Φθινοπωρινή εκδρομή...


Περάσαμε υπέροχα στη φθινοπωρινή μας εκδρομή με το Μανώλη. 


Η Κυριακάτικη απόδραση  στη φύση, μας γέμισε όμορφες μυρωδιές και χρώματα. 


Τα πανέμορφα χωριουδάκια της ενδοχώρας με τις ιστορικούς Βυζαντινούς Ναούς 


  πνιγμένα  κυριολεκτικά στο πράσινο ανάμεσα σε Καστανιές, Πλατάνια  ελιές  και τρεχούμενα νερά, μας περίμεναν ντυμένα στις γλυκές αποχρώσεις του φθινοπώρου και μας εντυπωσίασαν με τις ιστορίες και θρύλους που τα περιβάλλουν.

 

 Το εντυπωσιακότερο και το πιο ιστορικό μέρος που επισκεφθήκαμε ήταν το "Σπήλαιο της Σοφίας του Θεού" στις δυτικές παρυφές των Λευκών Ορέων. 


Στο τεράστιο Σπήλαιο, σε μια σχισμή του βράχου βρίσκεται κρυμμένη η εικόνα της Σοφίας του Θεού, ένα εικόνισμα από το Ναό που έχτισε ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός στην Κωνσταντινούπολη και το έφεραν στο νησί  
Κρητικοί που είχαν ταξιδέψει στη Βασιλεύουσα για να βοηθήσουν στην άμυνα της, ώστε να μην πέσει στα χέρια των Οθωμανών. 


Όμως όταν η Πόλη έπεσε, οι Κρητικοί που είχαν απομείνει και πολεμούσαν σε έναν πύργο δεν παραδίνονταν. Τότε ο Μωάμεθ τους ζήτησε να  πάρουν τα όπλα τους μαζί με ότι άλλο ήθελαν και να  φύγουν. 



Οι Κρητικοί βλέποντας πως η Πόλη έπεσε και δεν υπήρχε λόγος να πολεμούν, έφυγαν και πήραν μαζί τους την εικόνα. Φτάνοντας στην Κρήτη έφεραν το Εικόνισμα και το τοποθέτησαν στο Σπήλαιο που από τότε πήρε το όνομα "Σπήλαιο της Σοφίας του Θεού" και λίγο αργότερα χτίστηκε κι ένα μικρό εκκλησάκι. 


Στη μικρή εκκλησία διαδραματίστηκε κι ένα συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός, η θυσία των Ψαρομηλλίγκων.

 Στην εποχή της Ενετοκρατίας, ο Επίτροπος Κισσάμου Μιχαήλ Ψαρομήλλιγκος το 1347  μ. Χ. κάλεσε τον αδερφό του και πατέρα ενός γενναίου αλλά επικηρυγμένου  από τους Ενετούς  πολεμιστή  , σε αυτό το σπήλαιο  και συμφώνησαν να δώσουν τη ζωή τους ώστε να αμνηστευτεί ο ανηψιός του και να κάνει την Επανάσταση (Για να αμνηστευτεί  κάποιος επικηρυγμένος  , έπρεπε να παραδώσει στους Ενετούς τα κεφάλια  δυο συγγενών του) 


Μετά τη συμφωνία των δυο αδελφών, ο Επίσκοπος κάλεσε τον ανηψιό του στο σπήλαιο και του ζήτησε να ορκιστεί πως θα κάνει τη χάρη που θα του ζητούσε. 
Ο πολεμιστής έδωσε το λόγο του, όταν όμως έμαθε  από το θείο του τι ήταν εκείνο που έπρεπε να κάνει, έφυγε τρέχοντας. 




Τα λόγια όμως του Μάρτυρα Επισκόπου και η προτροπή του για την Επανάσταση και την Ελευθερία έπεισαν τελικά τον πολεμιστή  να  κάνει πράξη τη σκληρή υπόσχεση που έδωσε στο θείο του και αργότερα  στο Σπήλαιο της Σοφίας του Θεού  βρέθηκαν τα οστά των ακέφαλων  δυο αδελφών μαρτύρων. 

Στο "Σπήλαιο της Σοφίας του Θεού", ανάμεσα σε δυο πελώριους σταλαγμίτες που βρίσκονται απέναντι από την είσοδο  διακρίνεται ίχνος από πέταλο αλόγου και η παράδοση αναφέρει ότι είναι σημάδι που άφησε το άλογο του Αγίου Δημητρίου ο οποίος με ένα τεράστιο άλμα από το εκκλησάκι του που βρίσκεται στον απέναντι λόφο βρέθηκε μέσα στο σπήλαιο για να συντρέξει τους ανθρώπους που χρειάστηκαν βοήθεια. 


Στο Βάθος του Σπηλαίου, υπάρχει ένα άνοιγμα  που τώρα έχει σκεπαστεί με βράχια και η παράδοση λέει ότι κάποτε οι κάτοικοι  (πριν καλυφθεί από τα βράχια) , άφησαν ένα Κριάρι τοποθετώντας του δυο κεριά στα κέρατα για να βλέπει στο σκοτάδι και  μετά από μερικές μέρες το ζώο βρέθηκε στο διπλανό ορεινό χωριό Σηρικάρι. 

Το Σπήλαιο της Σοφίας του Θεού, γιορτάζει κάθε Τρίτη του Πάσχα και το βράδυ της Γεννήσεως του Χριστού. 


Το προσκύνημα στη μικρή εκκλησιά, ήταν συγκινητικό και η εκδρομή μας, θα μας μείνει αξέχαστη! 



Σχόλια

  1. ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΜΟΥ.
    ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
    ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ😍😙😘😚💋❤❤❤.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι παραξενες ιστοριες!!!
    δεν καταλαβα το "κρυμμενη" ...
    πως κ δεν εσπασαν τον τοιχο να την παρουν!!!!???
    ποσο ομορφα τα χρωματα του φθινοπωρου ... η αγαπημενη μου εποχη
    σε λιγο ακομα πιο πολλα χρωματα αυτη κ την αλλη βδομαδα εδω στα βορεια λιγο πιο εντονα
    εσεις ισως εχετε ακομα καλο καιρο ..... καλα να περνατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε γνωρίζω Σοφία μου αν προσπάθησαν να πάρουν την εικόνα και δεν τα κατάφεραν. Η παράδοση λέει ότι βρίσκεται εκεί. Ευχαριστώ πολύ! Σε φιλώ!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής