Το αυγό που ράγισε και οι πασχαλινές μας κάρτες


"Μεγάλη Πέμπτη. Η γιαγιά Ναυσικά βάφει, όπως κάθε χρόνο, τα πασχαλινά αυγά. Ένα από αυτά ραγίζει στο βράσιμο και όλα τα υπόλοιπα, τα γερά, αρχίζουν να το κοροϊδεύουν και να το υποτιμούν.
 Η στάση τους δεν διαφέρει από εκείνη πολλών συνανθρώπων μας μπροστά στην αδυναμία, την αναπηρία, τη διαφορετικότητα. Όμως ο εγγονός της, ο Νικηφόρος, θα βρει τον τρόπο να κάνει το ραγισμένο αυγό από τελευταίο πρώτο και να του χαρίσει μια καινούργια αποστολή, επαναφέροντας τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Πώς; Επιστρατεύοντας την ευαισθησία, τη συμπόνια, την αγάπη, τις γνώσεις, τη φαντασία και την ευρηματικότητα του. Γιατί κανείς δεν περισσεύει στη ζωή και στην κοινωνία μας. Και έρχεται κάποτε για όλους μας η ώρα που θα νιώσουμε αδύναμοι, θα δοκιμαστούμε από τον πόνο, τη λύπη, τη δύσκολη στιγμή… 


"Το αυγό που ράγισε" είναι μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της καλοσύνης και της αγάπης, τη συμπεριφορά μας απέναντι στο απρόοπτο, στην ατυχία, στη δύσκολη στιγμή του άλλου. Εκτυλίσσεται στη γιορτινή ατμόσφαιρα του Πάσχα, περιγράφοντας παράλληλα και πολλά από τα σχετικά έθιμα της πατρίδας μας. Περιέχει, επίσης, ιδέες και προτάσεις για την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών."



 Γειά σας αγαπημένοι αναγνώστες του blog. Υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας πολλά  παιδικά βιβλία με πασχαλινές ιστορίες αλλά "Το αυγό που ράγισε" της Εύης  Τσιτιρίδου -Χριστοφορίδου που κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις "Σαΐτη" το αγαπώ λίγο παραπάνω...
όχι μόνο επειδή έχει υπέροχη εικονογράφηση και μας μιλάει για τα έθιμα  του ελληνικού Πάσχα, αλλά για το λόγο του ότι  μας παρουσιάζει με ευφάνταστο τρόπο τη διαφορετικότητα τη συμπόνια, την κατανόηση και το σεβασμό.Αξίες που δυστυχώς δεν είναι πάντα αυτονόητες και δεν είναι λίγες οι φορές που ένας συνάνθρωπος μας βρίσκεται σε αυτή την άσχημη κατάσταση και νιώθει μειονεκτικά. Όχι  φυσικά γιατί είναι "ραγισμένος", δηλαδή διαφορετικός από εμάς, αλλά γιατί εμείς δεν έχουμε την αγάπη να δούμε πόσο υπέροχος είναι μέσα στη διαφορετικότητα του. 


 Ο ήρωας του βιβλίου,ο μικρός Νικηφόρος μας διδάσκει πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε με ευαισθησία να υποστηρίζουμε και να προσπαθούμε να βοηθάμε το διπλανό μας. 
Γιατί με αγάπη και καλή διάθεση, όλοι μας μπορούμε να δώσουμε στους συνανθρώπους μας το χέρι για να σηκωθούν από τα δύσκολα.
 Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα κι ευχόμαστε να σας κρατήσει όμορφη συντροφιά όταν το προσθέσετε στη βιβλιοθήκη σας. 


 Εμάς, μας ενέπνευσε φέτος,να φτιάξουμε με λίγα  υλικά τις πρώτες μας πασχαλινές  καρτούλες. 


Τα υλικά που χρειαστήκαμε ήταν απλά και τα βρήκαμε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Πάμε να δούμε πως γίνονται;


 Πασχαλινές κάρτες με αυγουλάκια:

Χαρτόνια κανσόν 

Χαρτιά με ανοιξιάτικα σχέδια

 πατρόν από αυγό (μπορείτε να εκτυπώσετε από το διαδίκτυο αλλά αν ψάξετε σε κάποιο βιβλίο με χρωμοσελίδες που όλοι έχουμε στο σπίτι μας θα βρείτε σίγουρα) 

Ψαλίδι

Κόλλα παιδική για χειροτεχνίες

Σελίδα τετραδίου

Διάφορα πασχαλινά στολιδάκια (προαιρετικά) 

 Διαδικασία: Έκοψα από τα μονόχρωμα χαρτόνια μικρά  ορθογώνια και τετράγωνα κομμάτια και τα δίπλωσα στα δύο.
Μετά ο Μανόλης χρησιμοποιώντας το  αυγό - πατρόν σχεδίασε  στην πίσω πλευρά των πασχαλινών χαρτιών τα χρωματιστά  αυγουλάκια . Έβαλε κόλλα πάνω και τα κόλλησε στις κάρτες. 

Στη συνέχεια έκοψε τη σελίδα από το τετράδιο και την κόλλησε στο εσωτερικό της κάρτας ώστε να μπορούμε να γράψουμε ευχές. 
Εμείς διακοσμήσαμε με πασχαλινά στολίδια τις καρτούλες μας,αλλά αν εσείς  δεν έχετε δεν πειράζει. 


Το κηροπήγιο για ρεσώ το φτιάξαμε ως εξής. Σχεδιάσαμε ένα λουλουδάκι μεγάλο κι ένα πιο μικρό τα κολλήσαμε το ένα πάνω στο άλλο και βάλαμε πάνω μια πασχαλίτσα κι ένα κεράκι. 
Δεν είναι πολύ γλυκό;


Ο Μανόλης σας προτείνει ανεπιφύλακτα το βιβλίο και τις εύκολες χειροτεχνίες. 

Καλή ανάγνωση και καλές κατασκευές. 


 Υ. Για. Εδώ : http://eirini-nikolaou.blogspot.com/2021/03/blog-post_18.html
θα βρείτε άλλη μια βιβλιοπρόταση για την Εθνική μας Εορτή. 







 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλή Σαρακοστή!!!

Το Πρώτο Πάσχα