Κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη

Χρόνια πολλά κι ευλογημένα! 
Έχουν περάσει αρκετά Χριστούγεννα  από την τελευταία φορά που έφαγα  κουραμπιέ, 
γιατί η κυρία γλουτένη (μαζί με την κυρία λακτόζη) μου έχουν κυρίξει 
πόλεμο τα τελευταία χρόνια  κι επειδή το "δικό μου" αλεύρι είναι λιγάκι "παράξενο" (πιο πολύ κι από 'μένα) δεν είχα αποτολμίσει να φτιάξω κουραμπιέδες.

 Χθες το απόγευμα λοιπόν, το πήρα
 απόφαση...  βρήκα τα υλικά,  (είπα Στ'ονομα Σου Θεέ μου) κι άρχισα να τους ζυμώνω. Έφτιαξα μισή δόση,  (ένα ταψάκι ) και είναι οι νοστιμότεροι κουραμπιέδες που έφαγα στη ζωή μου. 


Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις περιπέτειες (με τις γλυκίτατες κατά τα άλλα κυρίες) γλουτένη και λακτόζη, έμαθα να χαίρομαι με τα πιο απλά πράγματα...όπως ενα ταψάκι κουραμπιέδες... 


Πάμε να δούμε πως τους έφτιαξα. 

1/2 κούπα μαργαρίνη 

1/2 κούπα λάδι 

1/2 κούπα αμύγδαλα   καβουρδισμένα στους 150 βαθμούς για λίγα λεπτά μέχρι να κοκκινίσουν και αλεσμένα σε χοντρά κομμάτια. 

1 /4 κούπας άχνη

2 κούπες φαρίνα χωρίς γλουτένη 

1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα

1 βανίλια

3  κουταλιές της σούπας ρακή ή κονιάκ 

Χυμό 1/2 λεμονιού

άχνη για πασπάλισμα

Διαδικασία:  Χτυπάμε τη μαργαρίνη και το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι ν'ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια, τη ρακή, και τη σόδα δυαλιμένη  στο χυμό του λεμονιού. Τέλος βάζουμε τα αμύγδαλα (αφού πρώτα έχουν κρυώσει) και σιγά σιγά το αλεύρι. 
Φτιάχνουμε μια μέτρια ζύμη που να μην είναι σκληρή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. 

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι  να ροδίσουν ελαφρά  οι άκρες τους. Τους βγάζουμε από το φούρνο, τους αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν εντελώς και τους πασπαλίζουμε με άχνη.


Καλά φουρνίσματα! και να είμαστε ευγνώμονες όταν τρώμε  μια φέτα ψωμί, ή μια τυρόπιτα... Δεν είναι για όλους δεδομένα! 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η κρέμα του Γαληνού

Βυσσινάδα και μαρμελάδα απο βύσσινα!

Εκδρομή στις Μαργαρίτες