Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

Μια μικρή παραμυθένια κουζίνα, στην καρδιά του χιονισμένου δάσους κρύβει μέσα  σ' ένα ντουλάπι της το μαγικό  αλεύρι της μαμάς  και τις μυστικές συνταγές των Χριστουγέννων. 


Ένα γλυκό χαρούμενο καλικαντζαράκι ανακάτεψε όοοολα τα υλικά με το μαγικό ραβδί του κι έφτιαξε τα μελομακάρονα χωρίς γλουτένη για να έχει και η μαμά να φάει ένα γλυκό τα Χριστούγεννα....
Υλικά:


1, 5 ποτηρι λάδι
Μισό ποτήρι κονιάκ ή ρακή
Μισό ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
0,5 κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
0,5 ποτηρι ζάχαρη
1 φαρίνα χωρίς γλουτένη
τριμμένα καρύδια για το μέλωμα στο τέλος
Υλικά για το σιρόπι:
1ποτηρι ζάχαρη καστάνη,
1 ποτηρι νερο
1 ποτηρι μέλι
1 στικ κανέλλας
1 φλούδα πορτοκαλιού
το χυμό από μισό λεμόνι

Διαδικασία:



Ανακατεύουμε  σε μπόλ  το λάδι, τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τον προσθέτουμε στο μίγμα μας.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεμένο με τα μυρωδικά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη όχι σκληρή.
Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς  στον αέρα για 20 λεπτά.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν εντελώς και φτιάχνουμε το σιρόπι ρίχνοντας όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι απο τη φωτιά και βουτάμε λίγα-λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για 2-3 λεπτά.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
Λεπτομέρειες που δεν πρέπει να ξεχνούμε: Η ποσότητα της φαρίνας εξαρτάται από το μέγεθος του ποτηριού που θα μετρήσουμε τα υλικά. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής