Εργατικότητα


Η Δεύτερη εβδομάδα της Σαρακοστής ήταν αφιερωμένη στην εργατικότητα.
Τι χρειαζόμαστε άραγε όταν κάνουμε τις καθημερινές μας εργασίες;  Μα φυσικά απλά ρούχα. Όχι μόνο όταν εργαζόμαστε σε χειρωνακτική δουλειά αλλά κι όταν γράφουμε ή διαβάζουμε,πρέπει να φοράμε μια μπλούζα που τα μανίκια της να είναι  άνετα κι απλά γιατί αν μας σφίγγουν, το μυαλό μας δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί στο κείμενο. Η απλότητα όμως τις περισσότερες φορές,δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση , γιατί αν θέλουμε να εργαστούμε στο σπίτι, κάνοντας τις καθημερινές δουλειές μας ή να εργαστούμε για να βοηθήσουμε την οικογένεια μας και τους φίλους μας, θα πρέπει πάνω από όλα να έχουμε ταπεινή καρδιά, ντυμένη με απλότητα και πρόθυμη να εργαστεί για το καλό.
Να καθοδηγήσει τα χείλη μας να ψιθυρίσουν την απλή φράση "Στο όνομα σου Θεέ μου", το χέρι να σχηματίσει πάνω στο σώμα μας το Σταυρό και να ξεκινήσει η εργασία μας.


 Αυτήν  ακριβώς την απλή ενδυμασία της καρδιάς δεν μπορούμε να τη φορέσουμε  μόνοι μας. Μας τη χαρίζει ο Θεός. Την απλή ενδυμασία της ψυχής ώστε να μην κοπιάζει όταν εργάζεται την αποκτούμε με την προσευχή μας.


Αυτή την εβδομάδα, παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων την Τετάρτη το βράδυ,

τους Χαιρετισμούς της Παναγίας την Παρασκευή, και προσπαθήσαμε  να βοηθήσουμε λίγο παραπάνω ο ένας τον άλλον μέσα στην οικογένεια με απλότητα και καλή διάθεση. Μεταφέροντας ξύλα για το τζάκι επειδή  ο μπαμπάς δε μπορούσε να βρίσκεται στο σπίτι εκείνη τη στιγμή,μαζεύοντας ρούχα από την απλώστρα γιατί άρχισε μια ξαφνική βροχή και η μαμά ήταν απασχολημένη, βοηθώντας έναν φίλο μας να μεταφέρει το ποδήλατο του από την άλλη άκρη της γειτονιάς, προσφέροντας ένα απλό  χαμόγελο μέσα από την καρδιά μας και βοηθώντας με την ευγενική μας συμπεριφορά έναν άνθρωπο να εργαστεί  στο σούπερ μάρκετ ή σε μια δημόσια υπηρεσία που βρεθήκαμε.






Την εβδομάδα της εργατικότητας ζωγραφίσαμε, διαβάσαμε, παρακολουθήσαμε τις εκπομπές  στο Κανάλι του μπαμπά και μέσω αυτών θυμηθήκαμε ένα ζωντανό παράδειγμα εργατικότητας και απλής καρδιάς:


Τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ.κ.Αρίσταρχο, Γέρων Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων,  εναν από τους Κρητικούς της Αγίας Γης  με καταγωγή από το χωριό Πρινιά του Δήμου Μαλεβυζίου. ( Μπορείτε να δείτε τις εκπομπές εδώ:)

🔸Επεισόδιο 6 https://bit.ly/2Mh6r2D
🔸Επεισόδιο 9 https://bit.ly/2MkTnbM
🔸Επεισόδιο 10 https://bit.ly/2Pbsoy6
🔸Επεισόδιο 27 https://bit.ly/2MeL7Le
🔸Επεισόδιο 28 https://bit.ly/2BTo045
🔸Γέφυρα #3 Επεισόδιο 41 https://bit.ly/33sxdJq



Έναν πολύ αγαπημένο μας άνθρωπο που συνεχώς εργάζεται για τις ανάγκες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ενώ ταυτόχρονα  προσφέρει απλόχερα την αγάπη,  και τη βοήθεια του
κάθε φορά που τη χρειάζεται η ψυχή μας.
Με αυτό τον τρόπο, παρακολουθώντας και ακούγοντας το  Σεβασμιότατο να μιλάει θέλησα να υπενθυμίσω στο Μανόλη (και σε μένα) πως οι άνθρωποι που εφαρμόζουν καθημερινά το λόγο του Θεού και εργάζονται με ταπεινότητα δε ζούσαν μόνο  σε κάποια μακρινή εποχή, αλλά υπάρχουν και σήμερα. Θυμηθήκαμε το Σεβασμιότατο  να μας υποδέχεται στο σπίτι του χαμογελαστός, να μας προσφέρει κεράσματα να μας μιλάει απλά, ακόμα και να μας ζητάει πολλές φορές συγνώμη γιατί άργησε να απαντήσει σε κάποιο μύνημα ή δε μπόρεσε να απαντήσει σε κάποια τηλεφωνική κλήση.




Στην Εργατικότητα του και στην απλή του καρδιά είναι αφιερωμένη η Δεύτερη Εβδομάδα της Κυράς Σαρακοστής των Αρετών.




Λίγα λόγια για το ανάγνωσμα της  εβδομάδας, το εξαιρετικό βιβλίο "Συνέβη εις την Πόλη" της Άννας Ιακώβου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Άθως"
και μέσα στις σελίδες του συναντούμε άλλον ένα Κρητικό.


Μια χειμωνιάτικη μέρα του 1919 δυο μικρά αγόρια ο Νικόλας και ο Γιάννης έγιναν μάρτυρες μιας συγκλονιστικής εμπειρίας. Ήταν εκεί όταν ένας στρατιωτικός ιερέας από την Κρήτη, ο παπα-Λευτέρης Νουφράκης, λειτούργησε στην Αγια-Σοφιά  τετρακόσια εξήντα έξι χρόνια μετά από την τελευταία Θεία Λειτουργία. Αυτό το μεγάλο γεγονός, πόθος πολλών γενεών, που ο λαός είχε βάλει ακόμη και στα τραγούδια του μας το εξιστορούν  με γλαφυρό τρόπο οι σελίδες αυτού του υπέροχου  βιβλίου. Η πίστη και η γενναιότητα των ηρώων του ενθουσίασε το Μανόλη που σας το προτείνει ανεπιφύλακτα.


Εδώ βρίσκεται η περσινή εβδομάδα της εργατικότητας: http://eirini-nikolaou.blogspot.com/2021/03/blog-post_26.html

Καλό υπόλοιπο της Σαρακοστής. 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλή Σαρακοστή!!!

Το Πρώτο Πάσχα