο δώρο που πήρα στη γιορτή μου στις 28 Ιουλίου...Αντώνη μου ευχαριστώ! 

Και σήμερα παρατήρησα πως μοιάζουν με τα  φτερά των αγγέλων από  "το  βιβλίο του Οδυσσέα"



"Ώσπου τέλος ένιωσα κι ας πα να μ' έλεγαν τρελό ότι από ένα τίποτα γίνεται ο παράδεισος."

Οδυσσέας Ελύτης


Καλό μήνα μπλογκογειτονίτσα! Καλό υπόλοιπο του Δεκαπενταύγουστου.
Βοήθεια  μας η Παναγία! 










Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής