Αρώματα


Καλησπέρα Μπλογκογειτονιά. Κάτω από τον έναστρο ουρανό κοιμάται η μικρή Στεφανωτή. Η καλύτερη συντροφιά στα βραδινά αναγνώσματα.  



Κι εγώ θέλω να φύγω... Να τρέξω με τα χέρια ανοιχτά σε μια  ατέλειωτη αμμουδερή παραλία.Την ώρα που ο ήλιος δύει για ν'αγκαλιάσω το ηλιοβασίλεμα.

Μα δε διορθώνομαι... Χαχαχα το ξέρω...  Θα βλέπω πάντα τη ζωή από τη ρομαντική πλευρά της. Κατά βάθος είμαι ένα παιδί που μετράει μπάνια, παγωτά  και  πάντα θα χάνεται  μέσα στο άρωμα της μαστίχας...Των βοτάνων και των ελαίων.


 
Τα αρώματα  είναι ταξίδια πετούν σα χελιδόνια, στροβιλίζονται με τον άνεμο στους πορφυρούς ουρανούς...

Έφτιαξα κεραλοιφή με λάδι άρνικας, σπαθόλαδο και λεβάντα...
Ότι πρέπει για τα παιδιά με τα γρατζουνισμένα γόνατα του καλοκαιριού...



Η συνταγή είναι 3 κουταλιές λάδι άρνικας , 2 κουταλιές σπαθόλαδο, 1 κουταλιά κερί μέλισσας, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.  Η διαδικασία εδώ... http://eirini-nikolaou.blogspot.com/2017/10/blog-post.html

Και για τις γρατζουνισμένες ψυχές τι έχει;; χμμμ... Τι άλλο; Ένα χαμόγελο.



Κι άλλο ένα...



Το καλύτερο φάρμακο ....

Γιατί όλοι μας περνάμε  δύσκολες περιόδους και άσχημες καταστάσεις  στη ζωή μας,
κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει η αυριανή μέρα...
Ας είμαστε όμως ευτυχισμένοι και
και ας νιώθουμε ευλογημένοι για όσα μας συμβαίνουν σήμερα.
Αν Φυλάξουμε ένα τόσο δα μικρό χαμόγελο στις άκρες των χειλιών μας και μέσα στα μάτια  μας,
ακόμη κι όταν οι δυσκολίες μοιάζουν ανυπέρβλητες κάτι όμορφο  θα συμβεί...

Κυριακή σήμερα...  Με ένα  υπέροχο ηλιοβασίλεμα και το τραγούδι των γρύλων τη νύχτα.




  Έφτιαξα κεκάκι με μείγμα Σμυρνέικο  να μοσχομυρίσει η γειτονιά και τέλειωσα το βιβλίο μου...



Ένα ωραίο ιστορικό μυθιστόρημα αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Καταστροφή.



Λίγα λόγια για την ιστορία που μας διηγείται...

"Η γιατρός Πελαγία Αντωνιάδη φτάνει στη σύγχρονη Σμύρνη. Ακολουθώντας τις οδηγίες που της άφησε η συνονόματη γιαγιά της, θα ανακαλύψει έναν χαμένο θησαυρό: τα κρυμμένα από το 1922 γράμματα αλλά και το ημερολόγιο της γιαγιάς. Αρχίζει να τα διαβάζει και μέσα από αυτά θα γνωρίσει την παλιά πόλη, αλλά και τον μεγάλο έρωτα της γιαγιάς Πελαγίας, τον γιατρό Αλέξανδρο Καλλέργη, που της είχε σώσει τη ζωή. Και μετά ήρθε η μεγάλη φωτιά και η καταστροφή. Η Πελαγία, έχοντας χάσει τα πάντα, ακόμα και τον αγαπημένο της, φτάνει κυνηγημένη στην Αθήνα. Με πολύ κόπο θα σταθεί στα πόδια της. Όμως ποτέ δε θα ησυχάσει και μια μέρα θα βάλει σε εφαρμογή το παράτολμο σχέδιο της: θα επιστρέψει και πάλι στην κατεστραμμένη Σμύρνη για να ξαναβρεί τον Αλέξανδρο. Ωστόσο δεν ξέρει ότι έχει μπει στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της. Γιατί η πορεία της στη Μικρά Ασία θα είναι μια πορεία προς το άγνωστο… ίσως και προς τον θάνατο." (Περίληψη από το οπισθόφυλλο)

Το ιστορικό μυθιστόρημα  "Γράμματα από τη Σμύρνη" είναι το πρώτο βιβλίο του Θάνου  Κονδύλη που διαβάζω. Η αναγνωστική γνωριμία  με το συγγραφέα μου άφησε όμορφες εντυπώσεις. Με απλό ωραίο λόγο,  υπέροχες περιγραφές  των ηρώων και των  τόπων , μας διηγείται  τα γεγονότα της καταστροφής και την ιστορία της μαρτυρικής Σμύρνης μέσα από τα γράμματα  και το ημερολόγιο της γιαγιάς Πελαγίας. Από τις πρώτες σελίδες,  ένιωσα πως έγινα κομμάτι της ιστορίας και αγάπησα την ηρωΐδα σαν να ήταν μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, που θα τη συναντούσα στη γειτονιά. Ξεφυλλίζωντας το ημερολόγιο της, ανακάλυψα μυστικές συνταγές, πλημμύρησα αρώματα, έμαθα για την άγνωστη εκκλησία του Αγίου Βούκλα, θαύμασα την πίστη των ξεριζωμένων ανθρώπων που δεν έχασαν την πίστη τους και βρήκαν καταφύγιο δίπλα στον Άγιο Νικόλαο Πλανά,  συγκινήθηκα με τις αγνές φιλίες που δεν γνώριζαν  σύνορα , και με συνεπήρε η ιστορία του μεγάλου έρωτα της Πελαγίας και η αυτοθυσία της  για τον άνθρωπο που αγάπησε πιο πάνω από τη ζωή της!

Κι εγώ , αγάπησα  πολύ  τους ήρωες αυτού του βιβλίου και τους ένιωσα δίπλα μου! Ήταν γεμάτοι πίστη στο Θεό είχαν αγνές φιλίες και ήξεραν ν' αγαπούν με όλη τους ψυχή.

Καλό υπόλοιπο Κυριακής! 


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής