Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

Μυρωδιές του Φθινoπώρου στο σπίτι!


Την ομορφιά του φθινοπώρου την βρίσκω στα απλά πράγματα…
Στην μυρωδιά του σπιτιού, όταν σιγοβράζει στην κατσαρόλα το γλυκό σταφύλι με τα κλαδάκια της αρμπαρόριζας κομμένα από τη γλάστρα της αυλής…
Στις συνταγές που έφτιαχνα παιδί, σημειωμένες σε παλιά μπλε τετράδια και οι αναλογίες των υλικών ήταν «με το μάτι» και «όσο αλεύρι σηκώσουν», φτιαγμένες τόσες φορές, που δεν χρειάζεται να τις διαβάσω κάθε φορά που μπαίνω στην κουζίνα κι έχω μπροστά μου τα υλικά.
Στο παλιό αλουμινένιο ταψάκι της γιαγιάς που καραμέλωσε αμέτρητες φορές μήλα βαφτισμένα στη ρακή, ντυμένα με κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο για να ψήσει λαχταριστές μυρωδάτες πίτες…
Στον κισσό που σκαρφαλώνει κι αγκαλιάζει τα κυπαρίσσια και τα πλατάνια γύρω από το ξωκκλήσι της Παναγίας της Κεράς στο Ίνι…





Μέσα στα απαλά χρώματα που βάφω τα ξύλινα αντικείμενα μου για να μεταμορφωθούν σιγά σιγά σε δώρα για αγαπημένα μου πρόσωπα…
Οι αγαπημένες συνταγές των παιδιών μου, απλές και υπέροχες…

Η μηλόπιτα του Αντώνη


Υλικά:

Για το ταψάκι: 4 μήλα, μισό πακέτο βιτάμ, μισό ποτήρι ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο, σκόνη από γαρίφαλο, 1 σφηνάκι ρακή


Για το κέικ: 4 αυγά, 1 ποτήρι ζάχαρη, ¼ του ποτηριού λάδι, αλεύρι περίπου ένα ποτήρι του νερού, 1 κουταλάκι μπέικιν


Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε, τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τη ρακή και τα μυρωδικά. Απλώνουμε στο ταψάκι τη μαργαρίνη, από πάνω τα μήλα και στη συνέχεια το βάζουμε στο φούρνο να λιώσει η ζάχαρη και να ψηθούν λίγο τα μήλα… Χτυπάμε τα υλικά για το κέικ και τα προσθέτουμε από πάνω… Ψήνουμε για 40 λεπτά.

Το αγαπημένο του Μανόλη



Γλυκό σταφύλι

4 ποτήρια ρώγες σταφυλιού, 2 ποτήρια ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, χυμό μισού λεμονιού…



Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το σταφύλι, τη ζάχαρη και το νερό μαζί με φύλλα αρμπαρόριζας… Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει το γλυκό… Τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι… Τόσο απλά…

Κουλουράκια για το σχολείο



Υλικά: 

1 ποτήρι λάδι, 3 βανίλια, 1,5 ποτήρι ζάχαρη, ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κουταλάκι μπέικιν, 1 κουταλάκι αμμωνία, μισό κουταλάκι κανέλα, αλεύρι λιγότερο από 1 κιλό… Η ζύμη αγνιά… Όπως γράφαμε στα παλιά τετράδια…

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και την αμμωνία διαλυμένη στο γάλα… Συνεχίζουμε με το μπέικιν και τα μυρωδικά… Ζυμώνουμε και πλάθουμε κουλουράκια.
Υπέροχα κουλουράκια που μυρίζουν σχολικές αναμνήσεις…

Αγαπημένο φθινόπωρο, με γεύσεις, χρώματα και γιορτές αγαπημένων προσώπων…

Ένα κουτί για την αγαπημένη θεία… 




και ένα όμορφο σετ για τη γλυκιά πριγκίπισσα που σπουδάζει στο νησί των ιπποτών…






Αγαπημένο Φθινόπωρο… Το ταξίδι στις σελίδες των βιβλίων συνεχίζεται…