"Το κορίτσι απ'τη Σαμψούντα"


"Η Καλλιόπη πίστευε μέχρι τα εννιά της χρόνια πως το χειρότερο που της είχε τάξει η ζωή ήταν τα παράξενα μάτια της, για τα οποία την κορόιδευαν οι συμμαθήτριές της στο Παρθεναγωγείο, επειδή δε γινόταν να γνωρίζει πόσα άλλα της είχε η μοίρα γραμμένα.


Γεννημένη αρχές του 20ού αιώνα στη Σαμψούντα, θα βιώσει τις λευκές πορείες θανάτου και τις εξορίες από τους Νεότουρκους, κι αργότερα τις αγριότητες του Κεμάλ.

Αρχές του 1921, στην εφηβεία, με σωριασμένο τον κόσμο της σε ερείπια, θα βρει καταφύγιο σ’ ένα χωριό του Πόντου. Λίγους μήνες μετά θα ντυθεί νύφη στα δεκάξι της, σ’ έναν αναπάντεχο γάμο, που θα την οδηγήσει στη Σμύρνη. Θα ζήσει για λίγο μια πλούσια ζωή στην πανέμορφη πόλη, που περιμένει αμέριμνη την καταστροφή της, και θ’ ανακαλύψει τον έρωτα∙ κι ίσως τον χάσει, όπως ορίζει για άλλη μια φορά η μοίρα της…


Απ’ τη Σαμψούντα και τον Πόντο στη Σμύρνη κι από κει στον Πειραιά της προσφυγιάς, μια νεαρή γυναίκα αντιπαλεύει με πείσμα το πεπρωμένο της, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή και την αγάπη. "


"Το κορίτσι από τη Σαμψούντα" της  Σόφης Θεοδωρίδου
Είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα  φορτωμένο μνήμη κι ευωδιές που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο , στις αλησμόνητες πατρίδες του  Ελληνισμού. 

 Με συγκίνησε ιδιαίτερα  η  γραφή του , με  συνεπήρε από την πρώτη σελίδα και με ένα μοναδικό τρόπο με έκανε να νιώθω σα να περπατώ στους δρόμους της  Αμισού και σα να γνώριζα από κοντά τους Έλληνες της μακρινής κι ονειρικής Σαμψούντας . 
Ένα μυθιστόρημα  γεμάτο συναισθήματα, ανατροπές και ιδιαίτερο επίλογο που το 
αγάπησα πολύ. 
Αξίζει πραγματικά  να διαβαστεί .  ⭐⭐⭐⭐ 4/5

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Τρελή ζύμη" χωρίς γλουτένη

"Είσαι Χόπκινς;"

Η Βασιλική Νευροκοπλή στην "Κόκκινη κλωστή"