Νηστίσιμες συνταγές χωρίς γλουτένη



Γειά σας φίλοι μου. Είμαστε ήδη στη μέση της Σαρακοστής και το ερώτημα "τι θα φτιάξω ώστε να μπορώ να φάω " με απασχόλησε ορισμένες φορές. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές νηστίσιμες επιλογές σε φούρνους σε ζαχαροπλαστεία  ή ακόμα και σε εστιατόρια αλλά για έναν άνθρωπο που για λόγους υγείας έχει αποκλείσει από τη διατροφή του τη γλουτένη, τα πράγματα είναι λιγάκι δύσκολα. Γι'αυτό, σας έχω σήμερα δυο εύκολες συνταγές μια αλμυρή και μια γλυκιά που τις δοκίμασα και μου άρεσαν πολύ. Πάμε στην κουζίνα να τις φτιάξουμε;

Η πρώτη συνταγή μας είναι πένες χωρίς γλουτένη  με ντοματίνια  και φυτικό τυρί στο φούρνο .

Υλικά: 250 γρ. ντοματίνια
100 γρ. λευκό φυτικό τυρί
μισό πακέτο πένες χωρίς γλουτένη
λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι .


Διαδικασία: Πλένουμε τα ντοματίνια, τα κόβουμε στη μέση, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το λευκό "τυρί" Ψήνουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά στους 200 βαθμούς μέχρι να βγάλουν οι ντοματούλες τα υγρά τους και να μαλακώσει το τυρί. Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου,τις σουρώνουμε  τις τοποθετούμε μέσα στο ταψί μας , ανακατεύουμε καλά και το φαγητό μας είναι έτοιμο... Νοστιμότατο!




Η δεύτερη συνταγή, είναι ένα πεντανόστιμο σταφιδόψωμο χωρίς γλουτένη. Τη συνταγή τη βρήκα  σε ένα παιδικό πασχαλινό βιβλίο δείτε τη βιβλιοπρόταση  εδώ:👉



(http://eirini-nikolaou.blogspot.com/2021/03/blog-post_11.html ) και σκέφτηκα να τη φτιάξω με το δικό μου αλεύρι. Έγινε τόσο ωραίο και μυρωδάτο το ψωμάκι μου που δεν έχει καμία διαφορά από το "κανονικό" σταφιδόψωμο. Η διαδικασία είναι η ίδια, μόνο που εγώ δεν έβαλα την ίδια ποσότητα σε αλεύρι που αναγράφεται στο βιβλίο,επειδή δεν μου πετυχαίνει και τόσο η ζύμη του ψωμιού χωρίς γλουτένη, κι έτσι όταν φτιάχνω ψωμάκι τη ζύμη την κάνω  σαν χυλό , δηλαδή όπως του κέικ και
χρησιμοποίησα μαγιά στιγμής χωρίς γλουτένη . 


Έφτιαξα το χυλό με περίπου 250-300 γρ.το μπλέ αλεύρι χωρίς γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου, τον τοποθέτησα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, το άφησα να  διπλασιαστεί σε όγκο και το έψησα.  Έγινε πολύ ωραίο και μοσχομύρισε το σπίτι.  Είναι ιδανικό για το πρωινό ή το απογευματινό μας καφεδάκι.

Δοκιμάστε το!


 
 Καλή συνέχεια και καλά ψησίματα. 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η κρέμα του Γαληνού

Βυσσινάδα και μαρμελάδα απο βύσσινα!

Εκδρομή στις Μαργαρίτες