Χιονισμένα βάζα

Μέρες γιορτινές του Δεκέμβρη! Μυρωδιές από κανέλα και πορτοκάλι  πλυμμηρίζουν το σπίτι!  Μας ταξιδεύουν, μας δίνουν μια γλυκιά χαρούμενη διάθεση και όρεξη για δημιουργία. Μια από τις δραστηριότητες του ημερολογιου μας, ήταν να φτιάξουμε ένα χριστουγεννιάτικο βαζάκι.


 Χιονισμένο,  ευωδιαστό και φτιαγμένο αποκλειστικά με φυσικά υλικά.
Θα χρειαστούμε: Άδεια καθαρά βάζα, αλευρόκολλα, αλάτι χοντρό, αποξηραμένα πορτοκάλια , κανέλα και οτιδήποτε φυσικό υλικό έχουμε. 


Υλικά για την αλευρόκολλα:
1 κούπα αλεύρι, 2 κούπες νερό, 1 κουταλάκι αλάτι, 2 κουταλάκια ξύδι.
Διαδικασία: Βάζουμε το νερό μαζί με το αλευρι σε κατσαρόλα κι ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει. Προσθέτουμε το αλάτι και το ξύδι και αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.  
Όταν κρυώσει η κόλλα μας, την απλώνουμε με πινέλο πάνω στα βάζα  και αμέσως ρίχνουμε από πανω το χοντρό αλάτι ώστε να μοιάζουν χιονισμένα

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα ξερά φρούτα. Τέλος τα σταθεροποιούμε πάνω στα βάζα με σπάγκο.  Τα πορτοκάλια τα αποξηραίνουμε ως εξής:


Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα φρούτα μας και τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας  για αρκετή ώρα ώστε να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό. Κατά διαστήματα τα πατάμε λιγάκι από πάνω με μια χαρτοπετσέτα πολύ ελαφρά και με μεγάλη προσοχή για να μη σπάσουν οι ίνες τους και τρυπήσουν. Στη συνέχεια τα ψήνουμε σε Προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 120 βαθμούς για 2 περίπου ώρες.


Ο χρόνος ψησίματος θα εξαρτηθεί βέβαια από το φούρνο μας και το πάχος που έχουν οι φέτες του πορτοκαλιου και καλό είναι να ελέγχουμε συχνά τα πορτοκάλια μας για να μην καούν.
Όση ώρα ψήνονται το σπίτι μοσχοβολάει και η μυρωδιά μένει για ώρες. Μπορούμε να κρεμάσσουμε τα πορτοκάλια μας στο δέντρο μας και να φτιάξουμε Χριστουγεννιάτικες κατασκευές. 


Τη συνταγή για την αλευρόκολλα και για τα αποξηραμένα πορτοκάλια μας την είχε δώσει η δασκάλα του Αντώνη στο νηπιαγωγείο. 



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής