Όμορφες μέρες!

 
Πρωινό του Σεπτέμβρη, ένα μικρό σπουργίτι κάθεται στο γραμματοκιβώτιο, ξαφνιάζεται από το άνοιγμα της πόρτας αλλά δεν φεύγει καθώς περνάμε από μπροστά του. Τα παιδιά του χαμογελούν. Βαδίζουμε για τα σχολεία μας. Είναι μια γλυκιά φθινοπωρινή μέρα, με το άρωμα της Στεφανωτής να διαποτίζει την ατμόσφαιρα, καθώς ανθίζει σε κάθε αυλή και μπαλκόνι της γειτονιάς μας. Τα παιδιά κουβεντιάζουν για τις αλλαγές της νέας σχολικής χρονιάς.
   Ο Αντώνης μου, με μια εφηβική τσάντα στον ώμο μιλά για τις πρώτες μέρες στο Γυμνάσιο, έχει ένα χαρούμενο τόνο στη φωνή του και μια μεγάλη δίψα να ανακαλύψει τον καινούργιο κόσμο που του άνοιξε τις πόρτες φέτος. Οι ανησυχίες που μου δημιουργούσε φέτος η μετάβαση του από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο άρχισαν σιγά σιγά να καταλαγιάζουν και αυτό γιατί τον βλέπω τόσο χαρούμενο και νιώθω ότι είναι καλά.
   Ο Μανώλης μου τραβάει στο δρόμο μια τσάντα με ροδάκια, έχει το αγαπημένο του χρώμα, πορτοκαλί, όμως δεν του αρέσει η προοπτική να γεμίσει η τσάντα του σκόνες και έτσι την κρεμά και αυτός στην πλάτη του. Φέτος – όπως μου λέει – χαρούμενος πάει δευτέρα νηπίου! και γι’ αυτό άλλαξε δασκάλα και μεταφέρθηκε μαζί με τους φίλους του στην άλλη αίθουσα!
  Αυτή η καθημερινή διαδρομή μας, με κάνει τόσο χαρούμενη, είμαι τόσο ευτυχισμένη όταν τους κοιτώ να περπατούν και να μιλάνε!
  Όλες μου τις αναμνήσεις από παιδί τις συντροφεύει πάντα μια μυρωδιά. Σίγουρα όταν μετά από χρόνια θυμάμαι τα πρωινά που πήγαινα τα παιδιά μου στο σχολείο οι μυρωδιές θα είναι τόσες πολλές όσες οι δροσοσταλίδες τα πρωινά του Σεπτέμβρη… .
   Αφήνουμε τον Αντώνη να προχωρήσει για το Γυμνάσιο και εγώ με το Μανώλη στρίβουμε στο δρομάκι μπροστά από το μικρό πάρκο με τα πεύκα και το ρετσίνι να ευωδιάζουν στην πρωινή αύρα… . Φτάνουμε στο Νηπιαγωγείο, χαρούμενες καλημέρες των παιδιών γεμίζουν την αίθουσα κι ένα γλυκό φιλάκι που δίνω στο χεράκι του Μανώλη μου! Παίρνω τον δρόμο της επιστροφής να δώσω κι άλλο άρωμα στον όμορφο Σεπτέμβρη.

Μυρωδάτα μουστοκούλουρα



Υλικά:

1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι μούστος
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
4 κουταλάκια μπείκιν
Περίπου ένα κιλό αλεύρι μαλακό

Διαδικασία:

   Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, το μούστο, τη ζάχαρη και το μέλι. Αμέσως μετά προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι μας λίγο-λίγο μαζί με το μπέικιν ζυμώνοντας με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολάει στα χέρια αλλά όχι πολύ σφιχτή.
   Αφού ολοκληρώσουμε το ζύμωμα πλάθουμε τα μουστοκούλουρα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά επειδή θέλουμε να μείνουν μαλακά.

Εναλλακτικά

   Μπορούμε βέβαια να βάλουμε και πετιμέζι αντί για μούστο αλλά αφαιρούμε αρκετή ποσότητα ζάχαρη γιατί θα μας γίνουν υπερβολικά γλυκά.

Επίσης μπορούμε να βάλουμε στη συνταγή μας ¾ ποτηριού χυμό πορτοκάλι και να συμπληρώσουμε την ποσότητα του υγρού υλικού με κονιάκ για περισσότερο άρωμα.

Σημείωση
 
  Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι περισσότερο από ένα κιλό ή και λιγότερο. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του ποτηριού που θα χρησιμοποιήσουμε για το μέτρημα των υλικών μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη

Το Αυγό

Το προζύμι της Μεγάλης Παρασκευής