Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά, κι έχασες... Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες" Νίκος Καζαντζάκης


Το πιο παράξενο καλοκαίρι... Στην αρχαία εκείνη θάλασσα που εγνώριζα, οι επαναλήψεις των μαθημάτων για τη νέα σχολική χρονιά ήταν συναισθήματα και ιστορίες από νερό κι αλμύρα...Ο Αΐ Γιάννης στέκεται ακοίμητος φρουρός στην εμπασά του Καρτερού μιας περιοχής λίγο έξω από το Ηράκλειο, που πήρε το όνομα της από το Βυζαντινό στρατηγό Κρατερό που τα σκοτεινά χρόνια της Αραβοκρατίας της Κρήτης, ήρθε με τον επίλεκτο στρατό του, για να ελευθερώσει το Χάνδακα  που  είχε μετατραπεί  από τους Σαρακηνούς  στο μεγαλύτερο Σκλαβοπάζαρο της Μεσογείου.

Πολέμησαν γενναία  ο Κρατερός και οι άντρες του. Όμως δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Σε μια μεγάλη μάχη που δόθηκε δίπλα στη θάλασσα οι Σαρακηνοί κέρδισαν έβαλαν φωτιά στα βυζαντινά καράβια και κατάσφαξαν τον Κρατερό μαζί με το στρατό του. 

Ο χάνδακας παρέμεινε σκλαβωμένος, αλλά οι Κρητικοί δεν ξέχασαν την ανδρεία του στρατηγού. Ήταν τόσο μεγάλη η ευγένεια και το θάρρος του  που οι κάτοικοι της περιοχής άλλαξαν το  αρχαίο όνομα του  Αμνισού  ποταμού και του έδωσαν έστω και παραφρασμένο το όνομα του στρατηγού Κρατερού... Έτσι ολόκληρη η περιοχή ονομάστηκε Καρτερός... εις μνήμην.


Ιστορίες και σκέψεις που μοιραζόμαστε με το Μανόλη στην παραλία... Ένα μεγάλο δίδαγμα που μας δίνει αυτή η ιστορία. "Να μη ντραπείς αν έπαιξες καλά κι έχασες!" Οι μάχες δεν κερδίζονται όλες!  Μα αυτό που μένει είναι η προσπάθεια ... "Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες!"

Ο Γερμανός αξιωματικός στο εκκλησάκι του Άι Γιάννη ήταν  κατακτητής..."νικητής" Στις μάχες που έδωσε με το στρατό  του στην Ευρώπη...(τον θυμάστε;) 

Μα αυτό που έμεινε στη μνήμη του χρόνου ήταν η άσχημη συμπεριφορά του. Η περιφρόνηση που έδειξε στην πίστη των ανθρώπων... Και ο τρόπος ο οποίος "νίκησε". 

Επαναληπτικό μάθημα για τη νέα σχολική χρονιά νούμερο ένα: "Φτάσε όπου δεν μπορείς παιδί μου! Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά, κι έχασες... Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες"  Νίκος Καζαντζάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής