Τσουρέκια χωρίς γλουτένη


Καλημέρα σας ! Το ανοιξιάτικο αεράκι είναι φορτωμένο με τις ευωδιές  των λουλουδιών και των λεμονανθών.
Στη γειτονιά μας, όπως και σε κάθε γωνία της πόλης οι ευωδιές αυτές σμίγουν με τα αρώματα που σκορπίζουν τα πασχαλινά γλυκά που ψήνονται στις κουζίνες των σπιτιών ή των φούρνων. 

Από τότε που αναγκάστηκα να αποκλείσω τη γλουτένη  και τη λακτόζη από τη διατροφή μου, μελαγχολούσα  όταν περπατούσα στο δρόμο κι από  κάποιο  ανοιχτό  παράθυρο ερερχόταν μια μυρωδιά από ζύμη που ψηνόταν. 

Σε καταστήματα  με βιολογικά  προϊόντα στην πόλη ,είχα βρει έτοιμα τσουρέκια gluten free  αλλά δυστυχώς περιείχαν γάλα και βούτυρο δηλαδή είχαν λακτόζη....Γεγονός που τα καθιστούσε απαγορευμένα. Φέτος λοιπόν , αφού έφτιαξα τα κουλουράκια μου και τα κουλουράκια των αγοριών μου, σκεφτόμουν να κάνω μια δοκιμή  και για δικά μου τσουρέκια. Ήμουν αρκετά διστακτική γιατί  το ψωμί χωρίς γλουτένη δεν μου πετυχαίνει αλλά ποτέ δεν ξέρεις είπα μέσα μου... 
Έτσι, πήρα αλεύρι , είπα "στο όνομα Σου Θεε μου" και ξεκίνησα τη διαδικασία του ζυμώματος.... Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να γίνουν. Πίστευα πως ή δεν θα αναίβουν ή δε θα ψηθούν ή θα γίνουν πέτρες. 
Αλλά τι είχα να χάσω; 
Δε βαριέσαι είπα.... 

Και να που έγιναν! Μυρωδάτα και αφράτα. 
Πάμε να τα φτιάξουμε;



Υλικά:
 2, 1/2  κούπες  αλεύρι μείγμα για λευκό ψωμί white bread   flour   της doves farm   χωρίς γλουτένη*

2, 1/5 κούπες αλεύρι χωρίς γλουτένη freee self raising white flour   ( doves farm)

1  κούπα  γάλα χωρίς λακτόζη

3/ 4 κούπας ζάχαρη

3 αυγά

2  γεμάτες κουταλιές  της σούπας   βούτυρο Ghee  

2 φακελάκια ξηρή μαγιά magic 

1 κουταλάκι μπέικιν ήλιος  

1 κουταλάκι ( όχι πολύ γεμάτο) αμμωνία ήλιος 

1/2 κουταλάκι  μαχλέπι

1/2 κουταλάκι μαστίχα 

1/2 κουταλάκι κάρδαμο

1κρόκο αυγού για επάλειψη

Διαδικασία:
 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα  μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσουν σε χαμηλή θερμοκρασία: προσοχή!  Απλά να ζεσταθούν χωρίς να κάψουν.
Αφήνουμε δυο με τρία λεπτά να κρυώσουν και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Ανακατεύουμε  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 

Σε ένα μεγάλο  μπολ βάζουμε 1 κούπα από κάθε αλεύρι  μαζί με την μαγιά και ανακατεύουμε.

 Προσθέτουμε τα υγρά  υλικά της συνταγής μας  και δημιουργούμε ένα χυλό.  Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας, προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο  αλεύρι ανακατεμένο μαζί με το μπέικιν, την αμμωνία και τα μυρωδικά. 
Ζυμώνουμε  μέχρι να επιτευχθεί μια ζύμη που να κολλάει ελαφρά στα χέρια χωρίς να είναι καθόλου σκληρή. Δεν ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι. 

Την τοποθετούμε σε μεγάλο  μπολ ,την καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει καλά.*

Μόλις είναι έτοιμη την χωρίζουμε στα δύο  και  σχηματίζουμε  πλεξούδες. 

Τοποθετούμε τα  τσουρέκια μας σε ταψί που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος σε απόσταση μεταξύ τους και τα σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και με πετσέτα  Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο . Όταν είναι έτοιμα, τα 
αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αραιωμένο με νερό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φίλε. Ψήνουμε  ως εξής : Σε  προθερμασμένο φούρνο στους 180  βαθμούς σε αντιστάσεις τοποθετούμε στο κάτω μέρος ένα ταψάκι με νερό. Βάζουμε τα τσουρέκια μας στη μεσαία σχάρα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν . 

*Πιστεύω πως η συνταγή μπορεί να γίνει με μείγμα από άλευρα και άλλων εταιρειών.  (Μισό για ψωμί και μισό φαρίνα) Εγώ είχα αυτά. 

*Η ποσότητα που θα χρειαστούμε εξαρτάται από την κούπα που θα χρησιμοποιηθεί στο μέτρημα του γάλακτος και το μέγεθος των αυγών. Μην το βάλετε όλο μαζί. Και έχετε πάντα παραπάνω γιατί ίσως να χρειαστεί. 

*Σας δίνω τα υλικά μετρημένα σε κούπες όπως τα κάνω εγώ δεν μπορώ να ζυγίζω. 
*Δεν σας δίνω ακριβώς χρόνο για το πόση ώρα θα χρειαστεί να φουσκώνει κάθε φορά η ζύμη μας γιατί εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος του σπιτιού μας. Εμένα στο δεύτερο φούσκωμα μου λίγο περισσότερο από δυο ώρες. 

 *Φωτογραφίες βήμα βήμα δεν έχω γιατί δεν περίμενα πως θα γίνουν γι'αυτό δεν τράβηξα. 

* Για να πλάσω τη ζύμη επειδή ήταν
Ιδιαίτερα μαλακή έριχνα αλεύρι στον πάγκο εργασίας και λάδωσα λιγάκι  τα χέρια μου όταν έφτιαχνα τις πλεξούδες. 
Ελπίζω να έγιναν κατανοητές οι οδηγίες παρασκευής τους. 

Καλή επιτυχία σε όσους τα φτιάξετε. 




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής