Λικέρ και μαρμελάδα πορτοκάλι


Ανοίγω τα παράθυρα  κάθε πρωί και όλα τα δωμάτια κατακλύζονται από τις ευωδιές των ανθισμένων δέντρων. 
Πορτοκαλιές και λεμονιές στολίζουν το μικρό  κήπο  του απέναντι σπιτιού  και δημιουργούν μια μεθυστική ατμόσφαιρα στο στενό μας δρομάκι. 

 Θέλω να κρατήσω αυτό το άρωμα όσο περισσότερο μπορώ, να το "φυλακίσω"  μέσα σε μπουκάλια και βαζάκια  σαν ελιξίριο αιώνιας άνοιξης και ο καλύτερος τρόπος, είναι να φτιάξω  ευωδιαστό λικέρ και μαρμελάδα πορτοκάλι. 



Υλικά για το Λικέρ

 10  μέτρια  πορτοκάλια  με λεπτή φλούδα 1 λίτρο ρακή (ή κονιάκ ) 
1 λίτρο νερό 
1 κιλό ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 γαρύφαλλα 

Διαδικασία:
Πλένουμε τα πορτοκάλια τα σκουπίζουμε και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις φλούδες τους προσεκτικά να μην μένει πάνω τους άσπρη ψύχα επειδή πικρίζει . 
Τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο βάζο μαζί με τη ρακή και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για  4 μέρες. 
Μετά ζεσταίνουμε  το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι γα γίνει σιρόπι. 
Περιμένουμε να κρυώσει  εντελώς , αφαιρούμε τις φλούδες από τη ρακή και ανακατεύουμε με το σιρόπι. 
Στη συνέχεια τοποθετούμε το μυρωδάτο λικέρ μας  σε γυάλινα  μπουκάλια και το αφήνουμε για 10 μέρες στο ντουλάπι να ωριμάσει . 



Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι

Καθαρίζουμε τη σάρκα των 10 πορτοκαλιών από την άσπρη ψύχα τις ίνες και τα κουκούτσια. 
Την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και την Αλέθουμε στο μπλέντερ. Την τοποθετούμε στην κατσαρόλα μετρώντας την με μια κούπα και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης . Δηλαδή αν το πορτοκάλι μας είναι 6 κούπες η ζάχαρη να είναι 3 . 
(Αν θέλουμε να είναι η μαρμελάδα μας πιο γλυκιά βάζουμε ίση ποοσότητα  ζάχαρης.) 
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η κρέμα του Γαληνού

Κέικ Λεμονιού χωρίς γλουτένη

Βυσσινάδα και μαρμελάδα απο βύσσινα!