Το δικό μας πασχαλινό τσουρέκι


Καλημέρα σας φίλοι μου. Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και έχουμε τη δική μας οικογενειακή παράδοση. Κάθε χρόνο ,μετά  την εκκλησία  πηγαίνουμε όλοι μαζί στο ανθοπωλείο και διαλέγουμε  το στεφάνι που θα πάμε το βράδυ στο Σταυρό του Χριστού. Στη συνέχεια επιστρέψουμε στο σπίτι και βάφουμε τα αυγά  μας. Πάντα κόκκινα. Δε μου αρέσει άλλο χρώμα.


Ακολουθώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τα  έθιμα των ημερών  από τότε που ήμουν παιδί...Κι έτσι κάθε Μεγάλη Πέμπτη φροντίζω  τα πασχαλινά  γλυκά να είναι έτοιμα,  και το μόνο που έχουμε να κάνουμε  στο σπίτι είναι να βάψουμε τα αυγά μας, Κάθε Μεγάλη Παρασκευή δεν γίνεται καμιά  δουλειά, περνάμε όλη τη μέρα μας στην εκκλησία. Θυμάμαι, όταν  ήμουν στο χωριό μετά  την τελετή της  Αποκαθήλωσης πηγαίναμε κι ανάβαμε τα καντήλια στα εξωκλήσια. Επειδή εδώ στην πόλη δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, παίρνω το Μανόλη και πηγαίνουμε στις εκκλησίες που βρίσκονται κοντά στο σπίτι μας , ανάβουμε ένα κερί,προσκυνάμε τους Επιτάφιους μαζεύουμε  αγριολούλουδα από τους δρόμους της γειτονιάς και λέμε  τους ίδιους θρύλους και παραμύθια που άκουγα κι εγώ από μικρό  παιδί. Μια παλιά ιστορία του χωριού μου  λέει πως κάθε Μεγάλη Πέμπτη, όταν διαβάζονται τα δώδεκα Ευαγγέλια στην εκκλησία η Κεφάλα ο λόφος που βρίσκεται στα αρχαία ερείπια της Παλιάς Πόλης ανοίγει στα δύο κι από μέσα  εμφανίζεται μια  χρυσή κλωσσού με τα χρυσά κλωσόπουλα της, ενώ  κάποιος μαρμαρωμένος στρατός που υπάρχει  θαμμένος σε ένα διπλανό χωριό ζωντανεύει... Μύθοι και  παραδόσεις δεκάδων ετών  που δε θέλω να χαθούν και φροντίζω να τα θυμούνται και τα παιδιά μου.

  Γι'αυτό, πάμε να κάνουμε τα τελευταία φουρνίσματα και να μυρίσει η μπλογκογειτονιά τσουρέκια. Με γλουτένη και χωρίς.


Το δικό μας παραδοσιακό Τσουρέκι
Υλικά: 
1 κούπα γάλα
60 γρ. Βούτυρο
2 αυγά
3/ 4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1 κουταλάκι κάρδαμο
1 φακελάκι μαγιά
*Μισό πακέτο ( περίπου )αλεύρι για τσουρέκι.

Διαδικασία: Σε μια κατσαρόλα ,σε χαμηλή θερμοκρασία λιώνουμε το βούτυρο  με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν . Προσοχή να μην κάψουν. Μετά προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε στο μείγμα τα αυγά χτυπημένα.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά τα αρωματικά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά τα υγρά υλικά.
Ζυμώνουμε  σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μια πετσέτα και την αφήνουμε να
φουσκώσει.

Όταν είναι έτοιμη και τη δούμε ότι έχει διπλασιαστεί σε όγκο, ζυμώνουμε για λίγο και πλάθουμε  4 μικρά τσουρέκια ή δυο μεγάλα.  Εμάς το αγαπημένο μας σχέδιο είναι το κουνελάκι...


 

Τα τοποθετούμε  σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τα αφήνουμε να φουσκώσουν τα αλείφουμε με  αυγό  και τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Έτοιμα και μυρωδάτα!


Καλή επιτυχία σε όσους φτιάξετε το αγαπημένο μας τσουρέκι. Είναι μια συνταγή εύκολη και δοκιμασμένη για πολλά χρόνια.
Και μην ξεχνάτε πώς το αλεύρι στις συνταγές  μας δεν το βάζουμε όλο μαζί.
Η ζύμη του τσουρεκιού μας δεν πρέπει να είναι σκληρή γιατί δε γίνεται αφράτο.

Αν θέλετε το στολίζετε με αμύγδαλο φιλέ εγώ δε βάζω γιατί δεν αρέσει στα παιδιά μου. 
Μείνετε συντονισμένοι δεν τελειώσαμε....
Επανέρχομαι με τσουρέκια χωρίς γλουτένη.

Η συνταγή για τα καλτσούνια της φωτογραφίας εδώ👉 http://eirini-nikolaou.blogspot.com/2014/04/blog-post_23.html?m=1

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλή Σαρακοστή!!!

Το Πρώτο Πάσχα