Δεξί Κίτρινο Λουστρίνι


Ένα βιβλίο - ταξίδι  στην Κάλυμνο των πέτρινων χρόνων της Ιταλικής  κατοχής. Σε μια κοινωνία γεμάτη ανέχεια , στη σκληρή ζωή των σφουγγαράδων που όσες πίκρες κι αν έδινε η ζωή στις οικογένειες τους  έμεναν πάντα αγαπημένες κι ενωμένες  αντιμετωπίζοντας όλοι μαζί τις δυσκολίες.
Γυρίζοντας  πίσω στο χρόνο, το μακρινό 1934 γνωρίζουμε δύο  κορίτσια, την Θεμελίνα και την Χριστίνα που ένα   ζευγάρι κίτρινα λουστρίνια είναι το έναυσμα για να ξεκινήσει μια  σπάνια φιλία τόσο δυνατή, που λίγοι άνθρωποι έχουν την τύχη να τη συναντήσουν 


 Τα δυο κορίτσια γίνονται αδερφές και η μια εισχωρεί στη ψυχή της άλλης. Μοιράζονται τα όνειρα τους  τις επιθυμίες τους και την αγάπη της στοργικής μητέρας  της Θεμελίνας. Μέχρι τη στιγμή που οι δύο  φίλες  γίνονται μάρτυρες ενός βιασμού που καταλήγει σε φόνο.  


Τα κορίτσια σωπαίνουν και η ενοχή ανάμικτη με το φόβο σημαδεύει τις ψυχές τους, μέχρι που η Χριστίνα εξαφανίζεται  ένα πρωί αφήνοντας πίσω της το δεξί κίτρινο λουστρίνι. Η απώλεια κι ο συσσωρευμένος πόνος αναγκάζουν τη 
 Θεμελίνα  να εγκαταλείψει το νησί και να μετακομίσει  με την μητέρα στη Γαλλία όπου βιώνουν  απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, ενώ σαν ''ξένοι''  στιγματίζονται από το ρατσισμό. 

Η νέα τους ζωή επισκιάζεται από το Β' παγκόσμιο πόλεμο και απρόβλεπτες ανατροπές έρχονται η μια μετά την άλλη... 


"Το δεξί κίτρινο λουστρίνι  " της  Ιφιγένειας Τέκου είναι ένα βιβλίο που εξυμνεί τη δύναμη της φιλίας, 
 της αλληλεγγύης,  της αγάπης και της ελπίδας. Με συγκίνησε ιδιαίτερα και αγάπησα πολύ τους ήρωες του. 
Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής