"Τα μελομακάρονα της Σταχτοπούτας"


 

Αυτές τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές που ευωδιάζουν αναμνήσεις τις αγαπώ λίγο παραπάνω! 


Τα μελομακάρονα και το Χριστόψωμο  που φτιάχνω κάθε χρόνο, είναι εκείνες οι ίδιες που από μικρό κοριτσάκι ζύμωνα τις γιορτές μαζί με τη μητέρα μου.

Η πιο αγαπημένη μου διαδικασία , ήταν εκείνη που έπαιρνα στάχτη από την ξυλόσομπα και δημιουργούσα την αλισίβα!


Το θεωρούσα μαγικό! Και πάντα θυμόμουν όταν φτιάχναμε τα μελομακάρονα μας το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Έτσι λοιπόν αυτή τη συνταγή από μικρό κορίτσι την έχω στο μυαλό μου ως
"Τα μελομακάρονα της Σταχτοπούτας"  (Μελομακάρονα παραδοσιακά της γιαγιάς μου)

Υλικά:

3 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κρασοπότηρο αλουσιά (αλισίβα)
Μισό κρασοπότηρο ρακή
1 ποτήρι ζάχαρη
Ενάμισι κουταλάκι σόδα
1 μπέικιν, 2 κουταλάκια κανέλα, 2 κουταλάκια τζίντζερ 1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο, μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο, μισό κουταλάκι κάρδαμο,2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Σιρόπι: 2 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι μέλι, 1 ποτήρι ζάχαρη

Διαδικασία: Πρώτα φτιάχνουμε την αλισίβα, παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας, στάχτη από το τζάκι , ή την ξυλόσομπα 
(Προσοχή!! Η στάχτη που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι από καθαρό ξύλο ελιάς ,ή κάποιου άλλου δέντρου και όχι από επεξεργασμένο ξύλο π.χ. παλέτες και διάφορα αντικείμενα τέτοιου είδους)


την καθαρίζουμε από τυχόν μικρά κομματάκια κάρβουνου, και την τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα μαζί με ένα ποτήρι νερό , βράζουμε για 3-4 λεπτά και σουρώνουμε το σταχτόνερο μας  σε ένα λεπτό κομμάτι υφάσματος ( εγώ το σούρωσα με το φίλτρο του γαλλικού καφέ)  Μετράμε ένα μικρό ποτηράκι κρασιού και το αφήνουμε στην άκρη. Σε μια μεγάλη λεκάνη χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη,  προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε τοποθετήσει τη σόδα, 


ανακατεύουμε απαλά και  προσθέτουμε την αλισίβα, τη ρακή, το ξύσμα πορτοκαλιού , τα μυρωδικά και σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να επιτύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Προσοχή! Δε ζυμώνουμε πολύ γιατί το λάδι θα διαχωριστεί απ' τα υπόλοιπα υλικά, η ζύμη μας δε θα πλάθεται εύκολα ,και επιπλέον τα μελομακάρονα μας θα γίνουν πολύ σκληρά. 

Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα μας και τα ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν . Περιμένουμε να κρυώσουν τα μελομακάρονα μας, και φτιάχνουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μας μαζί για πέντε λεπτά, έτσι όπως είναι ζεστό το σιρόπι, βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα μας, για λίγο, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και σησάμι.


Το παραδοσιακό μας Χριστόψωμο

Υλικά: 2 ποτήρια νερό χλιαρό που μέσα έχουμε βράσει ξυλάκια κανέλας μαζί με γαρύφαλλα,4 κουταλιες της σούπας μέλι, μια κουταλιά της σούπας γλυκάνισο αλεσμένο, 1/3 ποτήρι λάδι, 1/3ποτηριου κόκκινο κρασί, περίπου ένα κιλό αλεύρι δυνατό, δύο φακελάκια μαγιά ξηρή. 


Διαδικασία: Βράζουμε τα μυρωδικά στο νερό, και περιμένουμε να γίνει χλιαρό, τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη, προσθέτουμε το μέλι, το λάδι το κρασί, το γλυκάνισο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει το μέλι.. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, και το προσθέτουμε σταδιακά στη λεκάνη με τα υγρά υλικά  ... Ζυμώνουμε μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, κι αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο. 


Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι κρατάμε ένα κομμάτι ζύμης, για να φτιάξουμε τα στολίδια  στο χριστόψωμο μας, πλάθουμε ένα καρβέλι, και δημιουργούμε διάφορα σχέδια με τη ζύμη πάνω στο ψωμί μας. Το αφήνουμε να φουσκώσει, το αλείφουμε με λίγο μέλι ανακατεμένο με νερό και το ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει για 50 περίπου λεπτά. 



Γίνεται νοστιμότατο και τα παιδιά το λατρεύουν!!

Σχόλια

  1. Είσαι μεγάλη χρυσοχέρα!!! μπράβο σου!!! καλοφαγωτα!!! Καλή χρονιά με υγεία και αγάπη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλή Σαρακοστή!!!

Το Πρώτο Πάσχα