Ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης με καραβάκια

Δεκέμβρης στην Κρήτη. Μια θάλασσα από γκριζοπράσινα ελαιόδεντρα αρχίζει να γεμίζει με τα πλεούμενα  όνειρα και τα γέλια των ανθρώπων. Οι δροσοσταλίδες  της "Μπογιάς" σχηματίζουν μικρά κύματα στα λιόφυτα που μαζώνεται το λάδι της χρονιάς. Μια θάλασσα λάδι...που πρέπει να μαζωχτεί προσεχτικά για να μη μαγαρίσει. 

Γιατί έρχονται σκόλες... 
" "Νικολοβάρβαρα" και Κυριακές δε πάνε στη δουλειά. Γιατί το λάδι που θα ανάψει το καντήλι των Αγίων δεν πρέπει να 'ναί κυριακάτικο ή σκολιάτικο ράβδισμα. 

Δεκέμβρης στην Κρήτη.... Μια θάλασσα λάδι θα φυλαχτεί ευλαβικά για ν'ανάψει τα καντήλια  στα εικονίσματα της Παναγίας δίπλα στο πέλαγος. Η Ευαγγελίστρια από την αυλή του Πρέβελη, φέρνει το ανοιξιάτικο αεράκι στα πλεούμενα αγναντεύοντας τη θάλασσα. 
Η Παναγία η Χαρακιανή  καλημερίζει τους περασάριδες αγναντεύοντας τη θάλασσα. 
 Η Παναγία της  Κοίμησης στον Κουδουμά, υποδέχεται τους προσκυνητές, αγναντεύοντας τη θάλασσα. Η Χρυσοσκαλίτισσα  χαμογελά στον ήλιο αγναντεύοντας τη θάλασσα.


Δεκέμβρης στην Κρήτη, το νησί που σε κάθε  σου  βήμα σ'ακολουθεί  η θάλασσα. 
Μια θάλασσα που ανάλογα την εποχή και τον τόπο αλλάζει χρώμα και σύσταση. 
Μια θάλασσα από λάδι κι αρμυρό νερό. 


Δεκέμβρης. Μέρες χειμωνιάτικες, που ταξιδεύουν σα μικρά πλεούμενα στη θάλασσα της ελπίδας, και της ευχής να γεννηθεί ο Χριστός και να του δώσουμε να κρατεί το πηδάλιο της καρδιάς μας. 


Δεκέμβρης . Και το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης  φτιάχτηκε την τελευταία στιγμή από τις σελίδες ενός παλιού βιβλίου. 


Η κατασκευή του απλή : φτιάξαμε 25 καραβάκια παρέα  με το Μανόλη ,   γράψαμε  με τη βοήθεια του μπαμπά πάνω σε χαρτάκια μικρά  εδάφια από τα ευαγγέλια που μας μιλούν για τη Γέννηση του Χριστού, και τα τοποθετήσαμε  μέσα στα καραβάκια.  Έτσι, κάθε μέρα  μέχρι τα Χριστούγεννα,θα ανοίγουμε ένα καράβι και θα διαβάζουμε ένα εδάφιο. 

Γλυκίσματα δεν έβαλα μέσα, γιατί έχουμε το σοκολατένιο ημερολόγιο της νονάς,  και η καθημερινή μας λιχουδίτσα θα βρίσκεται εκεί. 


 Μέσα στα καραβάκια βρίσκονται επίσης (καλά κρυμμένες)  απλές δραστηριότητες, όπως να πάμε μια  βόλτα, να πιούμε μια ζεστή σοκολάτα, να φτιάξουμε τα γλυκά των γιορτών. Το ημερολόγιο το έστησα δίπλα στο τζάκι, και στόλισα το χώρο με κλαδιά ξερού θυμαριού, βελανίδια και κουκουνάρια.   



Στο μικρότερο κλαδί , κρέμασα γυαλάκια της θάλασσας και τοποθέτησα μια μικρή  κάρτα - Φάτνη που τη βρήκα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς.

Καλό Μήνα  με υγεία κι ελπίδα! 



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής