Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017

Κρητικά μυζηθροπιτάκια απο σπιτικό τυρί!



Μια από τις πιο όμορφες αναμνήσεις που έρχονται στο μυαλό μου όταν θυμάμαι την κουζίνα της μητέρας μου είναι η διαδικασία της παρασκευής του σπιτικού τυριού…
Είχαμε δυο κατσικούλες στο πατρικό μου σπίτι και σε όλες τις συνταγές που χρειαζόταν  χρησιμοποιούσαμε το φρέσκο τους γαλατάκι…


Το σπιτικό τυρί είναι εύκολο να φτιαχτεί, αρκεί να έχουμε γάλα… Εγώ, το βρήκα σε ένα μικρό παντοπωλείο της γειτονιάς…

Υλικά:
7 λίτρα κατσικίσιο γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ξινό
1 ποτήρι νερό
2 κουταλιές της σούπας αλάτι χοντρό
Επιπλέον: τουπί (πλαστικό καλούπι για το τυρί), τουλπάνι

Διαδικασία: Περνάμε το γάλα από λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα.


 Διαλύουμε το ξινό στο νερό. Όταν το γάλα μας φουσκώσει και πριν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το νερό με το διάλυμα του ξινού στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Τότε αμέσως αρχίζει να πήζει…
Με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το τυρόπηγμα και το βάζουμε στο τουπί, αφού πρώτα έχουμε βάλει μέσα το τουλπάνι…


Πιέζουμε το τυράκι μας πάνω από το ύφασμα, ώστε να φύγουν τα υγρά και να μην μείνουν τρύπες στο εσωτερικό. Σταδιακά, μετά από κάθε κουταλιά, βάζουμε και λίγο-λίγο το αλάτι.


Το αφήνουμε να στεγνώσει για 4-5 ώρες και το βγάζουμε από το τουπί. Το τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα τελευταία του υγρά.


Αν θέλουμε να το καταναλώσουμε νωπό ή να φτιάξουμε πίτες, δεν είναι απαραίτητο το αλάτι. Αλλά, αν θέλουμε να το διατηρήσουμε, το αλατίζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο με ένα τούλι.
Εγώ, με τη βοήθεια του μικρού μου Μανωλάκη έφτιαξα πεντανόστιμες πιτούλες!



Κλασικά αγαπημένα κρητικά μυζηθροπιτάκια

Υλικά για τη ζύμη:

1 ποτήρι χλιαρό νερό
Μισό ποτήρι λάδι
Ένα ρακοπότηρο ρακή
Χυμό από μισό λεμόνι
Ελάχιστο αλάτι

Γέμιση:  Η μυζήθρα από το σπιτικό μας τυράκι. 
Εγώ, δεν τη χρησιμοποίησα όλη, έβαλα περίπου τη μισή.

4 κουταλιές ζάχαρη
1 αυγό
Λίγη κανέλα και ψιλοκομμένο δυόσμο (εμείς εδώ τον λέμε αβάρσαμο) 
Μέλι για το σερβίρισμα

Διαδικασία: Σε μια λεκάνη βάζουμε τα υγρά υλικά της ζύμης μας μαζί με το αλάτι κι ανακατεύουμε…
Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, όχι όμως σκληρή.
Σε άλλη λεκάνη λιώνουμε τη μυζήθρα με το πιρούνι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε, για να ενσωματωθούν μεταξύ τους.




Ανοίγουμε το φύλλο, και με μια φλιτζάνα ή ποτήρι κόβουμε μικρά κυκλάκια. Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση και τα κλείνουμε σε ημικύκλια πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι. 



Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν…Σερβίρουμε με μέλι και απολαμβάνουμε!!


Μμμμ… πεντανόστιμα μυζηθροπιτάκια!