Ανεβατά νηστίσιμα κουλουράκια

Όλη νύχτα έβρεχε ασταμάτητα. Η πόλη ξύπνησε  τυλιγμένη σε μια υδάτινη αγκαλιά...Ανοίγω  το παράθυρο  και στο δωμάτιο μπαίνει ένας  παγωμένος αέρας, η σιωπή κατοικεί στο δρόμο. Ένας κουρασμένος ήλιος προσπαθεί να μας ζεστάνει με το χλωμό  κι αδύναμο του φως. Σιωπηλή μέρα, λείπουν οι γνώριμοι ήχοι της γειτονιάς,τα γέλια των παιδιών, οι κουβέντες των ανθρώπων απ' το λιωμάζομα, τα κουδουνάκια των ποδηλάτων. Αλλά οι μυρωδιές από τις ξυλόσομπες και τ'αναμμένα τζάκια δίνουν
μια αίσθηση θαλπωρής στην ατμόσφαιρα. Ο καπνός απ' τις καμινάδες ανεβαίνει χορευτικά στον ουρανό κι αποχαιρετά  σιγά σιγά το Νοέμβρη. Το στερνοπούλι του φθινοπώρου, έφτιαξε τις βαλίτσες του και κατευθύνεται νωχελικά  προς το τρένο του γέρου χρόνου που τον περιμένει στο σταθμό.
Είναι ντυμένος μ'ενα γκρίζο πανωφόρι , μα δεν είναι μελαγχολικός, γιατί δίνει τη θέση του στο γιορτινό Δεκέμβρη με τη χαρούμενη διάθεση  και τα αισιόδοξα χαμόγελα. Κλείνω το παράθυρο και πηγαίνω την κουζίνα.  Να φτιάξω ένα ζεστό τσάι και να ετοιμάσω ανεβατά κουλουράκια για τ'αγόρια μου.

 Μια παλιά παραδοσιακή   συνταγή που  την έφτιαχνα από μικρό κοριτσάκι στην κουζίνα με τη μητέρα μου. 

Υλικά : Ένα ποτήρι κανελόζουμο, μισό ποτήρι λάδι, μισό ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ,ένα ποτήρι  ζάχαρη, ξύσμα ενός πορτοκαλιού  μισό κουταλάκι γαρύφαλλο, τρία φακελάκια μαγιά  περίπου 700 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις     


     Διαδικασία:  Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη την κανέλα, και το χυμό του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τα μυρωδικά και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μίγμα μας. 


Αφού πετύχουμε μια ζύμη  που ελαφρώς κολλάει στα χέρια (δηλαδή να μην είναι σκληρή γιατί τα κουλουράκια μας δεν θα είναι αφράτα) την τοποθετούμε σε  προθερμασμένο φούρνο  στους 50 βαθμούς, για να ανέβει. Σε 40 -50 λεπτά  περίπου η ζύμη μας είναι έτοιμη. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε στα ταψιά μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς  και αφήνουμε τα κουλουράκια μας για  να ανέβουν. Τα  ψήνουμε μέχρι να πάρουν όμορφο ρόδινο χρώμα. Το αλεύρι που χρειαζόμαστε σε κάθε συνταγή  εξαρτάται  πάντα  από  το μέγεθος της κούπας που μετράμε τα υγρά υλικά  γι'αυτό  προσθέτουμε το αλεύρι μας λίγο λίγο γιατί μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο και έχουμε πάντα λίγο παραπάνω δίπλα μας επειδή ίσως δεν μας φτάσει η ποσότητα που αναγράφεται στη συνταγή. 

Σχόλια

  1. Κανελόζουμο;;;;; Και πώς το φτιάχνουμε το κανελόζουμο; Τι μου θύμισες με το γαρύφαλλο. Μια μέρα είχα κάνει τσάι γαρύφαλλο και μέθυσα. Κυριολεκτικά μέθυσα και χαχάνιζα σαν την παλαβή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Χριστίνα! Η διαδικασία για το κανελόζουμο είναι η εξής: βάζεις σε μια κατσαρόλα ενάμιση ποτήρι νερό και προσθέτεις ένα ξυλάκι κανέλας. Το αφήνεις να βράσει το σουρώνεις μετράς ένα ποτήρι και το χρησιμοποιείς στη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνονται πολύ νόστιμα και θέλουμε να α δοκιμάσουμε, καθώς δεν έχουμε φτιάξει ποτέ κουλουράκια με μαγιά.
    Πολύ όμορφο και το εισαγωγικό κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλή Σαρακοστή!!!

Το Πρώτο Πάσχα